Google Earth plaatsmarkeringen op een kaart zetten

Laat een reactie achter

Ik dgoogleearthiconneweed niet zoveel met Google Earth, maar vanwege het postcrossen is het misschien wel aardig om aan te geven waar de kaarten vandaan komen en/of heengaan. Dat kun je met een wereldkaart aan de muur proberen, maar dat loopt gauw vol.

Dus Google Earth op de computer maar eens proberen. Eerst downloaden en installeren.

Vervolgens beginnen met de adressen van de verstuurde kaarten in te voeren. Theoretisch kun je dat met een excel in een keer, maar ik doe het liever stuk voor stuk.
Toen liep ik er tegen aan dat ik nergens kon vinden hoe je die plaatsmarkeringen nou op een kaart krijgt.
Maar met wat uitproberen kom je er wel, vandaar dat ik dat even uitschrijf:

Kleur
yellow-pushpinWat meteen opvalt is dat de plaatsmarkering aangegeven wordt door een gele push-pin. Op de wereldbol valt dat mee, maar op de kaart is het wat flets. Bovendien staan die ‘pins’ scheef waardoor het net lijkt of sommige locaties in het water liggen. Er is geen zoek/vervang de ene pushpin door de andere -althans ik zag hem niet- dus je kunt maar beter vroeg in je set-up bepalen welke vorm en kleur je wilt.

Backup
Het is altijd slim om een backup te maken, en ze raden dat ook aan om te doen als je veel locaties hebt: Earth wordt traag bij opstarten als hij steeds alle locaties eerst moet inlezen. Maak dus in Earth een map aan en zet de locaties daar achtereen volgens in, klik op de naam van de map en vervolgens op Bestand > Opslaan > Plaats opslaan als <zoek een locatie>. Je krijgt dan een kmz bestand op je eigen computer. Door op die map te klikken, opent hij Google Earth ook meteen.
Het valt me wel op dat je dit vaak moet doen, en goed moet opletten dat echt alle locaties ook meegenomen worden. Het lijkt soms net of je maar een plaats opslaat, maar dat is niet zo, als je maar op de map naam hebt geklikt wordt het gehele bestand opgeslagen.
Toch maar liever na elke twee adressen opslaan, anders gooit i je eruit en  is je werk weg.

Kaart maken
Links onderaan klik je op ‘Galerij’ en daar kun je kaarten maken.
Klik op ‘Nieuwe kaart’ en  ‘Naamloze laag importeren’  en zoek vervolgens op je computer het .kmz bestand op.
Et voila: je plaatsmarkeringen staan op de wereldkaart.
Die je dan vervolgens kunt delen, of niet delen.

De eerste 15:

verzondenkaarten-concept

Je kunt de kaart wel opslaan, maar nieuwe items worden volgens mij niet automatisch toegevoegd, en ik zie ook geen ‘refresh’ of zoiets:  daarvoor moet je een nieuwe kaart maken waarschijnlijk.

aanvulling:
Het is organisatorisch een heel gedoe, voor je het weet heb je de map dubbel en driedubbel. Goed opletten dus in welke map je aanvullingen doet en de dubbel steeds verwijderen. Veel opslaan.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s