Postcrossing ervaring van een jaar

Laat een reactie achter

Inmiddels ben ik al ruim een jaar enthousiast aan Postcrossen en blijf het onverminderd leuk vinden: het versturen en met name ontvangen van ‘echte post’ is gewoon heel erg leuk en altijd verrassend. Je weet nooit precies wat er komt, maar tegenwoordig is het alle dagen dat het postNL belieft te bezorgen, feest.

logo-940x124

Op de officiële manier heb ik 289 kaarten ontvangen -de officials- maar er komen er veel meer binnen via handelingen als Taggen, Swappen en RR.

Hier bijv een leuke ‘official’ uit Estonia, getiteld ‘Maiden dream’ (Noore Neiu Unenägu). (Early 20th century)
Maiden dream (Noore Neiu Unenägu). Early 20th century Estonia
Inmiddels heb ik in ruim 14 maanden tijd zo’n 1800 kaarten ontvangen, in 1460 acties, uit 60 verschillende landen. Ik heb ze digitaal geordend in Flickr, en fysiek met prikbordjes aan de wand -met wisselende tentoonstellingen- en verder in mappen.

2016-06-28 17.33.59.jpg

Zo’n digitaal bestand is handig: dan kun je ze op meer dan een manier ordenen en bovendien kun je aan anderen laten zien wat je al hebt ontvangen: dat kan verdubbelingen voorkomen. Ikzelf vind het altijd plezierig als iemand zo’n album heeft.

Over Taggen heb ik reeds geschreven, ‘Swap’ is het ruilen van kaarten.  Jij stuurt iemand iets en die stuurt jou wat, over en weer. Vaak leer je elkaar kennen via de officials, of het ‘taggen’, of gewoon bij toeval.
Er is ook een Postcrossing groep Holland op Facebook en daar wordt het nodige geruild. Dan is het handig als je kunt laten zien wat je aan te bieden heb, en een deel van de kaarten die ik te ruil heb, heb ik ook in een Flickr bestand gezet: de Offers. Veel Postcrossers hebben van die albums. En daarmee kun je dus iemand anders een selectie uit jouw kaarten laten maken, of zelf bij een ander kijken wat je zou willen hebben, en je kijkt daarna of je 1 op 1 tot overeenstemming kunt komen. Dat kan om een enkele kaart gaan, maar ook om setjes van 10 of 15 kaarten. Die kaarten kun je zelf houden, of weer aan een ander sturen.

Het is wel even een organisatie om die spullen allemaal in Flickr te krijgen: sowieso is Flickr niet erg handig, en er is bovendien de laatste jaren totaal niet verder aan ontwikkeld,  en nu Yahoo verkocht is moeten we maar hopen dat ze blijven bestaan.  Maar wat is het alternatief? Picasa vond ik nog minder handig en dat is nu ook opgehouden te bestaan en Google Photo geworden. Voordeel van Flickr is dat je aan kunt geven dat je iets leuk vindt: je favorieten. En een ander kan dat ook zien, voor Swappen en Taggen is dat handig, bij Google Photo kan dat geloof ik niet eens.

Ik heb Tumblr even geprobeerd, maar al snel laten zitten, het werd me al met al veel te veel administratie eromheen. Ik hou wel alle uitgaande en binnen komende kaarten bij in een excelsheet: dat is handig om bij te houden wat je nog moet doen, wat er nog moet komen en wat er al binnen is. En dat te sorteren op land.
De meeste kaarten kwamen van:

  • Rusland 272
  • Duitsland 263
  • USA 138
  • NL 135
  • Finland 81
  • China 70

En landen waar niet veel postcrossers zijn en maar 1 kaart vandaan kwam:

  • Albanie , Bermuda, Dominicaanse republiek, Moldavia, Noorwegen, Roemenie, Verenigde Arabische Emiraten, Wales, Zweden, Cuba, Frans Guyana, Groenland

Net als bij knikkeren zijn sommige kaarten meer waard dan anderen, bijvoorbeeld maxi kaarten (dat zijn geen grote kaarten, maar een kaart met aan de voorkant een bijpassende, maar niet dezelfde, postzegel, met een stempel op de dag van uitgifte van die postzegel en vaak met een bijhorend plaatje erop), in Nederland worden die maxikaarten amper gemaakt, maar met name Australië heeft er veel.
Dit is een heel bijzondere: Raoul Wallenberg,  deze kaart is uitgegeven bij de gelegenheid dat hij ereburger van Australië werd in 2015.

Raoul Wallenberg
Dat is een van de leuke kanten van Postcrossing: je leert er zoveel van. Het ‘broadens your mind’ , je leert dingen  vanuit een ander perspectief zien, en komt allerlei vanzelfsprekendheden tegen die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.
Je leert heel veel aardige mensen kennen, over de gehele wereld, waar je kleine gesprekjes mee hebt.

Bij Postcrossing gaat het om ansichtkaarten: de enkele versie dus, niet de dubbelgevouwen-in-een-envelop wenskaart. Helaas (nou ja niet voor mijn portemonnee) heb je die steeds minder in de winkels: hier in Nederland verkopen ze voornamelijk dubbele. Maar er zijn diverse webshops waar je je geld goed kwijt kunt 🙂 .

wordt vervolgd met RR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s