Online opslag in de Cloud

Laat een reactie achter

Er zijn tegenwoordig diverse methoden om je digitaal materiaal zo online op te slaan dat je er ‘overal vandaan’ bij kunt.
Voor de meeste ligt de keuze van het systeem bij je persoonlijk voorkeur.
Wat mijn ervaring wel is, is dat je moet voorkomen dat de boel al te zeer versnipperd raakt, anders weet je nog niet waar je wat moet zoeken, dus kies er een uit die bij je past. Tenzij je natuurlijk de risico’s wilt spreiden en overal wat neerzetten, dat is aan jezelf.

De onderstaande combi heeft mijn voorkeur:

Dropbox https://www.dropbox.com/
Voor de algemene opslag.
Met een betaald account heb je al gauw een enorme hoeveelheid ruimte tot je beschikking (1 TB voor ca 99$ /jr) en je kunt daar een heel archief in opbouwen van je persoonlijke documenten, brieven, muziek, foto’s, e-books, Calibre library, etc.

Er zijn goede apps om de toegang van al je devices tot de opslag te regelen, zodat je op elk gewenst apparaat je muziek kunt afspelen, je foto’s kunt bekijken of je boeken kunt lezen -mits dat apparaat dat kan dan- en voor de desktop is er de webversie.
Het systeem synchroniseert geheel automatisch met je vaste computer, maar het is wel aan te raden om daar een extra versie van het geheel te bewaren (en nog eentje te backuppen op een losse schijf). Voor alle zekerheid.
Je kunt de toegang beveiligen met een Two step authenticatie en dat is zeker aan te raden. Dit houdt in dat naast een gebruikersnaam en password een code wordt gestuurd naar het mobiele nummer dat je hebt opgegeven wanneer er een toegang vanaf een niet gangbare plaats wordt gevraagd.  Of altijd zo je wil. (How secure is Dropbox).
Zo je wilt kun je individuele documenten of hele mappen delen, dat is aan jezelf.
Je kunt zoeken in al je bestanden, en sinds kort kun je niet alleen je items er in opslaan, maar ook Office documenten wijzigen en opslaan, ook via iOS en Android.
Je kunt de foto’s die je maakt met al je devices automatisch laten opslaan in een Dropbox map die Camera uploads heet, zodat je daar al je foto’s bijeen krijgt. Tip: laat deze niet te vol lopen maar sorteer ze regelmatig  uit en versleep de foto’s naar de juiste mappen, zodat je de boel een beetje onder controle houdt.
Alternatieven zijn bijv Google Drive, Box, OneDrive, iCloud (Apple).

Evernote https://evernote.com/
Voor de losse aantekeningen heb je Evernote als een notitieboekje.
Vroeger had je Springpad -dat had overduidelijk mijn voorkeur- maar inmiddels bestaat dat niet meer helaas. Ik maakte daar altijd aantekeningen in van vergaderingen en blogs indien er een wankele Wifi was, omdat je lokaal kon opslaan en het systeem later automatisch synchte.
Je kunt natuurlijk Evernote ook als je basis nemen in plaats van Dropbox: een premium account is 40 euro per jaar.
De gratis versie van Evernote is beperkt tot een bepaalde hoeveelheid toename per maand, maar die hoeveelheid is aanzienlijk, op dit moment 60mB.
In Evernote kun je zelf aantekeningen maken, maar ook PDFs, plaatjes ed uploaden en clips maken van items op het web.
Je hebt apps voor diverse platforms en een webversie. Delen kun je alleen met de betaalde versie.
Persoonlijk vind ik Evernote niet plezierig werken, maar dat ligt geheel aan mijzelf.  Het probleem is o.a. dat bullet lijstjes er niet behoorlijk in werken, en ik aldoor op verkeerde ‘knopjes’ klik: mijn intuïtie werkt anders dan die van hun ontwikkelaar.
Ik gebruik het nu voor de opslag van los materiaal: lijstjes (wat mee te nemen met vakantie, verlanglijstje van nog aan te schaffen servies ed) en scan er visitekaartjes in.
Maar je kunt het ook als systeem gebruiken om je Tweets op te slaan, of je bookmarks.
Alternatieven: OneNote, Google Keep

Pinboard  https://pinboard.in/ 
Je hebt legio social bookmarking systemen  de meest bekende zijn Delicious en Diigo.
Ik heb er een heel stel geprobeerd, doe er sociaal niet zoveel mee maar gebruik het voornamelijk voor mezelf en ben een paar jaar geleden beland bij Pinboard: een site met zomin mogelijk flauwekul en dat bevalt me nog steeds goed. Het kost je wel eenmalig een klein bedrag ($10), maar dan ben je ook van de advertenties en al die rommel op je scherm af.
Je kunt de items Taggen en de tags weer groeperen in Bundles.
Het is mogelijk je Twitter account eraan te koppelen zodat je favorieten en de links die je tweet automatisch opgenomen worden.
Rest dan nog ze te taggen: daar ga je snel in achter lopen 😉 .
Je kunt er in zoeken en aangeven wat je wel of niet gelezen hebt. Items privé houden is mogelijk, en notities opslaan ook.
Verder kun je er al je tweets in  in laten lopen en dat doorzoeken, al heb je daar niet veel aan, want je wil meestal iets terug zoeken dat een ander heeft geroepen en waar je op hebt gereageerd maar met deze losse tweets ben je de context kwijt .
Er is een betaalde versie waar je echt een archief van websites in kunt opslaan ($25 / jr) : dan heb je niet alleen de link, maar de pagina zelf. De laatste 3 jaar ben ik maar 1x tegen een website aangelopen die niet meer bestond, ook niet terug te halen was en waar van ik dat jammer vond, dus dat lijkt me niet de moeite.
Er zijn wel apps voor Pinboard, aan te raden is die wel te downloaden, zodat je hem bij de ‘te delen’ opties krijgt, maar ik gebruik hem verder nooit.  De webversie is zo licht dat daarmee ook goed op de telefoon en de tablet te werken is.
Maar je kunt dus ook Evernote gebruiken voor je bookmark systeem, of een van de legio andere.

Pocket https://getpocket.com/ 
Voorheen Readitlater, een systeem om website links op te slaan.
Eigenlijk een bookmarking systeem natuurlijk, maar het wordt veel op mobiele apparaten gebruikt en je kunt ermee synchen tussen diverse apparaten.
ReadItLater had ik vroeger ook wel, maar het werd maar nooit ‘Later’, dus dat werkte voor mij niet.
De betaalde versie laat je niet alleen de links maar ook de websites zelf opslaan, zodat je ze ook offline kunt benaderen.
Al werkt dat niet voor Tweets merkte ik, of ik deed t niet goed.
Je kunt er wel tags aanhangen, maar geen categorieën of folders, zodat hij snel volloopt met van alles.
Een premium account is 40 euro per jaar.

De Pocket premium versie heb ik voor een half jaar gratis gekregen bij de nieuwe Samsung Galaxy Note 4 (dankjewel Samsung) .
Maar daar ik al Pinboard heb, en ook bij Feedly  bookmarks kan bewaren -zo ik dat zou willen- voegt het eigenlijk niet veel toe.
Want zoals gezegd: je moet met jezelf afspreken wat je waarin zet, anders blijf je zoeken waar je wat gelaten hebt,

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s