De Galaxy Note 4 en het verschil met de GN2

Laat een reactie achter

Na 2 jaar de GN2 op nonactief gezet en verder met de GN4.
Er zijn diverse websites met aardige tips en truuks voor gebruik van de GN4: het loont de moeite die te bekijken, want er is erg veel mogelijk en je kunt werkelijk van alles instellen en aanpassen. Instructief is deze video met 50, tips of deze website met 30 tips.
Wat je wel ziet is dat sommige opties niet op je eigen telefoon zitten, of dat jij opties hebt die zij niet tonen. Maar je leert er veel van en ik ben nog lang niet overal achter.

Apparaat
Het apparaat zelf ligt goed in de hand, beter dan de GN2. De achterkant van de GN2 was toch wel erg glad.
GN4 is een fractie dunner, maar verder ontloopt het elkaar niet veel.
Het scherm is prachtig natuurlijk.
Je kunt de GN4 zo instellen dat i met één hand te bedienen is, desgewenst links of rechts, maar waarom zou je: er is niks mee mee om met twee handen te werken, beter voor je duim ook.
De ruimte die je er op beschikbaar heb is gigantisch: er is op mijn apparaat bijv  -nu ik alle apps heb geïnstalleerd die ik wil- nog 21 GB vrij.
Je kunt het apparaat uit  de slaapstand halen door de knop aan de rechterkant in te drukken, maar ook door je hand over de sensor aan de voorkant te halen: dan hoef je geen knop in te drukken. Dat moet je wel even instellen,  je vindt dat bij: Instelling > Toegankelijkheid > Behendigheid en interactie > Wekken via sensor (‘aan’ zetten dus).

Batterij
Het eerste wat opvalt is het snelle opladen: in een uurtje is hij opgeladen!
Het batterij gebruik is ook anders. De tweede dag dat ik hem had was meteen de vuurdoop vanwege het KNVI congres en heb ik hele dag getwitterd, touchdown gebruikt, foto’s gemaakt etc. Tussen de middag was de batterij 65% leeg en heb hem even aan de lader gelegd, maar mogelijk was dat niet eens nodig.Een hele dag met redelijk intensief gebruik gaat hij eigenlijk wel mee, maar dan is hij ’s nachts wel aan laden toe.
Doe je er vrij weinig mee, dan gebruikt hij ook weinig: na een driekwart dag staat hij dan nog op 90%, de GN2 wilde om 4 uur in de middag eigenlijk wel bijgeladen worden.
Je kunt de spaarstand aanzetten, dan verbruikt hij minder, en er is zelfs een superspaarstand: op die manier doe je er een week mee -dat kun je zien op het scherm-, maar dan heb je wel maar erg weinig apps tot je beschikking ☺. Maar voor noodgevallen kan dat een oplossing zijn.
Wat ook fijn is:  je weet nooit hoe je de kabel moet aansluiten, maar bij de GN4 zitten aan de draad van de oplader bovenaan  een paar ribbeltjes: daaraan kun je voelen / zien hoe hij erin gestoken moet worden

Geluiden
Het vibreren van de GN4 is echt al te fors, en al dat gepiep bij binnen komende zaken…. ik had maar eens alle notificaties afgezet. Dat was wel rustig gedurende een paar dagen, maar daarmee bleek ook dagenlang geen mailalerts te komen en daar kijk je dan dus ook niet naar  -het meeste toch niet van belang, maar 1 wel belangrijke gemist- en ik had twee WordFeud spelletjes verloren vanwege niet tijdig reageren. Die dus maar wel aangezet.
De mail laat ik uit: daar moet je maar aan het einde van de dag naar kijken. Twitter ook, dat kun  je gewoon doen als je er zin in hebt.
Het geluid bij telefoneren is goed, en de gesproken boeken ook.

Scherminstelling
Een van de handigheidjes van Android  is het gebruik van widgets: als je het hele schermen vol met apps hebt, is dat zo onoverzichtelijk, maar je kunt het ook 2014-11-23 16.29.35 indelen naar onderwerp per scherm en die schermen weer larderen met mooie zinvolle widgets.

De vorige versie kende ook ‘folders’ waar je een aantal losse apps in kon stoppen, die gebruikte ik eigenlijk nooit, dit keer wel: nu heb ik een aantal folders verzameld over diverse onderwerpen (‘Google’ – ‘Nieuws’ – ‘Tools’ en zo) en de apps daarin gezet en verder op de schermen alleen grote widgets van bijv Tweetcaster, Agenda, NOS, mail. Of kleintjes als Buienalarm.
Er zijn 7 schermen te maken, eigenlijk zou ik er nog wel een of twee bij willen, maar ik heb geen lege pagina met een + erop meer, dus gaat dat waarschijnlijk niet, of ik heb de ‘aanmaakpagina’ er ongeluk van afgegooid…

Dit is het schermpje met de Google items (zoals je ziet kun je ook het standaard  lettertype aanpassen, er zitten er 4  in, dit is Rosemary):

Bij de GN2 kon je de schermen allemaal in beeld krijgen en de volgorde zelf herschikken, dat kan bij de GN4 helaas niet.  Echt jammer. Je kunt wel aangeven welk scherm het Home scherm is-de middelste bijv-, maar de volgorde kun je niet wijzigen. Dat heeft het nodige geschuif over de schermen tot gevolg gehad voor het naar mijn zin was.

Samsung heeft ook bedacht dat we graag Flipboard als scherm erbij willen, maar dat kun  je gelukkig uitzetten, en als je dat gedaan hebt kun je ook ‘oneindig’ door de schermen bladeren zowel naar links als naar rechts: met Flipboard erbij kun je alleen maar heen tot het laatste scherm en weer terug.

De S Pen.
Het  gebruik van de S pen ziet er op de filmpjes zo gemakkelijk uit, maar dat is het helemaal niet, en in versie 2 gebruikte ik hem niet, eigenlijk ook omdat ik niet goed snapte hoe .
Maar nu is het wel anders.
Het kost wel een middagje studeren, en dan nog ben je niet echt vaardig, maar de basis lukt dan wel.
Voor tekenen en schetsen heb ik geen enkel talent, maar ‘printscreen’  en meteen op het scherm kunnen schrijven,  het selecteren van een plaatje of een stukje tekst knippen en dat ergens inpakken of naar toe sturen dat lukt nog wel en daarvoor  is zo’n pen super handig.
Er bestaat ook de mogelijk tot ‘fotonotitie’ : dan neem je een speciale foto van een handgeschreven tekst bijv en daarna edit je die op het scherm. Maar zoals gezegd, in de film doen ze dat even, maar daarvoor heeft een normaal mens wel eerst een handleiding en een periode van testen nodig :). Het is iets ingewikkelds van tekst en plaatjes en de URL waar dat plaatje naar verwijst … ik ben er nog niet achter. hoe het precies zit.
Je kunt een plaatje knippen en dat meteen sturen naar Twitter of de mail of Dropbox, zonder probleem, maar ik zie nog niet hoe je het bijv zou kunnen opslaan en bewerken. Standaard slaat hij de clips op in het ‘plakboek’ maar hoe gaat het dan verder? Tot nu toe deel ik dat maar via Dopbox en haalt het dan weer terug naar de galerij en bewerk het dan. Hij maakt wel een png van zo’n plaatje overigens, maar in het plakboek heet het formaat scc. Nog enige studie nodig,maar de pen gebruik ik nu wel.
Er is een instelling die je waarschuwt als je wegwandelt onder dat de pen erin zit, handig.

S Health
Deze  optie is van Samsung en staat standaard niet aan, maar het is aan te raden dat wel te doen. Je kunt je inloggen, maar dat hoeft niet. Wat je erbij krijgt is een stappenteller. Die had ik al, via Accupedo en ik heb een paar dagen de twee stappentellers tegelijk gebruikt. S Health telt iets minder dan Accupedo, maar neemt ook minder batterijspanning weg, dus uiteindelijk ben ik overgegaan naar de S health versie. Die geeft ook grafiekjes van wat je loopt per dag / week / maand en houdt de dag bij met de meeste stappen: dan gaat hij jubelen en krijg je een kroontje als je eroverheen gaat. Malligheid.

2014-11-23 22.47.19     2014-11-23 22.47.51     2014-11-23 22.54.12

Dat ‘rennen’ is een beetje eigenaardig, want ik ren nooit, en waarom het ene een gezond tempo is en het andere niet is me een raadsel, maar och, who cares.
Je kunt ook dingen over stress en trainen en zo invullen, en je kunt je hartslag meten zo je dat zou willen.

Wat aardig is, is dat hij je oppept om een wandelingetje te maken als je lang zit -althans de telefoon niet  beweegt- en dat stimuleert toch wel. Voor mij werkt het wel in elk geval, je loopt net even wat meer dan je anders zou doen, en je probeert toch de 10.000 stappen per dag te halen

Vingerafdrukbeveiliging
Je kunt de toegang tot je apparaat beveiligen met een vingerafdruk: daarmee veeg je midden over het apparaat naar onder over de toets.
Het werkt zo slecht -slechts 1 van de 20 keer herkent hij mijn vingerafdruk-  dat ik het uit heb gezet en gewoon weer via een patroon inlog.

Multi windows
Je kunt meerdere windows openen, en dat niet alleen, ook op meerdere manieren.

Dat is Screenshot_NormalAppImage(3)echt een stuk handiger geworden.
Bij de GN2 gebruikte ik dat niet veel, maar hier kun je bijna alles verkleinen tot een half -of kleiner – window tot een zwevende stip aan toe die je gemakkelijk kunt open tijdens bewerken met een ander programma.

Links de rekenmachine als zwevende stip, rechts diezelfde stip is hier te zien op de Twitter widget, niet dat dat op zich 2014-11-23 23.25.05zo zinvol is, maar het gaat om het principe.

Links onder je scherm heb je standaard de knop die alle openstaande programma’s heel fluide toont en je stapt zo van de ene applicatie naar de andere over, als een zonnetje.
Als je de knop rechts onder het scherm -de back knop- vast houdt krijg je rechts een ‘lopende band’ te zien waarop de programma’s die je naar het midden kunt slepen om in een halve window te openen.
Bijna alle programma’s komen daarvoor in aanmerking. Bijvoorbeeld je agenda terwijl je aan het googlen bent, of je muziekje terwijl je … etc (Spotify is trouwens een app die er niet bij zit)

Ook de handbewegingen werken: over je scherm vegen van rechts naar links maakt een schermkopie …

Er valt nog veel te ontdekken en te experimenteren, maar ik ben nu al verkocht: het wordt steeds leuker!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s