E-books in Swedish Public Libraries: Policy Implicaties #TPDL2013

Laat een reactie achter

E-books in Swedish Public Libraries: Policy Implications (€)

The aims of the paper are: review the situation of e-books delivery in the Swedish public libraries (as it looked at the end of 2012); identify the barriers that public libraries encounter in providing access to e-books; highlight the policy-related problems of e-book provision through public libraries. A survey was carried out in October, 2012 of all public libraries in Sweden. 291 questionnaires were issued. 185 were completed, response rate was 63.3%. The provision of an e-book service has arisen as a result of either demand or an
ideological belief that the ethos of democratic values and equality of access requires libraries to offer material in all media. Librarians find the situation of e-books provision through libraries unsatisfactory: the provider of titles removes them from the catalogue without warning or explanation, there are too few titles for children and students, and access to popular titles is delayed.

Bijna alle huishoudens in Zweden hebben internet, en ze lezen ook echt veel, maar er leest maar 1% ebooks. Heeft ook met aanbod in het Zweeds te maken, dat is heel erg beperkt. Toch bieden 95% van de OBs in Zweden ze wel aan. De bibliotheken in Zweden zijn erg gericht op kwaliteit en aanbod voor have-and-havenots gelijk te krijgen. Ze hebben ze dus ook echt op aanvraag van gebruikers, maar er zijn de bekende beperkingen voor bibliotheken.
Bovendien is er daar een pay per use dat maakt het duurder – ebooks worden zo duurder duurder naarmate ze meer gebruikt worden, duurder dan print- en tamelijk onbeheersbaar.
Beperking van markt maakt t aanbod beperkt. Kinderen komen met ipad en willen ebooks, maar er zijn er geen. De Zweedse leverancier geeft ook geen vertalingen uit. Ze hebben wel geld gekregen voor dit project.
Er komt een nieuwe wet aan.
Mensen willen wel ebooks lezen, maar er eigenlijk niet voor betalen.
Nb dit project gaat niet alleen over de openbare bibliotheek, maar over alle bibliotheken.

Hun Blog http://projectebooks.wordpress.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s