Ervaring met een Citizen Science project

Laat een reactie achter

De laatste week ben ik bezig geweest met het crowdsourcing project  Notes from nature  als zgn Citizen scientist (ofwel vrijwilliger) en heb daar zo’n 100 records getranscribeerd. Gaandeweg vraag je je wel af hoe zeker dit nu allemaal is: hoe weten die musea dat de vrijwillers het goed doen?

Want al doende ontdek je ook dat je soms niet helemaal 100% zeker kunt zijn van iets.
Anderzijds krijg je soms het merkwaardig gevoel dat je iets aan het transcriberen bent dat je al eerder gezien hebt: houden ze je voor de mal of zo?

Dus eens op zoek naar: hoe zit het  nu eigenlijk in elkaar.

Daar is een aardig artikeltje over, waar je dit uit kunt lezen:

Following three independent transcriptions of a record, data is reconciled and returned to the original data provider. Records sent back to the provider can be fully complete, partially complete, of fully incomplete. Fully complete records are those where all three citizen scientist volunteers (CS) agree on every field of the record. Partial records include only those fields where CS agree. Fully incomplete records indicate that volunteers were largely unable to transcribe the record consistently. Data collected that does not become part of the final record is still made available for further review by the data provider. The full record collected at transcription, including all multiple replications, are returned to the original data providers as both “raw” outputs and summaries that can provide quick views of progress (number of records transcribed on a day, total hours spent, etc).

Kijk dat maakt me al heel wat geruster.
Uit de helpteksten lees ik ook dat je soms best wel zelf de tweede of derde reviewer kunt zijn.
Maar de tijd die ik aan een record besteed zegt niet altijd iets over de moeilijheidsgraad ervan: ik vind het gewoon leuk om ze verder op te zoeken, eventueel te kijken naar de locatie en wat te grasduinen…

Op dit moment kun je nog geen regio bepalen die je voorkeur heeft: dat zou ik wel leuk vinden.
Je kunt ook nog niet je eigen (mee)getranscribeerde items terugzoeken maar dat heeft ook met bovenstaande te maken denk ik. Toch zou ik dat wel graag willen kunnen: bijvoorbeeld wanneer ze door het hele proces heen zijn. Ze zijn ook een beetje van jezelf geworden zo.

Je krijg inderdaad badges: och. Dat is wel aardig ja. Kan me ook voorstellen dat ze je graag aan de gang willen houden.

Zie: The notes from nature tool for unlocking biodiversity records from museum records through citizen science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s