Epub met digitaal watermerk van Bol

2 Reacties

De Informatiefuik van Arold Roosendaal leek me een interessant boek, en als rechtgeaarde paperless librarian wilde ik dat digitaal kopen. Bol had het: en dan met een Digitaal watermerk in plaats van een DRM.
Daar had ik nog geen ervaring mee. Dit zijn de specificaties:

informatiefuik

Maar dat zegt vrij weinig.

  • Heb je ADE en een wachtwoord nodig?
  • Kun je het op meerdere devices lezen?
  • Mag je het naar een andere plaats kopiëren en zo ja, is daar een limiet aan?

Dat zijn belangrijke dingen, maar die staan er niet bij.

Met de DRM van Bol heb ik slechte ervaringen: ik kan alleen nog bij een paar netjes gekochte boeken, omdat ik die eraf gehaald heb.

Maar een watermerk? hoe werkt dat?
Ik ken ze wel van NEN bijvoorbeeld: als je een norm koopt staat je naam en toenaam op alle pagina’s in de marge: dat lijkt me heel storend voor proza.
En een tekst er dwarsdoorheen zoals Word doet lijkt me nog onacceptabeler.

Bovendien wil ik een boek kunnen lezen met de device waar ik op dat moment zin in heb: de smartphone, ereader, tablet of laptop. Dat moet ik toch zelf moeten kunnen beslissen?

Dus ik was benieuwd toen ik toch maar de aankoop deed.

Je kunt het boek dan meteen downloaden en neerzetten waar je zelf wilt. Dus niet via een .acsm link , die je dan later moet bijwerken. Ook niet alleen met een Adobe user/password waar je dan later weer gedoe mee krijgt.
Dat is bemoedigend.
Ik heb de titel niet alleen gedownload, maar ook op een andere plek gezet, hernoemd en geopend met de Galaxy Note, de laptop en de e-reader.

En het werkt allemaal…. zucht van verlichting.

Het watermerk zal er wel ergens inzitten, maar je ziet het niet en tot nu toe heb ik er ook geen last van.
Tot nu toe ben ik er niet ontevreden over!

Zie ook wat Raymond erover zegt: Is sociale DRM nou echt beter dan Adobe DRM voor ebooks?

2 thoughts on “Epub met digitaal watermerk van Bol

  1. Het watermerk zit (onzichtbaar tijdens het lezen) verwerkt in de bronbestanden van de EPUB. Maak maar eens een kopie van de EPUB. Herbenoem die naar .ZIP en pak dan die ZIP uit. Dan zie je een mappenstructuur met daarin o.a. .html bestanden. In die bestanden (en waarschijnlijk ook een aantal van de andere bestanden) zit een code verwerkt die uiteindelijk naar jouw aanschaf te herleiden is.

    Een digitaal watermerk is dus wat mij betreft een heel vriendelijke vorm van bescherming tegen kopiëren. Jij zelf kunt deze EPUB zonder problemen lezen op alle apparaten en in alle programma’s die EPUB ondersteunen. Je krijgt ook met niemand problemen zolang je de EPUB maar niet gaat verspreiden. Gaat BOL.com of de uitgever failliet en houden ze op met te bestaan, dan nog kun jij de boeken blijven lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s