Wat te verwachten van het Twitter archief

Laat een reactie achter

Een paar weken geleden kondigde Twitter al aan dat ze nu de horde hadden genomen om voorbij de 3200 tweets te komen: dat was altijd de grens tot waar je terug in de tijd kon bladeren. Zoeken niet eens: (dat het daar veel slechter mee is gesteld heb ik in 2009 al eens geroepen in Zoeken naar oude Twitter berichten). Sinds die tijd is er wel wat bijgekomen, maar niets werkt echt goed.
Met de methode van terugbladeren had ik toen een archiefje voor mezelf gemaakt -je bent informatiespecialist of je bent het niet- en dat in PDF opgeslagen en die PDFs weer -per jaar, terug tot half 2007- in Evernote opgenomen.
Toch was dat geen succes: binnen een PDF kun je nog wel zoeken,  maar over PDFs heen niet zomaar. In Evernote dan weer wel, maar als hij dan iets vindt, krijg je de PDF van het gehele jaar te zien, niet het stukje dat je zocht. Onbruikbaar.
In 2010 was er een programma van HP dat Tabbloid heette, een soort voorloper van IFTTT, en daarmee kon je je tweets in een PDF ergens heen  sturen,  (wekelijks overzicht van tweets naar evernote) maar daar hoor je ook nooit meer van. Ze komen daar in elk geval niet meer binnen.
Als je Pinboard hebt, kun je ze automatisch in Pinboard laten inlopen, of via ifttt.com naar Evernote: dan kun je ze per stuk vinden, dat is al iets beter, maar het blijft behelpen.

Wat het probleem met een Twitter archief is en blijft, is het fragmentarische van de berichten. Je reageert vaak op iets of iemand, en dan zie je alleen de reactie, maar niet de oorspronkelijke aanleiding, vraag of wat dan ook: die is namelijk van iemand anders en zit niet in jouw archief.

Hoe je je archief moet downloaden staat hier: alleen dat werkt nog steeds niet voor mij (nederlandse gebruikers?) : ik kijk elke dag bij de settings, maar daar is nog geen link om hem op te vragen.
Ik ben wel reuze benieuwd. Tot die tijd alvast wat te lezen:

Top 5 Things to Expect as You Go Through Your Twitter Archive
  1. You are going to find out when you really starting “using” the service, if you ever have at all. 
    Hoeveel heb je nou eigenlijk getwitterd en wanneer.
  2. You may find a lot of links that don’t work anymore.
    Zeker niet die verkorte links
  3. You will be tempted to delete tweets that you no longer want.
    Wat schattig, dat deed ik heel in t begin inderdaad: elke week opschonen wat er wel weg kon. Daar ben  ik allang mee gestopt, maar misschien wil je dat wel als je ze weer terug ziet …
  4. Expect to get introspective about who you are and what you’ve been doing online.
    Het zal zeker een inzicht geven in jezelf en je manier van communiceren: dataminen in je eigen Big Data.
  5. Expect a trip down memory lane.
    Ongetwijfeld, het heeft toch een soort dagboek idee

Inkdroid heeft ze ook nog niet, maar vertelt over de structuur (Archiving tweets) : deels CSV, deels JSON, maar die tekst is nogal technisch.

Raymond heeft een blog geschreven over het archiveren vanuit een hashtag, op onderwerp zeg maar. Zelf heb ik Storify geprobeerd, maar al die dingen zijn toch nogal onbevredigend.

Ben benieuwd wat er straks komt, als er wat komt …

———————————

Update 4 jan:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s