Illuminade : lichtwandeling door Amsterdam

Laat een reactie achter

Illuminade 1.26Van 7 december 2012 tot 20 januari 2013 is/was er in Amsterdam het Lichtfestival, als onderdeel daarvan kun je van 7-30 december de Illuminade wandelen: een wandeling langs lichtobjecten van de Stopera tot het Centraal Station.
We hebben dat gisteravond de 29e gedaan en we waren niet de enigen: het was er heel druk. Ook veel mensen met allerlei uitgebreide fotoapparatuur, want het is wel een bijzondere gelegenheid om heel aparte foto’s te maken.  Ik had alleen maar de  Galaxy Note, maar toch wat geprobeerd. Op Flickr of instagram verschijnt er heel wat spectaculairders.

Bij het startpunt was een stalletje met informatie waar ze ook rode en groene lichtjes hadden om mee te nemen: leuk voor de kinderen.
Nummer 1 is een beetje een misser, want in het stadhuis zelf: de wandeling begint om 17.00 uur en dan is t stadhuis dicht, dus je kunt het niet zien.
Boven de Amstel hangt een groot net (zie rechtsboven), getiteld 1.26 naar de aardbeving in Chili. Dat haal ik er niet uit, maar het zal toch niet meevallen als kunstenaar om dit soort grote objecten opgehangen te krijgen.

Illuminade (3)

OVO

OVO

De route gaat richting Hermitage alwaar een groot ei in het water ligt: OVO . Dat verandert steeds van kleur en je kan erin, maar slechts met een paar mensen tegelijk en er stond een een hele rij.
Heel mooi.
De route verder werd aangegeven door rode lichtjes aan de lantaarns: dat heeft wel wat gezien de reputatie van Amsterdam.
Aan de achterkant een projectie van kinderen City of my dreams.

Langs een lichtgevend bankje richting Hortus. Voor de Hortus de Green revolution:  gloeilampen  met LEDjes, ik heb er niks mee.
Maar aan de zijkant mochten we over dat kleine bruggetje dat meestal afgesloten is de Hortus in: de weg werd aangegeven door een snoer kleine lampjes, heel sfeervol en in het water op de bomen dansten de ‘ Vuurvliegjes‘ .
De mevrouw bij de ingang waarschuwde onze hond om op te passen voor de vleesetende planten en dat heeft ze ook gedaan; ze heeft t overleefd.

In de Hortus een trommel met daarop de projectie van een Slak die een wiel uitvindt: ik zag er meer een La linea in, leuk wel, en in de vijver een Lichtbloem die, als je iets in en bepaalde  kleur bij de sensoren houdt, die kleur aanneemt.

Illuminade Lichtbloem     Illuminade lichtbloem

OverstIlluminade Themeken naar het Wertheim park en daar kon je door een stel sculpturen met lichtje en geluid wandelen die de ontwikkeling van de stad verbeelden een voorstelling van Them.
Ik zag er meer een invasie van Marsmannetjes in.

In de Whising Well kon je geld gooien -minimaal 50 cents- en dan zag je lichtkringen in t water, och ..

Return of the bikes

Return of the bikes

Wel heel leuk bedacht is het Return of de bikes: uit de gracht geviste en aan elkaar gelaste fietsen die een brug naar de wal vormen.

Verder naar het Scheepvaartmuseum, waar op de buitenmuren de geschiedenis van de scheepvaart getoond werd in beeld en geluid dwars over het water heen, heel indrukwekkend.

Illuminade Scheepvaartmuseum

Vandaar richting Nemo en over de bruggen.

Op de brug een heel grappig object: fLumens:  netten met ventilatorretjes die licht maakten door de wind.

      Illuminade fLumens     Illuminade (20) Illuminade (26)

En dat alles rijk gelardeerd met de lichtjes die Amsterdam toch al heeft:  overal verlichte bruggen, boten, huizen en geveltjes.

Ik hou erg van kunst die aangepast is aan de lokatie waar ze getoond wordt, en waarbij vande omstandighedne gebruik gemaakt wordt.

Zeer de moeite waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s