Een jaartje Goodreads

Laat een reactie achter

Er zijn twee grote programma’s die je de boeken die je leest laat bijhouden en je je boekenkast laat catalogiseren: LibraryThing en Goodreads. Het verschil is eigenlijk gradueel en heeft met smaak te maken.

Er zijn diverse blogpost over die twee geschreven, hier zijn er een paar:

Eigenlijk was ik -al ben ik bibliothecaris- nooit zo heel erg enthousiast om mijn eigen boeken in LibraryThing te catalogiseren en laatst realiseerde im me waarom:  voor mij heeft LibraryThing te doen met werk, en Goodreads met boeken lezen.

Ja ik lees graag en mag ook graag bijhouden wat ik lees en nog wil lezen, maar ik hoef niet zo nodig te catalogiseren wat ik in de kast heb staan: ik lees ook wel van de bibliotheek, of  vanvrienden of wat dan ook.
Dat bijhouden deed ik een tijdje op een lokale app op mijn smartphone, maar het nadeel daarvan is dat wanneer je weer een ander apparaat neemt, je de gegevens grotendeels kwijt bent. Dat backuppen en overzetten gaat nauwelijks goed.
Toen ik een jaartje geleden Goodreads ontdekte, ben ik daar enthousiast gebruiker van geworden.

Ook op dit blog maak ik al jaren overzichtjes van wat ik gelezen heb, en probeer daar wat over te zeggen. Met Goodreads gaat dat net allemaal wat beter, het stimuleert je ook om te lezen en er wat van te vinden.
Ja er is wat sociale interactie, maar veel verder dan kijken naar wat anderen ervan vinden komt dat meestal niet, en dat hoeft ook niet wat mij betreft. Lezen is een tamelijk individuele zaak.

Jaar na jaar haal ik mijn target van 50 titels niet: maar dit jaar voor het eerst gaat het misschien wel lukken!
Ik ben heel tevreden over Goodreads: je kunt het koppelen aan Twitter en/of Facebook, waardoor jouw reviews van gelezen boeken daar automatisch verschijnen en je kunt widgets van diverse aard op je blog zetten.

Helaas kun je het niet koppelen met Aldiko, dat zou helemaal mooi zijn 😉 !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s