De Kobo Arc en e-reader overpeinzingen

1 Reactie

Inmiddels bestaan e-readers al een poosje (de eerste zag ik in 2007: NVB07: E-readers),  ze waren steeds vrij duur en niet voldoende aantrekkelijk: en daarom zat ik steeds maar weer op dat aangekondigde echte e-paper (een vouwbare elektronische krant) te wachten wat maar niet kwam.

In mijn ogen voldoen de e-readers apps op de tablet prima, en ik heb er een stel die ik afwisselend en met wisselend genoegen gebruik: meestal Aldiko.  Minder vaak Kobo,  Boekenbol (vrij slecht), en Kindle maar al is deze laatste erg goed, ik houd niet zo van dat gesloten ecosysteem -vandaar ook mijn tegenzin tegen Apple met de iBooks .

Maar ik lees best veel en het blijft toch kriebelen en volgens R is een e-reader echt veel beter dan een e-reader app op een tablet, dus toch maar eens rondgekeken.

Formaat, kleur en uiterlijk
Qua formaat zou het ook aantrekkelijk zijn: de 10 inch tablet is net even te groot om comfortabel vast te houden, en de Galaxy Note van 5,5 inch net wat te klein. Mijn eerste tablet – de Galay Tab 7- had een ideaal formaat al was hij aan de zware kant. Dus zo’n formaat moet het worden. Helaas zijn veel e-readers 6 inch aan het worden: ik vind dat net wat te klein.

De Volkskrant bood bij een nieuw abonnement een  e-ink e-reader aan: een Autovision 606. Leuk om eens te proberen.
Wat me onmiddellijk tegenstond daarbij is dat grauwe, grijze van het geheel: het apparaat is zo ondefinieerbaar grijzig en dan dat saaie kleurloze e-ink, volstrekt onaantrekkelijk.
Akkoord de batterij gaat 8 weken mee, en misschien is het rustig voor je ogen, maar het is zo *lelijk*.
Wat wel leuk is van de Autovision, is dat je heel gemakkelijk e-books erop zet en ze in mapjes kunt stoppen: alle SF, of klassieke Engelse titels bij elkaar. De navigatie is niet helemaal perfect, maar niet echt lastig, al is de combinatie van drukknopjes onder en opzij wel even wennen.
Eigenlijk is de combinatie van drukknopjes en online knoppen ook nogal ouderwets – de Sony PRS heeft dat ook (al heeft Sony trouwens wel een mooi rood apparaatje).
Deze Autovision had geen touchscreen, dat heeft de Sony dan weer wel. Overigens hebben de meeste e-readers wel een touchscreen.

De Kobo serie (Glo, Touch en Mini) hebben wel een touchscreen, maar zijn allemaal zo saai grijs, althans in het leesgedeelte. Je kunt wel kleurige ruggetjes kopen, en de Touch is eigenlijk wel mooi strak qua apparaat, maar toch dat grijze lettertype ..
De Mini is zonder meer veel te klein. De Glo heeft een handig backlicht en is verder ook heel licht van gewicht, maar toch is dat grijze e-ink wel errug saai. (Al zijn het nog zoveel kleuren grijs, voor mij hoeft t niet 😉 )

Kortom eisen

 • kleur
 • 7 inch
 • touchsceeen
 • zo weinig mogelijk echte knoppen
 • niet al te duur
 • open systeem

Kobo Arc
Aan kleur is er niet veel mogelijk: dan kom je eigenlijk aan de tablets.
Ok, dan maar geen Tablet met een e-reader app, maar een E-reader met tablet opties. misschien is dat wat: Kobo Arc, tablet met e-reader-aspiraties of andersom.
Er is natuurlijk ook een Nexus 7: maar die is wat duurder (https://www.bright.nl/nexus-7-rivaal-kobo-arc-nu-nederland) .
Van een collega hoorde ik dat hij een Kobo Arc had gekocht -net uit- en hij was er enthousiast over  en hij liet hem me zien: hij is verassend zwaar,  weegt een stuk meer dan de e-readers uit de Kobo serie.
Maar een perfect formaat : 7 inch, dus met mijn opgespaarde zakgeld op zoek naar zo’n apparaat. Ze zouden ze bij de Media markt hebben, maar dat bleek niet zo te zijn. De Libris en Blz boekhandels leverden hem ook, en er zit een Blz winkel om de hoek, dus … vandaag deed hij zijn intrede.

Uitpakparty
Opladen en je  kunt hem meteen gebruiken.
Je Kobo account intikken en daarmee de setup, WiFi instellen en je zit op het net. Grappig: met de Androids kun je niets zonder je Google account, hier komt het er pas als tweede bij als je wilt kunnen mailen.
Smaakprofiel: Er wordt gevraagd naar je voorkeur van 5 boeken: daarmee kunnen ze je smaak bepalen. Lijkt me niet dat ze daarmee geslaagd zijn trouwens, want kreeg daarna nog een hele zooi onbekende en oninteressant titels langs. (Maar toch … verleidelijk zie je dan de aangeboden boeken staan als bijv Wierenga: Dit zijn de namen (die wil ik graag lezen, maar 15 euro voor een e-book is belachelijk))
Tapestries: soort blokken met daarmee snelle ingang. Voorlopig vind ik het wat onoverzichtelijk. Aanvankelijk zijn het drie blokjes: Lezen (je bibliotheek en je suggesties) Entertainment (YouTube filmpjes) en Sociaal (Twitter, Facebook). Maar daar verzamel je zaken en op basis van je keuzes krijg je onderaan items in de ‘Ontdek’ balk. Och … i can take it or leave it.
De apparaten zelf zijn in zwart of wit en 16 of 32GB. Via de settings zie je de interne opslag.
Een 16 GB tablet heeft een kleine 13 GB vrij en dat is behoorlijk wat voor e-books. Ik heb er 260stuks  opgezet (epub en PDF) en dat neemt 2GB.

Tablet functies
Je kunt er gewoon het internet mee op, of in de Play store apps halen: als je een PDF reader als Repligo hebt gekocht kun je die er op downloaden want de Kobo app leest wel epubs, maar geen PDF.
Er zit een Gmail app op en Skype, maar verder weinig voorgeprogrammeerd. Wel Twitter, Facebook, Pinterest, email en alle attenderingsfuncties die daarbij horen.
Zinio kun je er bijv op zetten voor de  ‘Magazines’, Press reader.
Met je Gmail account heb je meteen ook al je contacten, reuze handig is dat.
Er zit zelfs een Camera in, maar tot nu toe kon ik die alleen op mezelf richten, wel beetje raar, zal wel voor t skypen zijn.
Maar daar heb je hem niet voor, ik niet althans.

Boeken erop zetten
Basis doel is natuurlijk ebooks erop zetten en boeken lezen. Mijn ebooks zitten nu in mijn Dropbox, maar voor een tablet heb je dan een internet verbinding nodig, tenzij je de titel eerder hebt gedownload. Dan is het handiger om de hele zaak kant en klaar bijeen te hebben voor barre omstandigheden zonder internet.
Hoe kom je aan de titels en hoe komen ze erin?
Je kunt ze natuurlijk gewoon bij Kobo kopen, dan wijst het zich vanzelf.
Ebooks die je al hebt, gratis gedownload van Gutenberg of DNBL of elders gekochte die je van de DRM hebt bevrijdt kun je via filetransfer erop zetten.
De handleiding zegt dan dat je daarvoor de bijgesloten USB kabel moet gebruiken: maar die is er niet. Er zit wel een adapter met een mini USB om hem op te laden, maar die heeft geen gewone USB aansluiting om hem op de computer aan te sluiten. Niet zo handig Kobo!
Gelukkig paste het kabeltje van mijn HTC erop, maar het bleek al met al nog lastig.
Eerst zei de computer dat hij de driver niet kon vinden en via de helpdesk was geen driver beschikbaar. Met alles aan en uitzetten en weer opnieuw aansluiten lukte dat wel, althans …
Je zou gewoon moeten kunnen kopiëren vanaf de computer, maar toen wilde hij niets accepteren op de Arc: geen verbinding zei hij.. tsja.
Pas nadat ik een item uit Dropbox had geëxporteerd naar de interne opslag van de Arc en die had geïmporteerd in het systeem is er blijkbaar een setting aangepast waarna het overzetten vlekkeloos ging.
Een hele directory kopieer je er zo op, je importeert ze in de Kobo app en ze zitten in je bibliotheek.

Bibliotheek
Wat opvalt is dat de boeken er in een enkele map inzitten: de afzonderlijke mapjes die ik had gemaakt, wat heel goed werkte in de Autovision,  heeft hij niet overgenomen. Je kunt ze sorteren op auteur, titel en laatst gelezen, maar dat is het wel zo’n beetje.
De bibliotheek bestaat uit 4 tabbladen: het duurde even voor ik in de gaten had dat dat de items zijn die met een aubergine vierkantje bovenaan worden aangegeven:

 1. Alle inhoud
 2. Boeken (alleen de nog niet gelezen volgens t handleidinkje ..heu?)
 3. Previews
 4. Aanbevolen

Lezen
Waar je het voor doet uiteindelijk: het lezen: het zal nog moeten blijken of het zwaar valt om vast te houden, maar het oogt plezierig, en het formaat is perfect.
Je kunt allerlei stukjes markeren en ze van kleurtjes voorzien, bookmarks en ‘ezelsoren’ zijn gekleurd.  Zinnen die je markeert kun je delen op Facebook, Twitter, Google+ etc, woorden zoekt hij meteen in een woordenboek op (er zit een Engels woordenboek in) en je krijgt meteen de zoekacties in Google / Wikipedia te zien. Notities kun je maken en die verzamelt hij apart.
Dag/nacht, sepia, lettergrootte, helderheid, pagina layout aanpassen. Meteen naar inhoudsopgave of verder in het boek. Hij houdt bij hoever je bent, waar in het boek je gebleven bent en hoelang je erover doet.
Helemaal ok zo te zien.

Zoeken
Wat ik nog niet heb gevonden is of je in een boek kunt zoeken, misschien kijk ik erover heen.
Ik zag ook niet hoe je naar een titel van jezelf kunt zoeken, elke zoekactie komt uit in de Kobo shop …. mogelijk/hopelijk valt dat in te stellen.

Ik denk dat er nog eea aan moet worden ingesteld om het naar zin te krijgen: dat continue bombardement van aanbevolen titels is in elk geval niet plezierig, maar het lezen zelf lijkt me heel aantrekkelijk zo.
Wordt vervolgd …

One thought on “De Kobo Arc en e-reader overpeinzingen

 1. Pingback: Kobo Arc en andere e-readers 2: presenteren van boeken « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s