Een klein jaar ervaring met de Galaxy Note N7000

Laat een reactie achter

Vorig jaar december deed hij de intrede, de Galaxy Note, om niet meer van mijn zijde te wijken. Aanvankelijk moest ik er even aan wennen, en ook de ICS update gaf wat strubbelingen -dat komt ervan als je een buitenlands exemplaar koopt- maar al snel werd hij onmisbaar. Die smartphones zijn de Zwitserse messen van de hedendaagse mens geworden: er zit geen kurkentrekker aan, maar wijnflessen hebben tegenwoordig vaak een schroefdop, dus dat geeft niet. Een waterpas, een kompas en een gradenboog daarentegen heb je aldoor bij de hand, al heb ik ze eerlijk gezegd zelden nodig.
Het scherm is prachtig, een genoegen om naar te kijken.

Geheugensteun

Een Android apparaat werkt pas echt effectief in combinatie met een Google account: dan heb je dus je agenda en je adresboek overal gesynchroniseerd.  De checklist widgets van ColorNote zijn handig te gebruiken voor de wekelijkse boodschappenlijst, het dagelijkse to-do lijstje en het noteren van ‘waar was ik gebleven in het audio book’.
De klok om de tijd aan te geven natuurlijk en daarmee ook het alarm als je ergens om wilt denken of een notificatie wilt krijgen dat je ergens naar toe moet of iets moet doen.

Communicatie & Informatie

Gmail -natuurlijk- en je kunt  diverse e-mail adressen onderhouden, allemaal gesynchroniseerd, dus je kunt er overal bij.
SMS is wel apparaat gebonden.
Mocht je er behoefte aan gevoelen kun je de Facebook en LinkedIn berichten ook bekijken en/of beantwoorden. Of uitzetten.
Veel informatie haal ik uit Twitter (Seesmic en Twitters eigen app), maar ook via de RSS feeds: daarvoor gebruik ik Google Reader met als favoriete app Newsrob.
Ik moet zeggen dat ik gestopt ben met al die fancy nieuwsapps als Feedly, Taptu en Flipboard: het is me te glad en voorgeselecteerd en tegenwoordig prefereer ik een snelle, kale en neutrale layout.
De Google Plus app kun je nu ook voor elk Google account gebruiken: steeds als je hem opstart vraagt hij welke account, dat is netjes.
Er zijn allerlei apps met informatie bijv een EHBO app met tips wat te doen, die ook een lijst met EHBO posten in de buurt laat zien.
Met de nieuwe vertaal app van Google kun je zelfs een fotootje maken van de tekst die je wilt laten vertalen.
En toegang tot van alles en nog wat: de krant, Wikipedia, het nieuws (NOS heeft een mooie app of  via NU.nl)  wat heet,  het gehele internet ligt voor je open bijv via de Dolphin browser (met bookmarks die je meteen vanaf een scherm kunt openen). Of via Firefox als je dat prefereert trouwens.

Buiten

Of het gaat regenen of niet zie je aan Buienalarm.
Bij een wandeling of fietstocht zet je Sports track aan: je hebt er geen omkijken naar en als je thuis bent krijg je een plattegrondje (als kaart of als ‘terrein’ aangegeven) met je tocht, hoe ver het was -en hoe snel jij was- erin aangegeven. Wanneer je onderweg foto’s maakt kun je die er eventueel bij opslaan -mocht je een account gemaakt hebben- en die kun je dan weer delen mocht je daar behoefte aan hebben. We waren ooit verdwaald in de bossen bij Drenthe: aan de hand van de GPS van de Sports Track is de route gemarkeerd waar je vandaan komt, ook al zijn de bospaadjes niet opgenomen in de kaart, en kun je zo zien welke richting je op moet naar huis.
Dan heb je nog Foursquare, al dan niet met foto’s, hoewel het me opvalt dat ik dat nog nauwelijks gebruik.
Sowieso kun je de foto’s ook automatisch laten uploaden naar je Dropbox account, maar dat kan ook later als je binnen bereik van een WiFi bent.
Er zit een sterke zaktantaarnfunctie in, dus de zaklantaarn kun je ook thuislaten als je kampeert, net zoals de wekker trouwens: de alarm functie werkt prima als je batterij niet leeg is.

Natuur

Voor het tellen van waarnemingen -planten, vogels ed- hoef je geen papieren streeplijst met potloodje mee te nemen: de Obsmap doet dat werk prima, alleen moet je wel een paraplu meenemen zodat hij droog blijft. Je tikt aan wat je gezien hebt en de app voegt de GPS coördinaten zelf toe, als je thuis bent kun je alles uploaden naar Waarneming,nl bijv.
Voor onderweg zijn er een aantal gidsen van ETI (de meeste tegen betaling) waar je uiterlijk en geluiden kunt opzoeken: Vogels, Herpetofauna (dat zijn reptielen en amfibieën) Roofvogels, Vlinders en Vissen. Van de planten is er de bekende Heukels Flora, alleen hebben ze daar helaas nog steeds geen Android app van beschikbaar -hij komt er wel aan, zeggen ze al een jaar- (de iPhone heeft hem al lang) alleen voor de Orchideeën is er een app ter beschikking. Jammer, moet je toch weer met een boek slepen.

Onderweg

Wie heeft er nog een TomTom nodig als je de standaard Android navigatie hebt, alleen zou ik willen dat je voor een stem kon kiezen, deze juffrouw heb ik nu wel genoeg afgeluisterd.
Het werkt ook  heel handig wanneer je in een stad die je niet kent of waar je altijd in verdwaalt (Den Haag bijv) , je je auto ergens geparkeerd hebt en bijv naar het Binnenhof moet wandelen: de  voetgangersnavigatie gaat ook redelijk goed. Die voetgangersnavigatie kun je ook gebruiken als je met de fiets bent trouwens.
Weet je de weg wel dan kun je naar muziek luisteren of naar een audioboek: ik ben mijn klassieken aan het ophalen via Librivox.org. Aanvankelijk downloadde ik dan een stel MP3tjes, maar tegenwoordig luister ik gewoon online met  de koptelefoon. Komt er een telefoontje -bellen kan ook immers- tussendoor dan kun je meteen handsfree antwoorden.
Als je ergens heen gaat kun je een Glympse aan iemand sturen aan -bijv degene waar je naar toe gaat- dan kan die zien waar precies je bent en je track volgen, zelfs hoe hard je rijdt. Af en toe ziet het eruit of je dwars door de weilanden gaat trouwens, maar over het algemeen werkt het redelijk: dan kom je thuis en staat je portier al aan de deur om deze voor je te openen, ik zeg maar wat.
Voor het OV is er dan de Reisplanner van de NS en 9292.

Werk

De Outlook van je werk kun je synchroniseren met Touchdown. Dan heb je toegang tot de mail en de agenda.
Het werkt allemaal natuurlijk niet zo gemakkelijk als op je werk zelf, omdat je interne links niet aan kunt klikken, maar voor een HNW adept is het reuze handig.
Wel niet vergeten de Push te ‘disablelen’ als je met vakantie bent.
Yammer via de gewone webversie werkt nog steeds beter dan de app.
Als je een vergadering hebt, of een andere reden om iets te noteren,  kun je aantekeningen maken via Springpad: voordeel daarvan is dat de aantekeningen lokaal zijn als er geen verbinding is, en naar de webversie gaan zodra die er wel is.
Bloggen als t life/live is kan goed met de WordPress app, maar als je een heel congres hebt, heeft toch nog steeds een laptop de voorkeur. De tablets zijn net niet soepel genoeg, en mijn ervaring is wel dat de verbinding nog wel eens wegvalt, en dan loop je achter. In dat geval is Springpad wel handiger dan de weblog app.
EverNote is ook een optie natuurlijk.
Er is wel een Hotspots app van de KPN: via een centrale login kun je gebruik van maken van die Hotspots, maar t blijft behelpen.
Standaard zit er Polaris op: daarmee kun je Office bestanden bewerken. Ik moet zeggen dat ik met de Word 2010 bestanden problemen heb, dat werkt niet goed. Ik ben nu OfficeSuite Pro aan het uitproberen maar heb nog te weinig ervaring ermee om te zeggen of dat altijd goed gaat, maar op het eerste gezicht gaat het wel beter.

Entertainment

Het mooie grote scherm heeft hier echt een voordeel: op een kleinere telefoon is filmpjes kijken en boeken lezen nauwelijks te doen, maar met de Note prima.
YouTube filmpjes kun  je wel bekijken, maar Vimeo niet.
Boeken lezen gaat ook best: (Bol, Kindle, Kobo, Aldiko) maar als ik thuis ben neem ik daar de 10 inch tab voor. Eigenlijk is een 7 inch daar het beste formaat voor trouwens.
PDFs kun je annoteren met Repligo of ezReader, al zijn de standaard A4  formaten toch wat beter op de 10 inch te lezen.
Spelletjes … ik beken, ik speel nog steeds Wordfeud en mag graag  Sudokus -extreme jaja- oplossen. Mijn Angy bird periode is weer voorbij, maar al dat soort dingen gaat er prima mee.
De Camera is niet slecht, voor de grap is Paper camera ook een leuke app: die is af en toe in de aanbieding.

Batterij

Als je de reviews leest vinden  ze de batterij vrij goed …tsja.
Wanneer je zoals ik zowat alles continue laat synchroniseren en van Life wall papers houdt -die Galaxy Dandelion is ook erg mooi-  en Touchdown Push enabled hebt, dan doe je er echt geen dag mee, zelfs niet in de ‘Systeemenergiespaarstand’.
Op een normale dag begint hij tegen een uur of 4 te zeuren dat de batterij leeg begint te raken, dan leg ik hem via een kabeltje aan de laptop, en op weg naar huis heeft hij echt de oplader in de auto nodig wil ik er nog wat mee kunnen doen.
Als je een zware gebruiksdag hebt met bijv een bijeenkomst  (’s ochtends in de trein lezen/twitteren – wat foto’s maken – life bloggen) dan is hij om 12 uur al zowat leeg.
Je kunt van die mobiele batterij opladers kopen (Duracel bijv ca 23 eur) en die heb ik altijd bij me, maar dat geeft nog maar 2 uur respijt.
Dus als je met vakantie gaat, moet je echt alle synchronisaties, Push, bewegende dingetjes uitzetten, en de helderheid wat verzwakken, maar dan haal je wel gemakkelijk een dag.

Formaat

Ja, hallo, het is geen kleintje, daar kies ik hem juist voor.
Het rare is dat iedereen het erover heeft dat je grote handen nodig hebt om ermee om te gaan, maar dan werk je er verkeerd mee.
Ik heb juist kleine handen en had voor de HTC ook al twee handen nodig, en dat is ook helemaal niet erg. Krijg je ook geen last van een telefoonduim.
Vrouwenkleren hebben meestal geen behoorlijke zakken, dus ik was voor de HTC ook al gewend om met een klein tasje te slepen. Kan ook gelijk je rijbewijs, een pasje, een zakdoek en wat geld in.
Intussen ben ik daar geheel aan gewend, en loop aldoor met dat tasje rond.
Bellen met de Note gaat ook perfect, en geeft in het geheel geen idee dat je met een kaasplankje aan t telefoneren was: met de 7 inch had ik dat wel enigszins. Komop zeg, de gewonze vaste telefoon thuis is groter.
En wat de omstanders betreft: de meeste kijken er jaloers naar en als iemand vraagt wat voor een ding dat is, dan zeg ik net als die Sthil heftruck man in de reclame: ‘Ik heb een Galaxyy Note”. Valt t gelijk stil.

Kortom

Buitengewoon functioneel, zo’n Galaxy note, en nu komen ze met versie 2.
*Eigenlijk* heb ik die dus helemaal niet nodig, want versie 1 bevalt heel goed!

Maar….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s