Hoe zit het nou met E-books : de beginselen

4 Reacties

Hoe je een boek in digitale vorm -een ebook- kunt lezen hangt af van een aantal zaken, zoals daar zijn: het formaat waarin het boek verschenen is, de reader waarover je beschikt en de winkel/webshop waar je het gekocht hebt.

Formaten

Er zijn meerdere formaten mogelijk waarin het e-book staat

 • epub: is de meest gangbare
 • pdf: is ook heel bekend van Adobe en de tijdschriften en losse artikelen
 • mobipocket: kom je iets minder vaak tegen

Readers

Een digitaal boek lees je met een e-reader,en dat kan een apart apparaat zijn (zoals een Sony e-reader, een Bebook of een Kindle), maar dat kan ook een app zijn (Boekenbol, Kobo of Kindle): waarmee je het op je tablet kunt lezen. Of software die je download voor je PC : ADE (Adobe Digital Editions).
Ze noemen dat allemaal e-readers, en dat is wel eens verwarrend.
De apparaten kosten geld, de apps zijn meestal gratis.

Platforms

Waar je een digitaal boek koopt, is bepalend voor op welke reader je het kunt lezen.

 • Amazon levert boeken voor de Kindle, zowel als apparaat als als app beschikbaar
 • Bol heeft een eigen Boekenbol (alleen een app)
 • Kobo heeft zowel een apparaat als een app
 • Apple heeft de iBooks in de app store

Helaas kun je dus niet kiezen, en boeken die je bij Bol koopt, kun je niet lezen op de Kindle, ook niet op de app.
Daarnaast zijn er gratis e-books beschikbaar, die kun je lezen op de apps van  bijv Aldiko (Android) of Kobo, maar weer niet op die van Bol of Kindle, tenzij je bij Bol of Kindle een gratis versie van een titel  hebt gedownload, die bieden ze namelijk ook aan.
Het hangt er dus vanaf waar het boek vandaan komt.

DRM

Het stukje software dat bepaalt dat je er maar weinig mee kunt doen is DRM (Digitale Rights Management) : en dat is first and for all bedoeld om de rechten van de uitgevers te beschermen, maar daarmee ook zeer beperkend voor de gebruikers.
Om boeken van Bol te kunnen lezen bijv heb je een account bij Adobe nodig: daarmee kun je de boeken zowel op je laptop via ADE lezen als op je tablet via Boekenbol. Maar dat geeft gedoe.
Wat kan -maar niet mag- is die DRM te verwijderen via de tool van Calibre bijvoorbeeld daarmee kun je dan je bij Bol gekochte boek lezen  met Kobo (als het een epub is) of met Repligo (als het een PDF is).
Dat geeft je meer vrijheid in keuze van je e-reader.
Een andere mogelijke reader waar je meer mee kunt is Bluefire: omdat je daar ook je ADE account in op kunt geven kun je er ook bij Bol gekochte titels lezen zonder verdere bewerkingen. Bluefire is er ook in apps, zowel voor Apple als voor Android.

Conclusie

Het blijft een rommelig gedoe: je hebt al snel meerdere e-readers(apps) op je tablet,  en dus staan ook al je beschikbare e-books op verschillende plekken, wat het onoverzichtelijk maakt. Maar wat er ook voor zorgt dat je niet je boeken kunt lezen in het formaat dat je voorkeur heeft.

4 thoughts on “Hoe zit het nou met E-books : de beginselen

 1. “wat kan – maar niet mag- is de DRM verwijderen”. Ik twijfel of dat klopt binnen de Nederlandse wetgeving. Wat zeker niet mag is de bestanden verspreiden, maar kopiën maken voor eigen gebruik is wel weer toegestaan, en het lijkt me goed mogelijk dat het strippen van de DRM voor privé gebruik daaronder valt. Maar IBGJ, ik ben geen jurist…

  • Hi,

   Bij kobo dien je boeken bij Kobvo te kopen, bij de Kindle kun je amazon boeken kopen. Het kan wel zo zijn dat als je kobo Arc hebt, je de Kindle app kunt downloaden en wel bij amazon kopen, Maar dan niet lezen via de Kobo app.

   fijn he?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s