Mobiele apps : Dropbox voorwerk voor stukje voor IP

2 Reacties

Ineens is het weer tijd voor een volgend stukje voor de Informatie Professional in de reeks tablet-apps. Dit keer over mijn favoriete web-toepassing: Dropbox – simplify your life.

Iedereen kent Dropbox wel, en als je het niet kent adviseer ik je een account te nemen. Je krijgt een bepaalde hoeveelheid ruimte gratis en kunt via ‘referrals’ wat erbij krijgen en uiteraard extra kopen.
Dropbox is een cloud oplossing, dat wil zeggen dat je overal bij je spullen kunt. Voor bijna iedereen geldt dat de toegang tot dat account beter bewaakt is dan wat jezelf privé voor elkaar kunt krijgen, dus de veiligheid is redelijk goed gewaarborgd.  Regelmatig is er gedoe over ‘hacking’ van accounts, maar vaak heeft dat ook te maken met zelf slordig omgaan met je computer en/of je wachtwoorden. En ja, als ‘ze’ bij je computer kunnen komen en de toegang weten, kan het een risico zijn …  Afgezien daarvan: zaken die niemand mag weten zet je gewoon beter maar niet op welke computer dan ook.

Het grote voordeel van overal bij de spullen kunnen is dat je ze maar op 1 plek neer hoeft te zetten, en met al je apparaten: computers, laptops, smartphone, tablets er zowel uit als thuis bij kunt.

Bovendien kun je eenvoudig een folder of een los bestand delen met de hele wereld, met een beperkte groep of met 1 persoon. Je hoeft dus geen zware attachments rond te sturen maar kunt volstaan met een linkje.  In Evernote kun je Notitieboeken alleen delen als je een betaald account hebt, in Dropbox kun je alles delen wat je maar wilt.

Organisaties / teams / groepen kunnen er gebruik van maken als centraal archief: op een eenvoudige manier door het delen van een map, of  gezamenlijk een apart account nemen. Maar er zijn ook bedrijfsmatige oplossingen voor.

De documenten kun je zowel alleen op het web raadplegen als via een aparte folder op je desk- of laptop wanneer je het programma daarvoor hebt gedownload. Synchronisatie  van web en PC gaat geheel automatisch. Gooi je per ongeluk een bestand weg, dan heb je altijd nog in de webversie de mogelijkheid om ze terug te halen.

Met tablets en smartphones werkt het iets anders: dan download je uiteraard niet alle bestanden, maar slechts de mappenstructuur en de namen en thumbnails van de documenten. Het ligt dan aan de andere apps op je tablet of je een bepaald document kunt openen. Uiteraard kun je wel documenten zelf downloaden trouwens, maar dan heb je die daar op je tablet lokaal.
Het systeem synchroniseert niet echt met de apps: je krijgt een lijst en downloadt / upload van daar uit. Om te syncen van de tablet / smartphone naar de webversie kies je bijv voor Dropspace. Dat syncht niet de andere kant op trouwens.

Users can choose any files/directories on sdcard to be synced with remote directories on Dropbox.

Er is een app voor Android en een voor iPad. De customers klagen nogal bij iTunes op dit moment, maar mijn iPad 2 geeft geen probleem.

 • JPG / PNG / BMP tonen is geen probleem,
 • PDFs meestal ook niet, en daar heb je bijv Adobe, of Repligo/Goodreads toch al wel voor op je tablet staan,
 • MP3 speelt hij meteen af, maar dan moet je de pagina wel open houden: of je moet het betreffende item downloaden en lokaal opslaan,
 • Epub kun je openen via Export en het beste meteen importeren in Aldiko / Bluefire, ze blijven dan deel uitmaken van die bibliotheken en dan wordt bijgehouden waar je bent gebleven.
 • Heb je .TIF bestanden dan heb je daar een speciale app voor nodig, anders zie je alleen maar 1e pagina. Met Fast image viewer (Android) kun je het hele document lezen, maar voor iPad heb ik nog geen gratis app gevonden,
 • Office documenten kun je standaard wel lezen, om te bewerken heb  je speciale apps nodig.

Als je een Dropbox account hebt, en je downloadt de app kun je meteen instellen dat de foto’s die je maakt altijd -als je WiFi in de buurt hebt- in de map Camera uploads terecht komen. Dan kun je ze daarna verzetten naar een gewenste folder, bewerken of verwijderen. Zo krijg je ook alles handig op een plek bijeen, aan te raden, zeker als je meerdere telefoons gekoppeld aan een account hebt.

Dropbox folder lijst: meerdere poppetjes voor een gedeelde ljst

Het uploaden gaat bij iPad iets anders dan bij Android: bij de iPad klik je in Dropbox op ‘ Uploads’ en daarna op de + en dan opent hij de Camera roll waarna  je een of meer foto’s kunt uploaden.

Dropbox upload ipad

Android werkt vanuit de bestanden lijst: ga naar het bestand of de foto (galerij) en klik op de Sharelink en daarna kies je Dropbox en de juiste folder.

Dropbox upload Android

Er zijn diverse ‘ third party’ systemen die wat verder met Dropbox kunnen: hier heb je er 10.

De app werkt redelijk goed tenminste wanneer je ervan verwacht dat je er af en toe een document uit nodig hebt, en alle basis bewerkingen met de PC doet, veel bijzonders kan hij verder niet.
Bijvoorbeeld een folder anders dan standaard sorteren kan niet.
Zoeken gaat vrij snel, en hij trunkeert zowel links als rechts.

Nu nog comprimeren tot  2oo woorden voor de  ip 😉

Aanvulling 8 aug: dit is het geworden

Dropbox

Leverancier : Dropbox Inc

Besproken: iOS en Android, ook beschikbaar Kindle Fire en Blackberry

Prijs: gratis

Waardering: 4 sterren

Dropbox is een relatief veilige methode voor het opslaan van documenten in de cloud, met goede share opties en deleted-files-recovery. De PC versie heeft je gehele bestand op schijf, de tablet slechts de mappenstructuur en documentnamen met thumbnail.

Uploaden op iPad en Android gaat iets anders maar spreekt voor zich, foto’s komen desgewenst automatisch in de folder ’Camera Uploads’ terecht.

De beschikbare apps op je tablet bepalen wat je met een document kunt doen: image en PDF bestanden tonen is probleemloos, MP3 meteen afspeelbaar, maar voor multitasking is downloaden nodig. Office bestanden kun je lezen, maar alleen met juiste app bewerken.
Epubs open en importeer je via Export in ‘Aldiko’ / ‘Bluefire’, ze blijven dan deel uitmaken van die bibliotheken.
TIF bestanden geven alleen de 1e pagina weer, het hele document lees je op
Android met ‘Fast image viewer free’, voor iPad heb ik geen gratis gevonden.

Documenten kun je downloaden en eventueel synchroniseren met het afzonderlijke ‘Dropspace’.

Zoeken gaat snel, zowel links als rechts trunkerend.

De app is onmisbaar en redelijk gebruiksvriendelijk maar veel bijzonders –sorteren- kan hij niet.

—–

Links over (werken met) dropbox:

2 thoughts on “Mobiele apps : Dropbox voorwerk voor stukje voor IP

 1. Ha, dat wordt nog lastig te comprimeren tot 200 woorden..
  Dank voor dit mooie stuk en vooral ook de uitgebreide linkverzameling. Dropbox is ook één van mijn favorieten.

  Bij de HTC One krijg je overigens 25Gb aan Dropbox/ruimte kado voor een periode van 2 jaar. Ik was dan ook aangenaam verrast tijdens het installeren van m´n HTC One V 🙂 Die samenwerking heeft ook weer alles te maken met de berichtgeving dat Dropbox vooral gaat inzetten op mobiele gebruik.

 2. Ha Ron

  Graag gedaan.
  Ik kreeg ook 3 gb extra (voor een jaar). met updaten van HTC Sense. Maar pas op met tijdelijke opslag : twee jaar is wel zo voorbij, en je kunt/wilt niet meer zonder.
  🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s