Pijnlijk: iemand met een H-index van 54 over het hoofd zien als je een overzichtje van meest geciteerde medewerkers maakt … maar dat overkwam me deze week wel. Oeps.
Hoe kan dat nou?
Scopus heeft een prima Affiliation search optie: en als je moeite doet kun je alle varianten van de naam van je organisatie bijeenvoegen tot een enkele.
Als je dat gedaan hebt kun je daarna eenvoudig een overzicht maken van de meest geciteerde mensen uit je organisatie desnoods beperkt tot een bepaalde tijdsperiode: je zoekt je organisatie op, gaat naar de documenten, sorteert op meest geciteerd et voila …
Dat had ik gedaan en het resultaat in een blogpostje op onze site gezet.
En toen kreeg ik dus de reactie van iemand die in zijn eentje wel de hele top tien had kunnen vullen en die er niet bij zat …
Maar wat blijkt nou: de persoon in kwestie is niet alleen bij ons werkzaam maar ook verbonden aan een universiteit, en de naam van die universiteit stond in zijn profiel, en niet de onze.
Net zoals in de meeste artikelen van hem: daar was de naam van zijn universiteit vermeld, en niet die van ons: van de bijna 300 artikelen stond maar in 12 onze organisatie vermeld, en die werden door Scopus ook gevonden, maar daarmee kwam hij niet in de top 10 😉 .
Waarschijnlijk geeft de adresvermelding in het artikel de doorslag voor de affiliatie.
Als je in Scopus bij het profiel van een auteur kijkt, kun je onderaan klikken op ‘ Show related affiliations’ en daar staan dan de andere affiliaties wel vermeld trouwens.
Kan een auteur eigenlijk meer dan een affiliatie hebben in Scopus? Ik weet het niet.
Eigenlijk ben ik ook wel benieuwd wat er dan gebeurt als iemand in zijn profiel twee affiliaties vermeld: zou dan, als in het artikel er maar een staat, ze bij beiden geteld worden?
Geen idee, heb het Scopus gevraagd, want uit de FAQ word ik wat dat betreft niet echt wijs. (Tegenwoordig duurt het even voor er antwoord op komt: ik zal het hieronder vermelden.)
En trouwens: hoe ga je daar eigenlijk bibliometrisch mee om?
Het komt bij ons best veel voor dat men ook verbonden is aan een universiteit: hoe krijg je mensen die wel bij ons werken en veel geciteerd worden maar hun primaire affiliatie elders hebben meegeteld, al is het maar voor een intern overzichtje?
Het profiel van een auteur in Scopus heeft ruimte voor 1 affiliation die naar mijn idee de huidige situatie (het hier en nu) zou moeten weergeven. Related affiliations lijken vooral te gaan over de affiliations in het verleden van de auteur. Er is dus geen ruimte voor auteurs die in het hier en nu meerder affiliations hebben. Een beperkte opvatting van affiliation dunkt me.
Wat ik ook interessant vind hoe de relatie tussen de auteur, affiliatie en Scopus wordt gelegd. Ik verwacht dat de adresvermelding in het artikel hier alleen meetelt. Ook een beperkte opvatting van de vaststelling ervan dunkt.
Kan een auteur misschien zijn eigen profiel bij Scopus aanpassen?
Pingback: Vervolg: Meer Affiliaties in Scopus « Dee'tjes