Obsmapp de Android App voor Natuurwaarnemingen

4 Reacties

Als je als als vrijwilliger voor een van de natuurorganisaties als Floron of Sovon meedoet aan het inventariseren van de natuur in Nederland, werk je met streeplijsten: binnen een kilometerhok (een gebied van 1*1 km) dat je toegewezen krijgt ga je dan aanstrepen welke soorten je tegen komt.  Dat hok bezoek je een paar maal per jaar.
Al die gegevens van al die vrijwilligers worden verzameld in databases.

Al een aantal jaren inventariseren we een gebiedje in de buurt  zo goed mogelijk voor de plantjes: als je geen professional bent raden ze je aan om ‘samen te hokken‘, dus meestal doen we dat ook met 2 of 3.  Dat is leuk en leerzaam en ook veel gezelliger. En je brengt het er beter af…

Zo’n streeplijst is gewoon een dubbelgevouwen A3 met namen van planten: dat kan beter, zeker als je probeert paperless door t leven te gaan. Of wanneer je te lui bent om achteraf al die gegevens in een database over te tikken: want daar moeten ze uiteindelijk wel in. (We hebben jarenlang een DOS achtig programma gehad dat Plantago heette …)

Maar nu is het ook mogelijk om je gegevens bij waarneming.nl te registreren,  dat kun je achteraf doen, maar ook in het veld.  Alleen moet je  dan wel online zijn in dat veld. Een paar jaar heb ik dat zo gedaan: voordeel is dat meteen de GPS gegevens verwerkt worden en alles meteen in de database zit, dus niets overtikken.
Het is alleen nog wel eens lastig om bereik te hebben, en dat is wat vervelend als ze op je staan te wachten.

Sinds kort is er een nieuwe app:  ObsMapp. Daarmee download je alle namen van de soort (planten, vlinders, vogels, etc) die je wil gaan inventariseren op je mobiel.

Ik had wat moeite om de juiste instelling te vinden: want ik wil graag zowel de Wetenschappelijke naam als de Nederlandse bijeen hebben. Maar dat kan dus blijkbaar ook: Instellingen >  soortgroep instellingen  > Aktiviteiten  > kleden enz  > Planten Nl en dan komt er een tweede scherm:  waar je Secundaire naam en dergelijke kunt aanvinken.

   

In het veld zoek je op wat je gevonden hebt, en dan zie je dus zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam onder elkaar.
Je kun op beide zoeken. Wat je gevonden hebt sla je op – lokaal-  tesamen met de GPS gegevens.
Dat gaat vlot en snel en kost maar weinig van de batterij.

In het veld ziet het schermpje er zo uit:

Je hoeft alleen op ‘ opslaan’ te klikken.

Als je weer thuis hebt, klik je op ‘ uploaden’  -in mijn geval naar waarneming.nl- en de hele zaak staat bliksemsnel online.

Van het resultaat krijg je een overzichtje inde mail.

Netjes gedaan.

De handleiding staat op waarneming.nl.

4 thoughts on “Obsmapp de Android App voor Natuurwaarnemingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s