Kanttekeningen bij E-book Aantekeningen

Laat een reactie achter

Als je een e-book koopt, ben je daar niet de eigenaar van,  maar heb je een licentie aangeschaft: je mag het boek gebruiken. Een poosje geleden hoorden we dat Amazon zomaar op je device een titel kan verwijderen of aanpassen. Dat geeft een heel vervelend gevoel: je moet toelaten dat een ander iets met jouw spullen doet, zonder dat je daar iets aan kunt doen. Amazon heeft het Kindle ecosysteem tamelijk dichtgetimmerd.

Vorige week ontdekte ik dat Bol ook zo’n ecosysteem had: daar was ik me eigenlijk niet van bewust. Ik had het naïeve idee dat je bij Bol een boek aanschafte en….. dat dat alles was wat er was 😉 .  Maar wat blijkt: als je eenmaal zo’n titel bij Bol aanschaft, dan komt die, wanneer je inlogt,  ook op de andere apparaten te staan die je hebt: Bol onthoudt dus wat je aangeschaft hebt.

Licentie risico
Bol geeft je de boeken dus in licentie en kan ze dus ook weer van je apparaat halen. De licentie loopt over Adobe: zolang de licentieservers van Adobe in de lucht blijven, kun je erbij, maar wat als ze wegvallen? Net als Raymond heb ik slechte ervaringen met gekochte muziek: in mijn geval was dat 10 jaar geleden de muziek van MXstream van KPN: alle gekochte muziek was eensklaps waardeloos vanwege de licenties die ineens geen server meer konden vinden.
Maar ja dat is dat DRM gedoe en daar doe je weinig aan.
Maar dat dat in de toekomst vast gaat lopen is zo goed als zeker.
Dat Bol weet wat je gekocht hebt, is min of meer logisch en tot daar aan toe.

Privacy issues
Maar: ze weten waar je gebleven bent en slaan centraal ook alle aantekeningen en bookmarks op die je erin maakt…
Aanvankelijk dacht ik dat alleen het apparaat dat je gebruikte om een titel te lezen wist waar je gebleven was, en het is ook wel plezierig als je daar meteen de titel opent. Nietwaar?
Maar het blijkt dus dat ze dat over meerdere apparaten bijhouden, en Bol weet het dus ook. Net zoals alle aantekeningen en bookmarks die je in het boek maakt!

Hoe langer ik er over denk hoe enger ik dat vind.

Waarom stoort me dat eigenlijk zo?
Bij Goodreads doe ik dat toch ook? Bij Goodreads kun je aangeven hoever je in een boek bent en wat je er van vindt en als ik er zin in heb, dan doe ik dat ook..
En daar zit het essentiële verschil: bij Goodreads doe je het zelf op een moment wanneer je dat zelf wil, en het is duidelijk dat je dat dan ook op internet zet en dat een ander het kan lezen. Bovendien: wat je niet kwijt wil, zet je er niet op.
Maar dat geldt dus niet voor deze boeken waarvan je denkt dat de aantekeningen en vorderingen in de tekst  privé zijn!

En het zal vast iedereen worst zijn hoever ik in een boek ben gekomen, en mogelijk kijkt er helemaal nooit iemand naar,  maar dat is wel mijn zaak en ik vind het heel onplezierig dat dat ergens zonder mijn weten en instemming geregistreerd wordt. En blijft dus!

Creepy

00000

Afbeelding van http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14249

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s