Mobiele apps : Boekenbol voorwerk voor stukje voor IP

15 Reacties

Boekenbol is de officiële e-reader app van Bol.com hij is er voor Android en voor de iPad. De app functioneert op alletwee nagenoeg hetzelfde.
Op Google Play wordt er enorm over geklaagd: crashes, constante updates, niet te verwijderen. Het zijn vooral de Samsung bezitters die klagen: daar zit de app standaard op en die is dan niet te verwijderen blijkbaar. Het is zelfs bij radar geweest.
Op de Galaxy Tab 7 -inmiddels verkocht- had ik er eigenlijk geen last van, en installeren op de Sony S levert ook geen gedoe met de app zelf op.

De iPad bezitters waren er ook niet gelukkig mee Boekenbol-app van Bol.com werkt momenteel niet goed (juli 2011). Het schijnt trouwens dat je de Bol titels ook via Bluefire Reader kunt lezen, met invullen van je ADE (Adobe Digital Editions) user/password, ik heb het niet geprobeerd.

Na installatie moet je je Bol user/ww gebruiken en je Adobe ID invullen en dan zie je vanzelf al gekochte titels op je plankje verschijnen.

Een nieuwe aankoop kun je doen via iDeal, niet via de creditcard en het is ook niet aan te raden trouwens om de creditcard via de app te gebruiken.
Meestal schaf ik ze via de laptop aan en dan komen ze vanzelf in de app tevoorschijn, daar hoef je niets aan te doen.

Ik heb in het verleden 10  e-books bij Bol gekocht, en die thumbnails doken ook netjes allemaal op op het boekenplankje nadat de Boekenbol werd geïnstalleerd op de Sony S.
Maar die heb ik ook al op verschillende apparaten geopend: op de laptop met ADE,  op de SGT7, op de iPad, misschien zelfs wel de op de HTC.  Dat zou toch moeten mogen niet? Het zijn mijn apparaten, het is mijn account en de boeken zijn door mijzelf betaald.
Als je op een thumbnail klikt gaat hij ze downloaden en zes van deze titels –officieel gekocht, een pas een week geleden- kunnen niet gedownload worden.  De app zegt niet waarom anders dan

‘Het bestand kan niet gedownload worden met het actieve Adobe ID’ 

Heu? hoezo dat?  ik heb maar 1 Adobe ID .
Ik ben een beetje in verwarring over wat er nu eigenlijk gebeurt.
In een commentaar op mijn vorige blogpost over downloaden van Bol titels zei Schaddelee dat je alleen de ascm downloadt voor de ADE op je PC en dat je daarna het boek overal heen kunt verplaatsen. Dat kan wel zijn: maar hoe lees je ze dan op de tablet via de app?
Aanvankelijk dacht ik dat de reden zat in het feit dat ze op andere tablets ook al zijn geopend geweest  -te vaak gedownload- maar dat geldt niet voor Tonio van vorige week,  dat klopt dus niet.

Het rare is nl dat een van de eerste titels die ik gekocht heb : ‘ Haar naam was Sarah‘ wel te lezen is via de app, en de laatste gekochte ‘ Tonio‘  niet!  Niet op de app tenminste, via de laptop kan ik hem wel gewoon lezen in ADE.
Misschien heeft dat met de manier van de eerste download te maken: Sarah kreeg ik meteen als epub binnen, en heb ik meteen via de app bekeken, en met  Tonio heb ik eerst zitten klooien  op de laptop omdat daar alleen een rare acsm link werd gedownload en niet de epub zelf en heb hem daarna pas via de app willen bekijken, en toen kon dat  niet meer.

Op een of andere manier denkt Adobe dat de licentie die je opvraagt via de app een andere is dan via de desktop/laptop, en als je hem via de app al hebt geopend, kun je hem niet meer downloaden op je laptop -en omgekeerd- en krijg je deze schizofrene foutmelding:

Fout bij opvragen van licentie
Communicatieprobleem met licentieserver:
E_LIC_ALREADY_FULFILLED_BY_ANOTHER_USER

Je Adobe ID is je email adres, dus Bol gaat hier de fout in: op de site staat het ook. Bol dus maar een mailtje gestuurd met de vraag of ze het willen resetten. ** (zie update)

Volgorde is dus belangrijk:

 1. aanschaffen via desktop / laptop
 2. ebook openen in app
 3. maar dan kun je dit niet meer doen: ebook downloaden op computer in ADE
 4. noch dat veilig stellen voor jezelf (Calibre levert tools daarvoor) en zodat je ze tenminste in Aldiko kunt lezen

en als je dit doet

 1. aanschaffen via desktop / laptop
 2. ebook downloaden op computer in ADE
 3. kun je e-book niet in app openen
 4. maar wel dat e-book veilig stellen voor jezelf

Of je moet dus steeds om een reset vragen  bij Bol. Lekker handig.

Wat de app zelf betreft:
De titels die je wel kunt downloaden lezen redelijk, al vind ik de opties erg beperkt (klikken midden op geeft navigatie)

 • informatie over t boek
 • de inhoudsopgave is aanklikbaar en al lezende op te roepen door op i bovenaan te klikken
 • dag (wit) / nacht (zwart) modus, geen keuze in kleur (bijv sepia)
 • lettertype groot of klein: in 2 formaten (aanvulling 20 mei: je zietmaar twee icoontjes maar kun vaker opgroeien of kleiner klikken, meerdere stappen mogelijk dus
 • systeem onthoudt waar je gebleven bent
 • bladwijzers: rechtsboven staat een vakje waar je opmerkingen in kunt zetten, gekoppeld aan die plaats in de tekst. Gewoon klikken op dat vakje maakt er een bladwijzer van
 • klikken op i en dan op Bladwijzers geeft een overzicht van de pagina’s die je hebt aangevinkt, maar je ziet niet meteen wat je er hebt bijgezet: dan moet je op het gele vierkantje zelf klikken (zie plaatje hieronder)
 • zoeken kan in inhoudsopgave en in tekst, niet in opmerkingen  die jezelf erin gezet hebt.
 • je ziet niet op welke pagina je bent, geeft alleen rechtsonder percentage gelezen aan

Vervolg
Na de Sony S heb ik de Boekenbol app ook gedownload op de Galaxy Note.
En niet alleen kan Sarah daarin gewoon gedownload worden, je ziet de aantekeningen die in Sarah op de Sony gemaakt zijn, ook verschijnen in de versie op de Galaxy Note!
Er is dus wel degelijk een soort ecosysteem waarin Bol (of Adobe of wie dan ook) die gegevens centraal bewaart.
Het is zelfs zo dat er ookt tussen de Sony en de iPad wordt uitgewisseld, en als je doorleest op het ene apparaat en daarna met een ander het zelfde boek opent, vraagt hij

Je bent op een ander apparaat op een andere plek in het boek geëindigd. Wil je vandaar af verder gaan?
Ja / Nee

Dat is leuk, maar ook wel een beetje eng eigenlijk….

Dat maakt het des te onbegrijpelijker dat ze zo ingewikkeld doen over het downloaden: want op de website doen ze dat wel degelijk heb ik gemerkt, daar kun je maar driemaal de tekst downloaden. Blijkbaar tellen de downloads voor de apps toch niet mee.

Dat is een behoorlijke misser van Bol: dat je wel titels op je boekenplank ziet verschijnen die je niet kunt downloaden, er is dus iets raars met hoe bol die Adobe ID hanteert waarschijnlijk.

Ook slecht van Bol trouwens dat zo zo matig reageren op al die klachten.

Intussen zit ik met het stukje voor IP … wat te zeggen in een gedrukt tijdschrift 😉

—–

update 14.25: kreeg meteen een reactie van bol, blijkbaar komt het vaker voor.
En de oplossing is eenvoudig: in ADE klikken op bibliotheek > computer autoriseren > en opnieuw je email adres invoeren …

En dat werkt. Maar t blijft heel raar, want datzelfde email adres stond er al.
Nu kan de laatste titel gedownload op de laptop, maar op de app nog niet: daar blijft de foutmelding hetzelfde.

update 17.00: ondanks het autoriseren blijft de app weigeren de andere boeken te downloaden. Zelfs na verwijderen en opnieuw downloaden van de app, en inloggen bij Adobe dus.
Op de iPad houdt hij zelfs stijf en strak vol dat het -Tonio- met een ander Adobe ID is gekocht! Terwijl op mijn laptop ik hem wel kan lezen.
Wat daaraan te doen?
Thank heaven for Calibre, anders was ik gedwongen met laptop op schoot het boek te lezen.

15 thoughts on “Mobiele apps : Boekenbol voorwerk voor stukje voor IP

 1. Lezen via Bluefire reader kan inderdaad op de iPad. Maar het trieste is dat de boekenbol app het dus wel doet als je de iPad eerst een kwartslag draait en dan de app opent. Daarna kun je hem weer gewoon draaien. Amazing! d

  • Het is een wonderlijke app, die echt niet goed in elkaar steekt.
   Op mijn iPad ook: landscape wil hij de app niet openen en portrait wel … rare jongens die Bolletjes 😉

  • Yep, heeft alles te maken met het feit dat eBooks licenties zijn, en geen eigendom. Ze kunnen het dus ook zo van je device afhalen, of,nog enger, de tekst wijzigen.

   Advies: maak een DRM vrije backup…

 2. Pingback: Kanttekeningen bij E-book Aantekeningen | Dee'tjes

 3. Ik heb mijn eerste e-book van bol.com gekocht en gelezen. Na de prachtige iBooks op m’n iPad was ik geschokt. Lelijke bladspiegel, afbrekingstekens op de vreemdste plaatsen, evenals returns, geen paginanummering – percentages zijn heel onzuiver. Ik kon bijv. niet snel schakelen naar een woordenlijst en terug. Er ontbrak een keer of vier een hele regel! Koop je een duur boek! Al googlend kom ik weinig klachten tegen en vraag me af of dit een toevallige miskoop is? Betreft Lewinsky – het lot van de familie Meijer.

  • Kan zijn dat dit exemplaar niet deugt, maar ben het met je eens dat dit maar een heel matige app is.
   De app van iPad en Andtoid werkt hetzelfde, daar zie ik geen verschil in.
   Qua e-reader haalt hij het niet bij die van Kindle bijv. : dat is in mijn ogen verreweg de beste.
   Paginanummering heeft hij idd niet: geeft percentage aan. Dat zou mijn keuze ook niet zijn.
   Wat je kunt doen is via Calibre de DRM eraf halen (als dat nog gaat) en het verder lezen in Kobo of zo…

 4. Ik heb ook allerlei problemen met de boekenbol. Twee titles gekocht die ik niet kan openen op iPad in boekenbol app(verschijnen wel op boekenplankje). Kan ze wel lessen op laptop in ADE. Een para Andrew titles heb ik in het verleden wel zinder problemen kunnen lezen op iPad.

 5. Pingback: Hoe zit het nou met E-books : de beginselen « Dee'tjes

 6. Pingback: De Kobo Arc en e-reader overpeinzingen « Dee'tjes

 7. Pingback: Epub met digitaal watermerk van Bol | Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s