De standaard apps voor PDF gebruik op de mobiel schieten nog steeds te kort, dus je hebt een betaalde versie nodig. Zoals ik eerder schreef heeft Repligo reader mijn voorkeur, en is ezPDF -een goed alternatief- de laatste tijd een stuk beter geworden.
Bovendien hoorde ik laatst van Mantano Reader: dat is een ebook reader waar je ook PDFs mee kunt lezen. Met Repligo noch met ezPDF kun je e-pubs lezen, dus eigenlijk zou je met Mantano goed uit zijn, alleen moet ik die nog even uitproberen. Eerst maar even ezPDF.
Prijs
Repligo is 4 euro (3,99) en ezPDF is 2.50. Dat scheelt aardig en ze doen niet erg voor elkaar onder, ze ontlopen elkaar in details.
Lay out
Repligo is wat sneller, zeker bij zware PDFs, heeft een veel rustigere schermopbouw en is een stuk intuïtiever.
ezPDF heeft een enorme hoeveelheid opties, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en dat maakt het erg onrustig.
Maar eigenlijk is dat dus een kwestie van smaak.
Wat aantrekkelijk aan ezPDF is, is de beginpagina als van een ereader: een boekenplankje met je titels erop, en je kunt zoeken naar PDFs op je mobiel, die krijg je dan keurig per folder gepresenteerd. Plezierig overzichtelijk. In Repligo zit geen zoekoptie.
Repligo schuift de pagina’s van rechts naar links door, ezPDF heeft het blader concept van die online folders overgenomen, met opkrullende rechter onderhoek.
Opties
Met alletwee kun je stickynotes, highlighten, onderstrepen, pijlen, bookmarks tonen, cirkels en vierkanten zetten in je PDF, stukjes kopiëren en zoeken, kiezen uit dag en nacht mode. En de PDF dan opslaan eventueel onder een andere naam. Onderaan laten ze alle pagina’s zien waar je meteen naartoe kunt.
Wat kan ezPDF meer
Met ezPDF kun je een plaatje invoegen in je PDF, die optie zit niet in Repligo, maar het nut ontgaat me een beetje.
Als je het tenminste over annoteren van wetenschappelijke PDFs hebt.
Er zit een voice reading optie in, dat is grappig. Je kunt kiezen uit Duits, Engels, Spaans en Italiaans, maar geen Nederlands. (Je kunt een Nederlandse tekst wel laten voorlezen, maar dat wordt niet begrijpelijker).
Dat kan erg nuttig zijn!
ezPDF laat je je eigen bookmarks maken, Repligo toont allen wat er al inzit. Dat is het belangrijkste tekort van Repligo trouwens.
Conclusie:
Voor 2,50 heb je aan ezPDF Reader een prima app, helaas rammelt de interface nogal.
Heb je daar last van, en geen behoefte aan vocie reading, gooit er dan 1,50 extra tegenaan voor Repligo Reader.
Kun je het je permitteren: neem ze dan alletwee.
Go paperless!
Nu nog hieruit 200 woorden persen voor de IP …
Update 29 april:
en dit is t geworden
Voor annoteren van PDFs heb je nog steeds een betaalde app nodig. RepliGo Reader is een goede maar ezPDF Reader is de laatste tijd sterk verbeterd: kan grotere bestanden aan en heeft een nacht mode.
Met alletwee kun je stickynotes, highlighten, onderstrepen, pijlen, cirkels en vierkanten zetten in je PDF, stukjes kopiëren, zoeken en bookmarks tonen. En de bewerkte PDF opslaan onder een andere naam. Onderaan laten ze alle pagina’s zien waar je meteen naartoe kunt en ze werken prima met Dropbox. Je kunt de ‘edits’ van de ene in de andere weer bewerken.
Wat ezPDF meer heeft dan Repligo is een ‘Voice Reading’ optie waarmee je stukken kunt laten voorlezen in Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans.
Bovendien kun je zelf bookmarks toevoegen en plaatjes invoegen.Wat aardig aan ezPDF is dat hij net als een e-reader een boekenplankje heeft, dat je naar PDFs kunt zoeken, en dat voor het bladereffect de bladzijden rechtsonder opkrullend omslaan.
Jammer van de rommelige User Interface, daardoor werkt het niet erg intuïtief en geeft het een onrustig beeld. Je mist ook een ‘undo’ en ‘redo’ functie.
Het geld waard. Als je veel met PDFs werkt neem ze dan alletwee en ‘ Go Paperless’.
—