Bibliotheken en het Digitale Leven in Maart 2012

1 Reactie

Toch wel aantal negatieve berichten: Dagblad De Pers is ermee gestopt (PDF laatste nr) en in België maken ze het bont Rightsholders Group to Charge Libraries for Reading Books to Kids. Maar ook heel wat positiefs: de KB is de digitale bieb van t jaar en er is een jubileumnummer van de IP .
Deze maand veel bijeenkomsten: DigBib  (db2012) konden de niet-aanwezigen volgen want Jan Klerk heeft life geblogd, eerste Nederlandse unconference  LibraryCampNL was een succes  -met een interessant ter plekke samengesteld programma, motiverende gesprekken en niet te vergeten geweldige cakes- en met Prissma zijn we naar NEN geweest -en daar heb ik over geblogd

O ja, af en toe hoor ik dat ze toch gelezen worden, deze overzichtjes, dus ik ga er nog maar even mee door. Maar t is dus wel mijn eigen filter:  alle onderstaande en nog wat meer zijn te vinden via deze Pinboard tag.

Bibliotheek
Should Libraries Get Out of the eBook Business?
( Librarian by Day ) t blijft lastig. En er zijn meer meningen uit ons veld:Librarians’ views on five years of ebooks . Whitepaper (Springer) PDF. Gerard heeft er een presentatie over gehouden: ‘Heeft u eBooks over bibliotheken, cowboys en piraten? en een interessant gratis ebook: Het puberende brein . New A Guide to Publishers in the Library eBook Market – (Stephen’s Lighthouse)

Databases
Aan het gedoe met het slecht kunnen printen van de PDFs uit ScienceDirect -lag volgens Elsevier aan Adobe X- is wel een oplossing gekomen. Alleen ontbreekt bij ons nu t Adobe icoontje.

Digitale leven / Internet
De Android market heet voortaan -belachelijke naam- Google Play

De glazen trap van de nieuwe apple store

Google
We worden steeds ongeruster over de plannen van Google Google Begins to Scale Back Its Scanning of Books From University Libraries, What About Google Scholar?Wel steeds meer aankondigingen over dat Google totaal gaat veranderen en berichten over semantisch zoeken (Google Gives Search a Refresh – WSJ.com ) de ongerustheid daarover en het tanende vertrouwen (Has Google lost its magic? (CNET News) / This is why Google is losing the future (gigaom))  zorgt ervoor dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven: DuckDuckGo, Yandex, Blekko, Startpage van Ixquick worden het meest genoemd. Goede analyse door Gizmodo van Google’s nieuwe strategie: The Case Against Google. 

Research
SURFmarket is het nieuwe SURFdiensten en het waarom laten ze zien in een filmpje… waarom nou niet (ook) in tekst: dat kost me maar een fractie van de tijd, ik heb geen tijd/geduld voor die filmpjes. Maar zelfs deze tekst SURF viert 25-jarig bestaan met organisatiewijzigingen (en commentaren) laat zien dat t evengoed onoverzichtelijk is. Die namen zijn nietszeggend en je kunt ze ook niet uit elkaar houden: voor mij wordt t allemaal Surf….

Van: http://radar.oreilly.com/2012/02/discovery-data-touchpoints-toc.html

Image from: Discovery and data go hand in hand

Web 2.0
Twitter is wel bezig: Twitter verkoopt onze tweets en wordt er rijk van ( BOF) maar ja… ze verwijderen is ook zo’n gedoe. Twitter snatches up Posterous, microblogging field about to get a little bit smaller.
En Facebook weet ook geen maat te houden  Facebook claimt merknaam ‘book’ (Tweakers) .,. How Serious Is Facebook About Search?

Zoeken

Opmerkelijk

One thought on “Bibliotheken en het Digitale Leven in Maart 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s