Mobiele apps: Feedly – stukje voor IP

Laat een reactie achter

Feedly maakte het gemis van Flipboard bij de overstap van iPad 2 naar de Android helemaal goed: voor mij is Feedly de Flipboard voor Android 😉 .

Feedly folder 'nlbiblioblogs' op de iPad

Ik ben een enthousiaste Google Reader gebruiker: veel van mijn eigen informatievoorziening komt daaruit, en ik volg dan ook een tamelijk groot aantal feeds. Om dat grote aantal te verhapstukken en die handig te consumeren  is het nodig om ze snel te kunnen scannen op een plezierige manier.
De methode die mij het beste bevalt is eigenlijk een drietrapsraket.

In GR kun je mapjes aanmaken en daar je feeds over verdelen. Hoe je dat indeelt is geheel aan jezelf, maar slim is het wel om ook een mapje te maken met ‘beslist lezen’ en eentje met ‘als je tijd hebt’ . Die laatste kun je dan als je terug bent van vakantie meteen leegkieperen.
Het beheer van de feeds zelf is toch wel het gemakkelijkste in GR zelf, maar de eigen app van GR is niet zo plezierig in het gebruik. Het is echter wel aan te bevelen om die te downloaden: want in dat geval zit GR bij je ‘shared items’ optie. (Market)

Newsrob is een gratis Android app voor je Google Reader account. De items worden getoond in een ‘list view’ met een kleine icoon rechts. Dat scant snel en daar kun je bijv in een klap een hele map op gelezen zetten. Newsrob werkt ook prima op een kleine tablet of een telefoon. (Market))

Op een kleine tablet (de Galaxy N ote bv ) komt Feedly niet zo goed uit

Feedly is  bedoeld voor grotere tablets: daarmee heb je snel een visueel overzicht over je feeds. Feedly kan grotere hoeveelheden aan dan Pulse of Taptu bijvoorbeeld. Daarbij komt dat ‘gelezen’ in Feedly ook ‘gelezen’ in Newsrob en GR (ook op de desktop) is, dus dat werkt mooi samen, al is het niet echt helemaal real-time. Over het algemeen scan ik mijn RSS feeds met Feedly : ik merk dat ik daarmee gemakkelijker bij kan blijven dan met Newsrob alleen. Alleen als ik achter loopt, val ik nog wel terug op Newsrob om sneller grote hoeveelheden oudere posts op gelezen te zetten. Zeker omdat je ze per folder (of bundel zoals GR ze tegenwoordig noemt)  kunt lezen, wordt de inhoud van sommige folders op een gegeven moment te oud. Bij Feedly worden ze alleen gelezen als je ze naar links ‘veegt’, en als je er nog 1000 of zo hebt staan, is het handig om even naar Newsrob of GR terug te stappen 🙂 .
Op een kleine tablet (de Galaxy tab 7 of de Galaxy Note) werkt hij wel,  maar dan zien de lijstjes er soms wat compacter uit en is Newsrob sneller.

Feedly werkt voor iOS bijna net hetzelfde als voor Android.

In de Firefox webversie kun je Twitter en eigen RSS feeds rechtstreeks toevoegen, maar die neemt hij niet mee in de app. Die desktopversie gebruik ik eigenlijk nooit.

Ik ben er zeer tevreden over en Feedly behoort tot mijn meest gebruikte apps. (Market)

Ingezonden voor de IP van februari (maar 200 woorden toegestaan):

Platform: Android iOS Web
Gratis
Rating : 5

Feedly is een Google Reader (GR) app: je koppelt de app in een keer aan je  gehele GR account of aan Tumblr. Net als andere News readers heeft hij standaard  onderwerpen met een aantal titels: als je er een interessante bij ziet kun je die eenvoudig toevoegen.

Feedly presenteert de posts naar keuze per bundle of per individuele feed. Hij  geeft ze weer op een rustig scherm in twee rijen -soms in kolommen- en toont het plaatje dat in de post voorkomt, de titel en de eerste zin. Klikken op de titel brengt je naar de preview, en vandaar naar de website. Door de pagina naar links te vegen kom je in de volgende: elk item kun je sharen met Twitter of Facebook,  eventueel mailen of bewaren.

Wat Feedly anders maakt dan de andere nieuwsreaders is dat je Feedly desgewenst kunt integreren  met GR: dat wil zeggen dat wanneer je een pagina naar links veegt hij deze items ook als ‘gelezen‘ aanmerkt in GR. Deze synchronisatie niet snel, maar wel heel nuttig & plezierig.

Feedly is een van mijn favoriete apps en aan te raden wanneer je een grote hoeveelheid feeds wil bijhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s