Gelezen in 2011

2 Reacties

Treurig. Lang niet de 50 gehaald die ik zou willen, en dan nog .. qua nivo is het ook drie keer niks, behalve dan de klassiekers die ik met veel genoegen herlezen heb.  En ik ben ’t ook nog een paar maanden vergeten bij te houden ook.

Komt misschien ook omdat ik aldoor maar twijfelde tussen papaieren en e-books, en ik heb al zoveel e-books, maar juist weer niet de titels die  ik eigenlijk wil lezen.
Dat schiet niet op, en van zo weinig lezen, daar wordt je niet happy van. Voornemen voor 2012 is gewoon weer vaker naar de bieb gaan!

 1. Suzanna Jansen. Pauperparadijs. Indrukwekkende familiegeschiedenis, over het Veenhuizen-verleden van haar voorouders. Knap gedaan, goed geschreven.  Extra onder de indruk omdat we ook naar Fredriksoord en Veenhuizen zijn geweest om de musea daar te zien en in de gebouwen en omgeving waar dit grote ‘heropvoedexperiment’ zich af heeft gespeeld zijn geweest. Met name Veenhuizen was erg schokkend: die slaapkooien …
 2. Rosnay. Haar naam was Sarah. Het thema is indrukwekkend, en het boek mooi van compositie. Helaas slaat ze een beetje door met de problemen van de 21e eeuwse journaliste die twijfelt over wel of niet een kind. En dan die naamgeving op t einde… dat is wel erg opgelegd pandoer. Maar heel indrukwekkend, dat wel.
 3. H. Koch. Zomerhuis met zwembad. Page turner. Beetje cynische observaties van een huisarts over zijn patiënten. Rake beschrijving van vervelende kerel die het met de wet niet zo nauw neemt.  Problemen, maar toch goede beschrijving van relatie met een puberdochter. Sterk boek
 4. Hanna Bervoets. Lieve Celine. Indrukwekkend, triest. Noord blijft voor mij verder ‘Cantaland’. Doet denken de film van Van de koele meren des doods.
 5. Malot. Alleen op de wereld. Leuk, is alweer zolang geleden dat ik het las.
 6. Stephen King. Dead zone. Na de serie (herzien) te hebben, nu ook het boek her-herlezen. Totaal andere sfeer, cruciaal andere invalshoek.
 7. Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Erg leuk tot ongeveer tweederde, het laatste stuk wordt beetje kwezelig. Zulke prachtige woorden, met zo’n mooie klank bezigden ze toen. Het is opvallende hoe ze schrijft over hoe vies de lucht is in Schiedam. En dat je als vrouw nergens heen kon zonder begeleider. Hoe belangrijk het ook was om geld te hebben… Weinig vrijheid hadden die vrouwen toen zeg!
 8. Stephen King. The Stand. Ook een soort klassieker. Herlezen.
 9. Daniel Defoe. Robinson Crusoe.  Interessant om te lezen hoe moeizaam het reizen was. Verbijsterend ook hoe gewoon het was om slaven te hebben of ze te gaan halen als je daar zin in had. Hij was wel erg met zichzelf ingenomen trouwens. De rol die de godsdienst hier speelt heeft wel bijgedragen aan de populariteit vna het boek en aan het overleven van de titel door de eeuwen heen, want zo’n heel erg woest leven had hij, in voor hij schipbreuk leed, nou ook weer weer niet.
 10. H. G. Wells Invisble man. Wat een chagrijn die man: voor hij onzichtbaar was, was-ie ook al niet te genieten, maar daarna plaatse hij zich echt buiten de ‘mensheid’. Good riddance, nobody is invisible.
 11. Hening Mankell. One step behind. Heel goed eigenlijk. , maar klein beetje gezeur over toegenomen geweld in Zweden. Spannend en apart.
 12. Henning Mankell. The white lioness. Apartheid, Zuid Afrika, Zuid Zweden en politieke aanvallen. Aardig, maar gatver, waarom gaan al die kerels naar buiten ‘to urinate’.  Of ’t de gewoonste zaak van de wereld is: kennen ze daar in Zweden geen WCs? Spannend, maar het duurt te lang en het einde is heeeel erg onwaarschijnlijk
 13. Hening Mankell. The fifth woman. Weer een Wallander, en best wel een goede. Maar dat eindeloze gezeur over het toenemende geweld in Zweden word je wel beu.
 14. Henning Mankell. The dogs of Riga. Dit is wel een aardige. Onwaarschijnlijk maar aardig, en weinig gezeur over de vreselijke toestand in Zweden en hoeveel geweldadiger t nu allemaal is.
 15. Henning Mankell. Sidetracked. Weer een Kurt Wallander luisterboek, heerlijk voor tijdens lange autoritten….
 16. Hening Mankell. The return of the dance master. Wel een policier, maar geen Wallander dit keer. Een andere Zweedse politieman die, geconfronteerd met een ernstige ziekte, afleiding zoekt en de moord op zijn vroegere collega mee onderzoekt. Nazi’s en neo-nazi’s komen er in voor. Niet heel erg spannend maar wel aardig. Geeft je te denken over hoe lang zaken doorwerken: sommige dingen kom je nooit te boven.
 17. Henning Mankell. The man who smiled. Beetje onwaarschijnlijk maar wel aardig, lekker luisterboek voor onderweg, Al weet ik dat ‘Waar gaat t toch allemaal naar toe in Zweden ‘ nou wel.
 18. Ariely. waarom we altijd tijd tekort komen. Leuk die psychologische testjes.
 19. Beatrijs Ritsema. Het grote etiquetteboek: hoe hoort het eigenlijk in de 21e eeuw. Ze geeft eerst een stukje algemeen, en beantwoordt dan vragen. Vooral met die antwoorden heb ik me kostelijk geamuseerd: het is een kordate tante die wel van duidelijkheid houdt maar ook geen onzin duldt.
 20. Warna Oosterbaan. Motorziel. Statistiek, beetje geschiedenis van de ontwikkeling van de motor branche. Verhouding tussen mens en techniek, ook in filosofische zin. Veel vragen over waarom doe je dit nu eigenlijk, weinig antwoorden, maar die zijn weer misschien ook wel niet. Je verwacht er wel wat meer van. Motorrijden als reflexie op je leven? Mijn ervaring is meer dat je hoofd er leeg van raakt, een soort mediteren.
 21. Farndale. Ongeloof. De titel staat op de shortlist voor de Costa Award, weet niet waarom want een beetje houterig proza, vooral in ’t begin.  Zoektocht van vader naar oorlogsverleden van grootvader, de belevenissen van die overgrootvader tijdens WW1 en ervaringen van zoon in het heden doorkruisen elkaar. Vliegtuigcrash, oorlogsellende, een onschuldige verdacht van terrorisme, geloof, kidnapping, een  kwakzalvende stalker,  pillen, morfine en een ontploffing: teveel van ’t goede. Die intrigant van een collega was ook wat erg onwaarschijnlijk. Matig.
 22. (en ’n paar deeltjes Xanth, kan t niet laten)

 

Dit is leuk: statistiekje uit Goodreads

5 of 5 stars false

4 of 5 stars false

3 of 5 stars false

2 of 5 stars false

 


2 thoughts on “Gelezen in 2011

 1. Pingback: Gelezen in 2012 « Dee'tjes

 2. Pingback: Gelezen in 2013 | Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s