De Galaxy Note!

2 Reacties

Een apparaat dat alles kan, een echte Personal Digital Assisant  (PDA) dat leek me aldoor al wel wat. Naast een telefoon heb ik al diverse  Palms en Clie’s versleten, en nu wil ik eens een telefoon die ook die PDA dingen allemaal kan. Na twee jaar een HTC telefoon gehad te hebben, was ik aan het twijfelen tussen de Galaxy Nexus met de nieuwe Ice Cream Sandwich  (ICS) software en de Galaxy Note met net een wat groter scherm en een stylus (S pen). (De prijs hield me ook een paar maanden tegen, eerlijk is eerlijk…)
De betere camera van de Note heeft doorslag heeft gegeven evenals de belofte van Samsung dat de Note ook ISC kreeg, maar het was een close call.

Formaat
Ontegenzeglijk is het een grote telefoon, deze Note. En het is een telefoon, geen tablet.
Bellen is voor mij niet het belangrijkste ervan: de internet toegang en wat je verder met de apps kunt zijn veel belangrijker. En dan is hoe groter het scherm, des te plezieriger om ernaar te kijken/van te lezen, maar het moet wel goed vervoerbaar zijn. En de Note heeft echt een heel mooi scherm.
Leg je hem naast mijn laatste PDA -PalmOne LifeDrive- is-ie klein beetje groter, maar veel dunner en iets lichter.

De Galaxy Note (L) en de PalmOne LifeDrive(R)

   

De Note is aanzienlijk kleiner dan de Galaxy Tab 7 inch en veel lichter, en het is echt geen tablet maar wel meer dan een telefoon.
Wel leuk dat soort eigenzinnige dingen.

Hardware en Software
Je kunt hem wel in een hand vasthouden, maar wat onhandig is, is dat de Power on/off  tegenover de volume knop zit. De HTC Hero had op die plaats ook de volume regelaar: als je hem dan aanzet of vastpakt, zet je ook meteen het geluid harder of zachter, onhandig is dat.
Zeer gecharmeerd was ik van de melding dat er een OTA firmware update was.  Dus zonder KIES te gebruiken kun je die downloaden en installeren. Samsung kan het dus wel.
Heel plezierig is dat hij een toepassing heeft die Mijn bestanden heet: een filemanager als ASTRO of IO is dus niet nodig.
Je kunt een microSD card invoeren: ik had er nog een van de HTC die zo past en waarvan de informatie meteen te benaderen is.
Onderaan heeft de Note een miniUSB: die past op de universele USB kabel die voor de oplader in de auto te koop is, mooi zo.

S Pen en S Memo
Onderin zit de S Pen, wat bij een PDA een stylus heet.  Het is een slank pennetje met een plat knopje erin aan de zijkant: als je daarop drukt terwijl je tikt of schrijft op het scherm heeft dat bepaalde effecten.  Tikken en vasthouden maakt bijv een ScreenCapture, dubbeltikken brengt overal waar je ook bent een memoblaadje tevoorschijn. Op dat memoblaadje kun je schrijven, tekenen, plaatjes toevoegen etc.
Die pen is toch wel handig: behalve schrijven of tekenen op de memo’s,  kun je ook foto’s of ScreenCaptures van teksten voorzien ed. Je kunt echte tekeningen maken, maar ik ben het kleuterstadium van boompje-met-huisje-en-beekje nooit ontgroeid. In de memo’s kun je ook via het virtuele toetsenbord teksten zetten trouwens. De foto-editor werkt aardig: bijsnijden, allerlei effecten, maar ook tekst op een foto zetten gaat heel eenvoudig.
Een tekening zal ik jullie besparen, maar hiernaast een fotootje uit de tuin:

Telefoon
Moest je voor de Tab -en de HTC- een jaartje geleden nog allerlei instellingen invoeren om de SIM kaart werkend te krijgen: nu is het echt plug-and-play geworden. SIM kaartje erin is alles wat nodig is.
Bellen ermee gaat best en het kan me geen zier schelen of iemand commentaar op de grootte heeft.
er zit ook een headset bij.

Dropbox
De Galaxy Tab had een eigen e-reader, maar deze Note niet. Als je klikt op een .epub uit Dropbox krijg je het advies een app aan te schaffen die het bestand kan openen. Er zit ook geen downloadoptie in, weleen ‘Export’, maar daar heb je in dit geval niets aan.
De Kindle app leest alleen de eigen boeken maar, Kobo wil ook de Dropboxversies niet openen.  Na installatie van Aldiko echter kun je epubs gewoon openen en lezen. Wonderlijk. Het is wel een prima formaat om te lezen trouwens.

Apps en widgets
De laatste maanden maakte ik gebruik van de HTC Sense 3, en die is erg mooi. Maar dat is merkgebonden en dus niet standaard op de Android toestellen: al die merken hebben hun eigen schil over de OS heen gelegd.
De  interne widgets van de Galaxy Note zelf vallen een beetje tegen, en in plaats van een gewoon lijstje maken ze er een overdreven heen-en-weer schuddend animatietje van, die ze van mij wel weg hadden kunnen laten. Dus maar wat gedownload: de Beautiful Widgets bijv om een wat andere klok-met-weer te krijgen.
Wat een hoeveelheid apps heb je eigenlijk die je veel gebruikt, dat merk je weer als je gaat installeren: Dropbox, Evernote, Springpad, ezPDF reader , Repligo reader , Colornote (voor de checklists), Dolphin browser HD , Google Docs, Pindroid , Remote Wave Free  (om de voicemails af te luisten), Swiftkey  For tablet (toch wel handig toetsenbord), Touchdown for tablets voor Outlook, Feedly (Een Flipboard achtige toepassing voor Google Reader), Newsrob (Google Reader RSS) maar ook  Reader (Google Reader) (kan handig zijn er meteen bij te kunnen), Nu.NL.
Dan de Social Media natuurlijk Seesmic of toch maar liever TwitterFacebook voor Android, en foursquare. De Yammer app is waardeloos, daarvoor kun je beter de webversie gebruiken.
Voor onderweg:  Glympse is heel handig: stuur iemand een bericht dat je eraan komt en deze kan je onderweg volgen. En de NS Reisplanner al ga ik nooit met de trein.
En natuurlijk Wordfeud, WordPress en nog zo wat.
De Market ziet de Note als een Tablet, dus je moet ook de Tablet versie van de apps downloaden.
De pagina’s met Apps in de Note zijn chronologisch, net als op de SGT7 en die kun je wel alfabetiseren of zo, maar dat is zonde van de moeite:  de Note heeft een app met een Google teken dat Zoeken heet: dat geeft resultaten uit contacten en gedownloade toepassingen dus dan heb je een app als Gesture search niet nodig.

Live Wallpapers
Dat is een van de leuke dingen van Android: de live wallpapers,  Kittehface heeft een paar hele mooie. Samsung zelf heeft er ook een paar aan toegevoegd: helaas niet de Water/Zen van de SGT, maar wel Zeeweer: het huidige weer met een afbeelding van de zee.
Flurry is ook een hele mooie die eigenlijk nooit irriteert.

Wordt vervolgd
Ondanks dat ik al veel met de SGT 7 deed, en toch wel wat van Android weet, moet ik wel erg aan deze Note wennen.
Veel zaken moet ik nog uitvogelen: hoe dat met die bewegingen zit en wat Polaris office is en zo nog eea; een niet onplezierig werkje.
Ik hou je op de hoogte.
Maar wat ontwikkelt dit zich allemaal snel…

Zie verzamelde links over Galaxy note

2 thoughts on “De Galaxy Note!

  1. Pingback: Ervaringen met de Galaxy Note (vervolg 1) | Dee'tjes

  2. Pingback: Een klein jaar ervaring met de Galaxy Note N7000 « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s