Maar wat DOE je nou eigenlijk met zo’n tablet? De praktijk – althans de mijne

1 Reactie

Volgens een onderzoekje gebruik je laptops voor het serieuze werk en tablets voor entertainment. Dat klopt wel een beetje, maar niet helemaal.
Uiteraard gebruik je op je werk, en bij thuiswerken in je eigen huis, voornamelijk de desk- resp laptop. Maar dat Nieuwe Werken houdt niet alleen letterlijk thuis werken in, het kan ook heel goed werken op een andere locatie zijn.
Vroeger nam ik dan altijd een notebook mee als ik voor mijn werk ergens heen moest, maar tegenwoordig kan dat ook prima met de tablet, afhankelijk van wat je er gaat doen. Het is minder gesleep dan met een laptop en het er gebruiksgemak is voldoende, mede door het SwiftKey toetsenbord.

De tablets
Ik heb er twee: de Galaxy Tab 7 en de Sony S van bijna 10 inch, alletwee Android *.
Ik vind het leuk om ze te testen, maar ben ook een heel serieuze gebruiker.
Sony S: Het is weer een paar weken na de domper veroorzaakt door de ontdekking van de niet voor interne opslag te gebruiken SD kaart: maar ik moet zeggen dat werken met de Sony voor de zaken die gewoon op de tablet staan verder heel plezierig gaat.
Eigenlijk gebruik ik de Sony S minimaal twee uur per dag en vaak meer: hij doet het altijd, loopt niet vast en heeft geen kuren**.
Er is een OTA systeem update geweest. ’t Duurde even voor iedereen erachter kwam wat dat inhield, maar dat was weinig spannend voor een gewone gebruiker: heeft te maken met de stabiliteit en de games.
Nadeel van deze Sony S is dat hij alleen WiFi heeft en geen 3G: je hebt dus niet overal internet toegang.
Galaxy 7: je moet hem niet te vol laden met apps, dan gaat het prima en loopt hij niet vast. Hij is wat handzamer dan de Sony om mee te nemen en heeft en een plezierig formaat om boeken te lezen. Daarnaast heeft hij een 3G: je kunt er overal het internet mee op en er zelfs mee bellen.
Aanrader bij de keuze : kijk naar wat je een handig formaat vindt (format matters!) en neem er een met 3G.

Het Werk
Als er wat uitgebreider werk te doen is neem ik de Sony S mee: bv bloggen voor een conferentie met de WordPress app, of aantekeningen bij een vergadering maken via Springpad. Daar heb je echt geen laptop meer voor nodig. Is er er geen Wifi aanwezig dan worden de bestanden lokaal opgeslagen. De blogposts kun je uploaden wanneer je ergens bent waar wel een Wifi is en de Springpad notities worden automatisch gesynchroniseerd met de Springpad-webversie: die aantekeningen kun je dan later overzetten naar een ander systeem (Word bijvoorbeeld) en verder bewerken.
Heb ik een bijeenkomst waar ik verwacht niet zo erg veel te moeten noteren, dan neem ik de Galaxy 7 mee: veel tekst moeten tikken op een tablet van 7 inch is niet zo handig.
Onderweg, of als je tijd hebt tussendoor, kun je op alletwee prima de binnenkomende werkmail afhandelen via de Touchdown outlook connectie.
De Yammer account is voor de Android beter met de gewone webversie te volgen dan met de app, die app is echt te matig.

Entertainment en infotainment
Is op de hoogte blijven eigenlijk werk? Van belang is het in elk geval wel.
Daarvoor volg ik veel feeds via Google Reader, die kun je op de tablet lezen via de eigen Google Reader app, maar handiger is Newsrob, en nog sneller gaat het met Feedly.
Via Feedly kun je echt snel de RSS feeds scannen en desgewenst doorklikken om een artikel te lezen, eventueel op de site zelf via de Dolphin HD browser. De artikelen kun je al dan niet gelezen vanuit Feedly, Newsrob of het artikel zelf meteen opslaan in een bookmarking systeem (Pinboard bijv) of Evernote, je kunt ze meteen versturen via mail of delen via Twitter. De Seesmic twitter app kan meerdere accounts aan en werkt goed. Als je een iPad hebt is Hootesuite daarvoor aan te bevelen.
Nieuws van NOS of NU.NL kun je via een app lezen, maar mijn voorkeur heeft de gewone webversie: als je internet verbinding snel genoeg is gaat dat prima.
Opgeslagen bookmarks in Pinboard kun je later lezen via de app Pindroid, die moet je evengoed installeren om te kunnen delen, maar mijn voorkeur heeft hier ook de webversie.
Twitter is een belangrijke bron van informatie : berichten die je als favoriet aanmerkt kun je automatisch naar een bookmark systeem laten doorsluizen, Pinboard doet dat zelf, maar t kan ook via Packratius. Bij Pinboard heb ik een archief van mijn eigen tweets, niet dat ik daar zoveel gebruik van maak, maar ’t kan en het verloopt helemaal automatisch.
Daarnaast is Twitter natuurlijk ook een soort dorpspomp -maar zeer gewaardeerd- voor collegiale contacten.

De Fun
Gewoon internetten, informatie opzoeken.
Meestal is er een standaard browser aanwezig , maar het is aan te bevelen ook eens verder te kijken: niet alle browsers kunnen nl alles aan.
Mijn favoriet van dit moment is Dolphin, in mijn ogen kan daar het meeste mee.

Facebook app voor Android werkt redelijk goed, maar ik doe er niet zoveel mee.
De Google Plus app is een aanfluiting, G+ werkt eigenlijk alleen goed in Chrome: daar kun je de layout wat in comprimeren. Helaas is er geen Chrome browser voor de tablet. Als je wat in G+ wilt doen werkt de webversie nog t beste, voor Facebook geldt dat ook. Het is wel zo dat sommige zaken -enquetes bijv- niet werken in de mobiele omgeving.
Het is wel handig om de app te downloaden als je G+ als ‘share’ optie wilt hebben.

Als je veel devices hebt, is opslaan in de cloud een must. Ik ben een enthousiast Dropbox gebruiker: alles wat daar staat kan ik overal mee benaderen. Ebooks bijv: eenzelfde titel kun je overal mee lezen, al onthoudt alleen het laatst gebruikte apparaat waar je gebleven bent natuurlijk. In de praktijk vind ik boeken lezen met de Galaxy plezieriger en Pdfs via Repligo Reader met de Sony: dat ligt aan het formaat van het apparaat. Hoewel wetenschappelijke artikelen in PDF formaat sowieso van een ongeschikt formaat zijn trouwens.
Luisterboeken afspelen gaat handiger met je telefoon, daarvoor is zo’n tablet wat te groot, tenzij je erbij blijft zitten breien of zo :-).
Sommige files die in mijn Dropbox account staan zijn in het Tif formaat: dat kan geen van de tablets zonder meer lezen: Tifjes kun je wel openen met de gratis Fast image viewer.
Evernote
is een andere bekende voor grote opslag: je kunt er bijv recenties opslaan van boeken die je nog wil lezen, of andere verzamelingen in aanleggen.

QR codes kun je lezen via de barcodescanner.
Je kunt schetsen maken via Skitch en die dan via Evernote opslaan: bijv voor de inrichting van een nieuwe kast of een plan maken om bollen in de tuin te planten. Helaas is het nog(?) niet mogelijk om Screen Capture te maken: daar is wel vraag naar, maar dat schijnt moeilijk te zijn.
Foto’s maken en/of bekijken natuurlijk:  Picasa mappen bijv geven een aardig resultaat op de tablets.

Privé Mail lees ik meestal via de Sony, de Gmail app kan meerdere accounts aan. Als je je voicemail hebt doorgeschakeld naar Gmail moet je wel wat doen om het af te spelen: . wav bestanden kun je niet afluisteren zonder dat je Remote Wave Free installeert. Het lijkt wel magie: eerst speelt hij de voicemail niet af, je installeert Remote Wave en daarna, zonder dat je iets hoeft te installeren in Gmail, wordt het bericht wel afgespeeld!

YouTube filmpjes bekijken of muziek draaien.  Muziek die je zelf via Dropbox in mp3 hebt (of op de tablet hebt gezet), kun je afspelen via oortjes of gewoon. Helaas werkt Blip.fm niet via de tablets.
Voor het beheer van je files is ASTRO als filemananger aan te bevelen.
Korte opmerkingen kun je met  Colornotes of Sticky notes als je een grote tablet hebt, op het scherm zetten. Met colornotes kun je ook handig boodschappenlijstjes maken, maar dat is meer voor de telefoon, je gaat met zo’n tablet niet gemakkelijke een supermarkt binnen.

Allerlei spelletjes… Wordfeud natuurlijk, Sudoku, Flood-it, Bubbles, Angry birds, er is een heel scala aan.

Genoeg toepassingen dus voor de tablets en heel gevarieerd.
Het grote voordeel is dat ze handzamer zijn dan de meeste notebooks, je ze overal mee naar toe kunt nemen, maar ook dat ze meteen opstarten!

—-

* En de iPad 2? Daar kon ik niet alles mee kopiëren en plakken wat ik wilde, en de integratie van de apps die ik gebruik ging ook niet zo soepel als met de Android dus: die heb ik weggegeven

** Behalve af en toe de melding dat de Social Feed wordt afgesloten (een combinatie Twitter en Facebook die ik niet gebruik)

One thought on “Maar wat DOE je nou eigenlijk met zo’n tablet? De praktijk – althans de mijne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s