Bibliotheken en het Digitale Leven in Oktober 2011

1 Reactie

Tropenmuseum? Mauro? Stapel? En Google heel erg twijfelachtig aan t knutselen …. O-o waar gaan we allemaal naar toe? Een kleine selectie uit wat mij opviel van alles wat er gepasseerd is …

Het gevecht van de grote vier (Facebook, Twitter, iTunes/Apple and Google) om de digitale hegemonie is volop gaande: Should Facebook, Google or Amazon Own All of Your Data? TNW vertelt de geschiedenis  in The rise of the digital monopolies.
Facebook doet enge dingen Facebook is scaring me en  wil niet alleen het hele web, het wil je leven (VK) zelfs. New Facebook is taking over the Internet! NRC gaat nog verder: Facebook sloopt vrije samenleving. Gemeenschap breekt uiteen in kwetsbare enkelingen.
Facebook mag dan t internet aan t overnemen zijn, Amazon doet dat met de bibliotheek  Nieuwe kindle e book reader en over de onsympathieke patentenoorlog van Apple hebben we t maar niet.
Google Plus ondergaat ook steeds meer aanpassingen, gelukkig kun je er nu wel in zoeken.  Maar  It’s official: Google+ will be connected to everything. Wat heet:  Google+ Is Google Itself John Battelle vertelt er uitgebreider over:  Google = Google+  . Is Google+ a solution in search of a problem? ( Tech News and Analysis). How Google is pushing Google+ in your face – Google (State of Search) .
Daarmee verband houden  snoeit Google in allerlei zaken als de + zoekacties Google drops + as a search option (Phil Bradley) Google Kills Its Other Plus, and How to Bring It Back ( Wired.com). En  Google vindt van zichzelf ook al dat ze niet meer ‘Advanced search’-waardig zijn: die optie is verdwenen van de zoekpagina (zit onder wieltje rechtsboven, zolang t duurt).
Lezenswaard is ook de analyse van  Daniel Soar reviews ‘The Googlisation of Everything (and Why We Should Worry)’ by Siva Vaidhyanathan, ‘In the Plex’ by Steven Levy and ‘I’m Feeling Lucky’ by Douglas Edwards.

Bibliotheek
Content curation (euh… watte)  komt meer en meer in de ‘picture’:  de  Bibliothecaris als content curator (Bibliotheekblad)  die werkt met de online tools als bijvoorbeeld Curated.by,  of iets uit The Best Tools for Content Curation.  Er is zelfs een open acces tijdschrift: International Journal of Digital Curation.
Intussen zijn er leuke plannen voor  Happe.ning 7 en de NVB: Been there, done that, got the t-shirt, deel 2   voor het biebshirt zijn 90 bestellingen af te halen op het jaarcongres in november. (Je mag toch wel gestoord worden?) en verder zijn de Bibliotheekprijzen toegekend aan OB Hengelo, Zeeuwse ColumBUS en Mark Deckers: allemaal gefeliciteerd!

Databases

Digitale leven
Steve ‘Apple’ Jobs is overleden: veel berichten daarover, dit is de mooiste icon.
Wordfeud: het multiplayerspel van de laatste maanden waar je gemakkelijk aan verslaafd raakt, heeft de 2 en 3 letterwoorden van het Nederlandse bord ge-updated: yo ie en wa is nu Nederlands 😉 .

Google
Reader in de toolbar Replaced by Google Sites. Dat was de eerste stap, daarna de aankondiging dat ze gaan ‘verbeteren’:  Google Reader Getting Overhauled, Removing Your Friends (TechCrunch). O nee, ik leun zwaar op GR voor mijn eigen informatievoorziening en ik niet alleen. Veel protest, boze reacties:  Petition to Google: don’t kill Google Reader, een uitleg  Wherein I try to explain why Google Reader is the best social network created so far.
Alternatieven die geen echte alternatieven zijn: 6 Google Reader replacements  Wat te doen:  Percolate! of NewsBlur (meer dan 64 betaald .. nou nee) of Q-Sensei FeedBooster. Forbes zegt:   The Unsocial Network: Why Google Is Wrong to Kill Off Google Reader.
Gelukkig doet-ie t vandaag nog wel, elke dag kijk ik met angst en beven. De hele biblioblogs feed draait op Google Reader…

Research

Web 2.0 / Social Media

Zoeken

Pluim

Maf

*(ik heb t niet zozeer druk als wel veel andere dingen te doen)

One thought on “Bibliotheken en het Digitale Leven in Oktober 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s