Waar zit hem het verschil nou eigenlijk in?
Toetsenbord
De iPad 2 zet alles in hoofdletters, de Sony S heeft kleine letters of hoofdletters, naar gelang je dat via de hoofdletter toets hebt aangegeven.
Methode Sony heeft mijn voorkeur.
De iPad heeft de karakter toets rechtsonder, Sony heeft hem links als ALT toets boven de hoofdletters.
Methode iPad heeft sterk mijn voorkeur.
Typen op de iPad 2
Als je gaat tikken met de iPad krijg je pas een suggestie als je een tikfout maakt, of iets dat het systeem niet kent, of als het woord wat langer is. En soms om mij onbekende reden: tik je bijv ‘ee’ in dan suggereert het systeem soms ‘de’ , maar dat doet-ie ook weer niet altijd.
Over het algemeen werkt het erg goed, kleine tikfouten worden zo snel op een logische manier gecorrigeerd en dat vergroot je snelheid.
Wat voor mij niet logisch is, is dit: als je een lager woord intikt en de iPad komt met een suggestie waarvan je denkt ‘dat is ok’ en je klikt erop om niet het hele woord te hoeven intikken, dan komt in je scherm de tekst te staan die je tot dan toe hebt getikt en niet het gesuggereerde woord. Het blauwe tekstje onder het woord staat dus voor uitzetten van het gesuggereerde woord.
Zie dit voorbeeld: als je ‘voorbee’ tikt in de Springpad app op de iPad:
Typen op de Sony S
Als je tikt op de Sony krijg je van alles wat je tikt een suggestie onderaan te zien. Tik je door en maak je een tikfout of je tikt iets dat niet in het geheugen zit, dan verdwijnt de suggestiebalk en wordt het verkeerde woord ingevuld. Zie je een woord waarvan je denkt, ‘dat is het’ en je klikt daarop dan wordt dat woord ingevuld. Reeds getikte en geaccepteerde woorden worden toegevoegd aan het bestand.
Het voordeel hiervan is dat je langere woorden of ‘vreemde’ woorden niet steeds hoeft in te tikken, het nadeel dat je snel tikfoutjes maakt in kortere woorden.
Dit zie je als je ‘voorbee’ tikt op de Springpad app van de Sony (zoals je ziet staan de kleine letters aan):
De iPad methode is sneller en geeft minder tikfouten, de Sony-methode help je langere en vervelende woorden -met diacrieten bijvoorbeeld- snel te selecteren.
Mijn voorkeur is eclectisch: de iPad correctie-methode met de suggestie-methode van Sony.
Dus niet uitzetten van een woord dat je aanklikt, maar juist aanzetten. Maar misschien is daar wel een optie voor: RTFM 😉 .
Je went er natuurlijk wel aan, maar t is verwarrend als je ze door elkaar gebruikt.
Grappig is het om dat zo naast elkaar te leggen …
—-
Aanvulling 13.45
Nu ik op mijn telefoon aan t tikken ben, zie ik dat de HTC juist dat doet: automatisch corrigeren als je fout gaat en suggesties geven voor in te voeren woorden die je aan kunt klikken.
Aanvulling 17.00
Op aanraden van Raymond ga ik maar eens het Swiftkey X voor tablets proberen…..
Jeetje dat ziet er wel heel anders uit!
Zoals Ronald via Twitter zei moet je bij de iPad een spatie geven om je woord te selecteren… en dat is tegen mijn gevoel in, maar dat heb ik vaak met Appel producten. Maar het went wel: SwiftKey werkt net zo.
rvandieenRonald van Dieenlees net je blogpost over autoaanvullen iPad. Je moet het vb niet aanklikken, maar een spatie als je het woord wilt gebruiken.
Dus het went wel een we komen er wel.
Leuk dat je het zo naast elkaar zet. Ik typ nog steeds fout op mijn telefoon door de kleine toetsen. De iPad gaat een stuk makkelijker door de grotere knoppen.