2e ervaringen met de Sony S tablet

1 Reactie

Batterij
De batterij is wel snel leeg, een euvel dat je bij alle Androids hebt:  vanochtend resteerde nog maar 14%. De iPad gaat aanzienlijk langer mee, maar ja, die heeft dan ook geen continue update (Push), of live wallpapers waar ik een handje van heb: die beiden vreten stroom en ik zet lekker alles aan.
Er zit nu eens een echt wat langer snoer bij -gelukkig- zodat je prima op de bank kunt zitten met de stekker in het stopcontact: die van de iPad is daar veel te kort voor.
Sony adviseert de WiFi uit te zetten als je hem niet gebruikt om de batterij te sparen: dat is wel slim voor een apparaat dat het van de online toegang moet hebben.
De tablet heeft ook een Bluetooth functie, en ook die kun je het beste standaard uitzetten, logisch wel.
Hij heeft geen 3G: eind van het jaar zou er een komen die er wel een heeft.

Fotos
In de galery staan meteen al de foto’s die je  ge-upload hebt naar GooglePlus en verder de Picasa mappen. Zo’n hele map met foto’s heb je dan in een keer in tamelijk grote icons op je scherm en je veegt er zo doorheen. Of je kunt ze als slideshow afspelen. Erg mooi & leuk.
De zelf gemaakte foto’s staan er ook natuurlijk: de camera is heel niet slecht, zelfs bij weinig licht maakt hij nog acceptabele foto’s.
Er zit een micro-USB aansluiting aan, dus je kunt je fototoestel er zo op aansluiten. Je kunt ook een kabeltje kopen om het op de computer aan te sluiten: dat is wel te overwegen waarschijnlijk.

Help
Eerst maar eens op zoek naar de Manuals: die staan online. Het zou wat netter zijn als ze die er op de tablet zelf bijleverden, want als je geen online contact hebt zit je aardig onthand.  Dan een zoekactie naar dit model:  het nummer staat nergens op het apparaat zelf, maar uit de garantie papieren blijkt het een SGPT111. Dat nummer moet je invullen voor je op de site van Sony de PDFs van de handleidingen tevoorschijn krijgt. Dan kun je ze downloaden.
De  Galaxy geeft een teken wanneer de download klaar is,  en dat verwacht je ook, maar het download-teken bij de Sony blijft hetzelfde. Als  je erop klikt staat dat de download voltooid is, en met een klik vraagt hij welke PDF lezer je wilt en opent hij het bestand.
De downloads komen in het mapje ‘Downloads’ daar zit wel een plezierige logica achter.

Apps

  • Newsrob natuurlijk, de beste RSS lezer
  • Springpad, een hele goede notebook, plezieriger dan Evernote, werkt fijn in combinatie met iPad en web
  • Touchdown for tablets  voor werk-outlook: al is het een eigen app voor de tablet, hij  ziet er net zo ouderwets uit als de andere. Maar hij heeft daarnaast wel een widget voor Calendar en voor Mail, en dat is wel handig.
  • PinDroid voor Pinboard. Pinboard zelf kun je ook in de browser editten: kan met de iPad ook. Bij de Sony heb je dan problemen met de tags en kun je maar 1 tag tegelijk toevoegen: een tweede overschrijft de eerste, tenzij je tussendoor saved. Mogelijk is dat met Dolphin beter
  • Taptu is een soortement Flipboard. Maar lang niet zo mooi. Het werkt wel en is iets overzichtelijker, want op een breder scherm dan op de Galaxy, maar het is wel te hopen dat google met iets beters komt. Dat zat wel in de planning zeiden ze.
  • Nu.nl heeft ook een minder mooie app dan van de ipad

Instellingen
De instellingen toegang zit ook achter de Apps knop onder Settings: daar kun je ook de tijdsduur van de timeout instellen, dat is wel prettig, want standaard is dat 1 minuut, echt wat te kort.
De contacten van Google zitten ook netjes onder de Contacts.
De apps zelf kun je wel op een handige manier ‘customizen’ : in mapjes zetten en evengoed sorteren op alfabet, of naar chronologie. dat is heel plezierig , want het wordt snel onoverzichtelijk.

Scherm
Verslepen en verwijderen van apps op je scherm doe je op de normale manier: even vasthouden en opzij schuiven. Rechtsboven verschijnt een prullenbak als je eraf wilt.
Door het wat grotere scherm dan dat van de Galaxy kun je meer widgets kwijt: die haal je er ook weer op dezelfde manier vanaf.
Bij het lijstje met openstaande apps  zit helaas de  PDF lezer niet bij: als je dus iets aan het lezen was en je wilt even naar internet ben je je document kwijt. Die moet je dan opnieuw openen. De RepliGo reader onthoudt gelukkig wel waar je gebleven bent. Tip: zet de reader op het beginscherm dan ben je snel weer terug.
Rechtsonder staan de ‘notifications‘: de Galaxy had dat linksboven en dat is wat handiger. Ik raak steeds per ongeluk die notificaties aan en dan popt er een schermpje met die mededelingen op.
Je kunt een schermbeveiliging instellen of door met een patroon te tekenen over 9 punten,  dezelfde techniek als met de Galaxy Tab, of met een wachtwoord. Dat patroon werkt prima.
Selecteren en elders plakken van een tekst werkt goed, en tot nu toe op alle teksten die ik geprobeerd heb: van internet pagina’s tot stukjes PDF.  Een heel stuk beter dan bij de iPad!

Ruimte
De tablet zelf heeft een bepaalde opslag ruimte -deze heeft er 16 GB- maar dat kun je uitbreiden met SDHC (high capacity SD) kaarten. Die zijn er zelfs van 32 GB! Als je veel met Dropbox doet is dat niet echt nodig, maar het kan wel …
Sony heeft een Personal Space (wordt Sony Entertainment Network) ruimte, van 1GB die je kunt gebruiken om bestanden te delen. Je moet je daarvoor aanmelden. Het merkwaardige is dat ook dit aanmeldschermpje raar doet met het invullen van de user/password toegang ; spaties geven als dat niet moet, en van het password steeds naar de user naam springen. Knullig, het is nota bene van Sony zelf. Maar de site is nu in onderhoud, mogelijk is het daarna opgelost.

Lezen
Sony heeft een mooie Sony e-reader  dus je verwacht zonder problemen de epubs uit Dropbox te kunnen lezen: mispoes. PDFs opent hij netjes, en je kunt aangeven welk programma je voorkeur heeft (RepliGo). Maar die apps had ik al gedownlooad.
De epubs evenwel zie je wel op het plankje van de ‘Reader’ staan, maar hij ‘kan het bestand niet openen’ zegt-ie .hmmm.
Aldiko maar eens van de Market halen.
Als Aldiko geïnstalleerd is, krijg je na downloaden uit Dropbox ineens de keuze waar je het mee wil openen: met Reader of Aldiko.

  • eerst maar eens Aldiko … dat werkt
  • dan eenzelfde waar hij daarvoor op crashte met Reader … dat werkt niet
  • een nieuwe met Reader: dat werkt ook niet.

Dat is een beetje balen … Waar zitten die gedownloade boeken? Niet in Dwonloads. Dropbox heeft ook niet een aparte map zoals bij de Galaxy Tab . Eerst maar eens een filemanager  (ASTRO) downloaden, en ja hoor: heerlijk mapjes!!  Dat je daar zo opgelucht van kan zijn.
En er is wel degelijk een mapje ‘Dropbox’ met daarin de gedownloade Ebooks. En van daaruit kun je kiezen waarmee ze te openen, met Aldiko: Reader staat er niet bij.
Zou deze Reader geen epubs aankunnen? Wonderlijk…. Misschien moet je eerst wel een account aanmaken bij de Reader (TM) store: daarvoor heb je je Adobe ID nodig. dat zou weleens de reden kunnen zijn, maar dan verwacht je wel dat het systeem daarom vraagt.

Morgen verder…

(o ja, het is een erg leuk ding hoor!!)

Zie verder

One thought on “2e ervaringen met de Sony S tablet

  1. Pingback: 3e ervaringen met de Sony S tablet | Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s