10 dagen op een straf internet dieet

1 Reactie

Oldenburger Munsterland staat te boek als een goed fietsland, dus zijn B en ik de laatste twee weken van september 2011 in Dwergter Sand, een huisje van Landal geweest voor een fietsvakantie. Fietsen was heerlijk, weer was goed, huisje was prima, ruim 300 kilometers gefietst en daar er een zwembad aanwezig was zelfs regelmatig een deel-triatlon gedaan, maar … er was geen wifi in de huisjes. Eigenlijk was dat voor deze oude pseudo-nerd bijna reden om niet te gaan, maar komop, genoeg andere leuke dingen en dan kun je ook meteen zien wat voor invloed internet op je leven heeft.
Laptop mee voor foto-opslag en DvD -maar met verbod op dongel gebruik- en de iPad en Galaxy Tab (SGT) ontdaan van simkaarten ter voorkoming van hoge roaming kosten (ooit fietste ik een dag door Duitsland en heeft de roaming blijkbaar aangestaan: terwijl ik de hele telefoon niet heb gebruikt rekende de KPN die dag dus ruim 1000 euro…). De telefoon mag simkaart wel houden, voor noodgevallen, ik ben niet helemaal achterlijk 😉 , maar zal wel goed opletten nu!

En wat doet dat nu zoal met je leven? Nou…

Werk. Geen toegang tot de werkmail, dat is niet zo erg, daarvoor heb je vakantie immers. Er was wel iets dat ik perse moest doen na een week, dus even geroamd met de telefoon. Bovendien wil ik een klein beetje oog houden op de mail, al heb ik de out-of-office aan, dus om de paar dagen even kijken…

Lezen. Veel epubs staan in Dropbox, daar kun je altijd bij, als je een internet verbinding hebt. Dus vooraf een aantal titels al klaargezet op de iPad en paar op de SGT, maar B bleek eigenlijk een boek te willen lezen dat niet klaar stond,… hè. Uiteindelijk vond hij een andere titel ook wel interessesant, maar toch, t dwingt je iets te doen wat je eigenlijk anders wilde. Irritant is dat ook: het staat daar in je wolkje en je kunt er niet bij.

Nieuws / Krantje. We hadden geen radio, wel tv, maar daar kijken we thuis ook nooit naar. Ze hadden hier alleen de Telegraaf. Verstoken van internet nieuws en alleen de Telegraaf bleh, dat geeft je toch een heel andere kijk op de wereld. Zo onplezierig dat ik het de eerste zaterdag niet kon laten en een uurtje internet toegang kocht (voor 2.50) om de Volkskrant te kunnen downloaden op de iPad. (Zo lang duurt t downloaden daarvan bijna ook trouwens.) Daar zat ik dan als enige junk op t lege terrasje van een gesloten restaurant dat een hotspot had…gelukkig regende het niet, maar armoedig is t wel.

Foto’s kun je van fototoestel en telefoon op de laptop in de Dropboxmap stoppen via kabeltjes, maar ze staan daarmee niet online, niet op alle computers die je hebt, niet in de cloud en je kunt ze niet delen met de achterwacht. Niet echt heel erg, want zo bijzonder zijn ze niet.

Wordfeud. Lopende spelletjes verlies je natuurlijk als je 72 uur geen sjoege geeft maar dat is niet zo erg. Je kunt een analoge Wordfeud versie kopen: ons oude Scrabble spel met houten plankjes en ‘stenen’ hadden we op Marktplaats verkocht, maar voor 29,90 koop je een nieuwe, fijn helemaal van plastic. Nadeel is dat je niet een combinatie van 2- en 3maal woordwaarde kunt maken op t Nederlandse bord, dat je er verplicht een avond achter zit, en dat je je tegenspelers live nodig hebt. Dan is Wordfeud gedoseerd spelen wanneer je er echt zin in hebt en met een aantal liefhebbers tegelijkertijd toch een stuk leuker. We hebben t analoge spel eenmaal gespeeld en maar in t huisje achtergelaten …

Navigatie. In NL rij ik niet op een TomTom (lookalike), maar op de navigatie van Android, maar zonder internet moet je iemand anders vragen een routebeschrijving voor je te printen, tenminste als je ergens heen wilt waar je geen gedetailleerde kaart van hebt. En die anderen zijn heel bereidwillig, maar kunnen dan bijv alleen de tekst printen en niet de kaart …
En je kunt beter niet verdwalen, want geen GPS. Nou verdwaal ik bijna nooit, en heb ik wel kaarten, maar toch.

Weer. Je hoeft maar naar buiten te kijken om te zien wat voor weer t is, maar blijkbaar kijk je toch regelmatig op de buienradar of, in verband met de planning, naar de weersverwachting. Mij maakt t niet uit, maar B vond het maar niets dat je niet om de paar uur kon zien wat voor weer t morgen werd.

Achtergrond informatie.
Hoe vaak je niet iets op wilt zoeken:

  • de betekenis van een woord: Rosmarinheide is in het Nederlands lavendelhei, maar de wetenschappelijke naam is iets als Andromeda poli, proli… wat was t ook al weer;
  • waarom heet dit gebied Dose en niet Moor of Fehn,
  • waarom heet de noord-Duitse venige kuststreek ‘Geest’),
  • de geschiedenis van iets,
  • meer over iets wat je in een museum of gebied ziet,
  • waarom staat er hier zo onwijs veel maïs*,
  • en wat doet die koolzaad daar: groenbemesting**? ,
  • En is dat radijs wat ertussen staat, en zo ja waarom? ,
  • En wat is dat ‘moin‘ dat ze hier allemaal als groet zeggen,
  • en…, en … van alles en nog wat.

Dat mis ik echt erg en ik niet alleen: B miste ook het niet kunnen grutten in de sites van de motor- en gereedschappen handel. Ook hinderlijk om dat vooraf of achteraf niet te kunnen. Ja je kunt natuurlijk dikke gidsen aanschaffen, maar je weet niet vooraf of daar ook instaat wat je wilt weten.

Bloggen. Dat gaat natuurlijk helemaal niet. Je kunt wel aantekeningen maken en er dan later wat van brouwen, maar ‘later’ zijn er vaak weer andere dingen te doen. Spam van je blog verwijderen moet ook even wachten.

Aantekeningen / notes. Springpad is een plezierige en gratis notebook-app die je zowel voor Android als voor web en iPad kunt gebruiken. Ideaal om verslagjes te maken en op allerlei tijden met verschillende apparaten bij te werken, want synct automatisch, maar wel in de cloud dus. Nu concentreert zich dat op 1 apparaat (jaha, de iPad) en als die door een ander in gebruik is, moet je even wachten.

Mail. Ok, alleen via roaming af en toe opvragen om te lezen.
Maar je kunt je mail ook als archief gebruiken, en dan blijkt dus dat zoeken via iPad en telefoon in oudere mail dan een paar dagen niet gaat: daarvoor heb je een server verbinding nodig.

Sudoku. Een aardige Sudoku app kun je downloaden zowel voor Android als voor iPad. Inmiddels ben ik bezig met x-wing en ‘hidden quads’ technieken en vond daarvoor info op internet.
Hoe bewaar je die op de iPad? Ik dacht hem in Safari te laten staan: en dat de tekst daarmee in de cache bleef, maar dat is niet zo, hij heeft voor de plaatjes de internet verbinding nodig. En er zit geen printer op de iPad aangesloten, dus kon je ook geen PDF printen, (raar dat dat niet valt in te stellen trouwens 😦 ). Tijdens t ‘roamen’ heb ik de hele pagina gauw gekopieerd en geplakt in een mail aan mezelf als concept en dat ging even goed, maar al snel was de iPad ook de hele conceptmailtekst kwijt.
Op de Android kon ik hem bewaren als html pagina, incl plaatjes, maar na een paar dagen was ook deze de plaatjes kwijt.
Maar beetje vals gespeeld dus, niet met Sudoku, maar met het niet-internetten.
(Overigens is het moeilijkste niveau van de iPad Sudoku versie iets lastiger dan die van moeilijkste van de Android, maar de iPad versie heeft wel als voordeel dat hij het gekozen cijfer highlight, zodat je een goed overzicht hebt. Eigenlijk is de ipad versie ietsje beter, ook ‘undo’ gaat daar beter.)

Twitter. Ja dat gaat dus niet hè. Je gaat in verband met het dievengilde vooraf ook niet roepen dat je er twee weken niet bent, maar na een weekje toch even bij de @mentions gekeken (jaja) gelukkig was er wel een tweep die in de gaten had dat ik niet online was, dus een beetje ben ik wel gemist.
Je voelt je wel afgesloten, zowel van de nieuwsstroom als zodanig als van de mensen zelf, en je mist het zelf ook.
En straks die feedreader ….

Foursquare. Dat kan natuurlijk ook niet. Hoewel, als je toch even aan t roamen bent voor de mail kun je wel meteen even inchecken. Duitse burgemeesterschappen zitten er niet in, maar dat maakt verder niet uit, en kijk toch zelden op 4sq voor tips.

Facebook en Google plus: niet eens aan gedacht.

Conclusie
In mijn normale leven ben ik continue online, maar voel dat niet als een druk, bovendien heb ik het idee dat ik de sociale media aardig kan doseren naar eigen inzicht. Dus voelt ook het ontbreken van die online toegang niet als een bevrijding, eerder als iets hinderlijks.
Het vak / je werk, kan best een paar weken wachten en zo oppervlakkig ronddobberen zonder te weten wat je medemensen bezig houdt is inderdaad wel minder jachtig, dat wel, maar dat ligt meer aan het ontbreken van het gewone nieuws -en het niet hoeven werken natuurlijk- dan aan het niet online zijn of niet deelnemen aan de sociale media.
Met een internet dieet is het net als met alle diëten: die werken niet en je wordt er ongelukkig van. Je gaat immers sjoemelen (zondigen, roamen) waardoor je je schuldig voelt dat je je niet aan je voornemen hebt gehouden.
Bovendien, als je ernaar streeft zoveel mogelijk in de cloud te werken -daarmee heb je immers alles overal bij de hand en ben je niet apparaat afhankelijk- dan moet je dus wel een internet toegang hebben.
Natuurlijk kun je best zonder internet leven, maar het is een stuk minder leuk en je moet veel meer moeite doen om aan je informatie te komen en die te beheren. En het maakt je een stuk apparaat afhankelijker: als de een op de iPad wil lezen en de ander een spelletje op hetzelfde apparaat wil doen zit je op elkaar te wachten. Als al die dingen in de cloud staan ben je veel minder afhankelijk van de beschikbaarheid daarvan.

Vakantie is leuk, en we hebben t heerlijk gehad, maar zodra we de grens overkwamen was ik weer online en wat ben ik blij met mijn snelle internetverbinding thuis!
En mijnheer Landal, doe wat aan die wifi: geen toegang in de huisjes dat kan tegenwoordig echt niet meer.

* een lokale winkelierster wist het: dat is voor het biogas, in Duitsland spreken ze zelfs van Energiemais. Verpest wel het landschapsbeeld trouwens.

** nee dus, ook biobrandstof

One thought on “10 dagen op een straf internet dieet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s