Ervaringen met Landal Greenparks vakantiehuisjes

Laat een reactie achter

Nu de reuma flink heeft toegeslagen, ’t kamperen niet meer gaat, de caravan verkocht is en Stevast, onze favoriete boswachterhuisjes-verhuur organisatie is opgeheven, is het zaak om een nieuwe methode te vinden om zo comfortabel mogelijk op vakantie te gaan en zoveel mogelijk onzekerheden uit te bannen. En ja, dan gaan we doen wat we vroeger vreselijk burgerlijk gevonden zouden hebben -je hoort dat woord nooit meer trouwens- we gaan een huisje in een park huren.
Na wat veldonderzoek kwamen we bij Landal Greenparks uit: Landal is partner van Natuurmonumenten, dat is sympathiek en ze zijn minder duur dan Centerparks.  Voordeel van een park boven losse verhuur is dat je precies weet wat je kunt verwachten, en als je fysieke marges klein zijn is dat een voordeel.
We hebben een 5tal huisjes geprobeerd de laatste twee jaar: hieronder onze ervaringen.

De eerste test was januari 2010 in Aerwinkel, een voormalig landgoed bij Posterholt in Noord Limburg. We vielen op het uiterlijk van het huis, maar van binnen was het ook heel aangenaam: 6 persoons, met een slaapkamer en badkamer beneden en twee slaapkamers op de 1e verdieping. Schuifpui naar t terras. ’t Was in die winter waarin er wel 50 cm sneeuw lag, en dat was heel pittoresk: op het terras liepen de vogels de broodkruimels weg te slepen, terwijl wij nepblokken in de open haard brandden onder t genot van een glaasje wijn en een nootje, heel cozy.
Het is een terrein met een vijver in t midden: je kon er ook zo vanaf, en dat beviel ons goed.
Jammer was dat het zwembad net in onderhoud was, maar dat kan het gevolg zijn als je in het laagseizoen gaat.

We willen bij voorkeur een vrijstaand huis, liefst ook geen grote hekken eromheen en zo min mogelijk geëntertaind worden: we zorgen wel voor ons eigen vermaak zoals wandelen, fietsen en musea bezoek. We zijn met twee volwassenen, zonder kinderen en hebben af en toe vrienden voor een weekendje op bezoek.
Een zwembad is wel plezierig, maar het hoeven ook weer niet van die enorme tropische zwemparadijzen te zijn.

In december 2010 wilden we een weekend naar Zeeland en huurden een huisje in Resort Burgh Haamstede. Daar had ik niet goed bij opgelet en een verkeerd model besteld: een geschakelde bungalow in een oerlelijke roze kleur. Ook de inrichting was onhandig: wel een open haard maar zo raar opgesteld, dat je flink met de meubels moesten schuiven om het enigszins acceptabel ingedeeld te krijgen. Je wilt uiteindelijk toch dat open vuurtje zien niet?
De bankjes zaten ook slecht, gelukkig hadden we twee dekbedden over, die konden we eroverheen draperen.
De minst geslaagde onderneming.

Je kunt een comfort pakket bestellen: dwz dat de bedden opgemaakt zijn, en er een handdoeken- en een keukenpakket en een badsetje voor je klaar staat.
Die opgemaakte bedden zijn heel plezierig. Je krijgt een grote en een kleine handdoek: ik vind dat voor een week wel wat weinig en meestal kopen we er ook wel bij. De vloer van de huisjes bestaat meestal uit plavuizen: een badmatje zou dan ook niet overdreven zijn, maar dat zit er niet bij. 2 theedoeken is wel voldoende, zeker daar er ook een vaatwasser aanwezig is. Een enkel keukenhanddoekje volstaat ook wel, maar er zou er een gastendoekje bij kunnen voor het toilet.
Het Rituals badsetje bestaat uit een klein flesje shampoo, twee bad/douche flesjes en een klein stukje zeep. Het keukenpakket bestaat uit een schuursponsje, een dweil, een vaatdoekje, lucifers, 2 vaatwasblokjes en een extra vuilniszak. Zelf neem ik altijd een klein flesje afwasmiddel van huis mee, nog over van de caravantijd.

Ons derde huisje (februari 2011) lag in het noorden van de Veluwe: ’t Loo. Ook in het laagseizoen, maar tot onze verbazing was het uitverkocht. Je merkte daar niets van trouwens. Dit keer wel goed opgelet dat we een vrijstaand huis hadden 🙂 . Op zondag kon je met de boswachter mee wandelen: dat hadden ze van het park uit geregeld, heel goed!
Een heel mooi huisje met een tweede toilet en extra wasgelegenheid op de 1e verdieping: heel plezierig als je met meer volwassenen daar bent. Een mooie inrichting ook: ik heb een voorkeur voor dat donkerrood.
Enige nadeel van dit park is dat t maar een in-en uitgang had. Er is aan de zijkant wel een leveranciersuitgang, maar daar kun je als gewone huurder niet uit. Dat zou me behoorlijk gestoord hebben als we toevallig aan die kant van t park een huisje hadden, wat niet te geval was gelukkig. Hoe lastig is het om een poortje voor de bewoners te maken: al is het maar voor voetgangers alleen, desnoods met een extra sleutel.

Natuurlijk zijn die huisjes volgens een formule ingericht, en natuurlijk wordt er gekeken naar wat de gemiddelde bewoner prettig vindt overkomen, maar ik vind dat ze er heel goed in geslaagd zijn.
Het is een prettig soort anonimiteit die je eenvoudig wat aan kunt passen met kaarsen en bloemetjes.
Die anonimiteit is wel nodig om je vrij te voelen in zo’n huisje: als je er al teveel de persoonlijke spullen en/of smaak van een ander individu in zou vinden, voel je er je minder snel in thuis.
Uiteindelijk is het gemiddelde niet voor niets t gemiddelde, en is elk cliché gebaseerd op de waarheid 🙂 .
Een aantal van die huisjes zijn privé eigendom en worden door Landal beheerd en verhuurd: voor het onderhoud en de inrichting worden er wel eisen gesteld, zodat ze er allemaal uniform uitzien. Als huurder voor een weekje merk je daar niets van gelukkig.

In het voorjaar van 2011 wilden we graag zo’n torentje in Trois Ponts –les Gottales- uitproberen. Helaas is een rond torentje maar 2 persoons, en we willen een beetje ruimte, dus minimaal 4persoons, en dat is een vierkante. Het terrein zag er heel schilderachtig uit, maar de inrichting is gebaseerd op uiterlijk, niet op praktische indeling. Zo lagen alle terrrasjes aan de voorzijde: dat valt niet op , maar dan kijk je dus naar de weg en de andere huisjes, en niet het dal in. Het was heel mooi weer, dus we konden veel buiten zitten gelukkig, want die ‘toren’ kamers zijn erg donker. De tafels en stoelen hebben we van de voorkant naar de zijkant gesleept -dat kon gelukkig- zodat we daar buiten konden zitten onder het genot van een mooi uitzicht. Maar dan moest je wel steeds om het huisje heen om naar binnen te gaan.
Dit was een 6persoons huisje, maar het had maar een enkele gecombineerde badkamer-toilet en dat kan echt niet vind ik. Zelfs met 4 personen is het te krap, al helemaal als je allemaal ’s ochtends wilt plassen en wassen.
Wat heel erg plezierig was, was de wifi toegang in het huisje zelf, zeker met de roaming prijzen.
We hebben overigens een geweldige week gehad daar: mooie wandelingen en leuke tochtjes.

Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken, en naar mijn mening dienen die parken allemaal van een wifi voorzien te zijn, te gebruiken in de eigen accommodatie.  De meeste buitenlandse parken van Landal hebben alleen wifi in het restaurant en dat is echt onvoldoende, zelfs op campings heb je vaak wifi tegenwoordig. Maak de prijs dan een tientje per week hoger en geef hem vrij …
Wat ook niet kan is dat er een slechte mobiele telefoonverbinding is: regel dan een steunzender of zoiets.

Augustus 2011 vierden we B’s verjaardag in het Drents Friese Wold en wel een weekje in Hunerwold State. Een prachtige gebied, waar je fantastisch kunt fietsen. Het park ligt tegen een camping aan: je kunt aan meerdere kanten meteen naar buiten het bos in. Door een hek met een sleutel, maar t kan.
Prima huisje, leuke week, lekker rustig, ondanks dat alles verhuurd was (hoogseizoen immers).
Alleen moest ik met mijn iPad wel net buiten t hek om de hoek gaan staan om de Volkskrant te downloaden vanwege het slechte bereik van de mobiele telefoon. Zowel mijn iPad als mijn Galaxy Tab hebben een KPN simkaart, maar de iPad had bijna nooit contact, de SGT nog wel af en toe, al viel die regelmatig weg en was traag. De Vodafoon dongel deed het helemaal niet.

Samenvatting
De huisjes zijn schoon, comfortabel en compleet ingericht, bedden en sanitair zijn goed. De omgeving waar wij waren is prima voor wandelen en fietsen, er was geen sprake van geluids- of andere overlast.
Er is altijd een receptie, en alle mensen die we daar gesproken hebben zijn vriendelijk, aardig en behulpzaam. Er komt ook altijd een digitaal evaluatie formulier over wat je ervaringen waren.
In het algemeen kun je wel zeggen dat onze ervaringen goed zijn, en dat t huren van een huisje in een park lang niet tegenvalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s