Museum Oold Ark te Makkinga

Laat een reactie achter

Op de eerste verdieping van de molen De Weyert te Makkinga is het museum voor oude gereedschappen gevestigd. Ze hebben dat heel aardig gedaan: per ambacht hebben ze een werkplaats -tableau, diorama- ingericht en daar langs de muren de materialen gerangschikt zoals deze ambachtsman ze zou kunnen gebruiken.

Voor de schilder, de klompenmaker, de bakker. Maar er is ook een klein leslokaaltje ingericht en een keuken uit rond de jaarwisseling (met bv zand, zeep en soda bakjes), en wat gereedschap voor de veearts en zelfs een tandartsen vitrine.

Vrijwilligers leiden rond.

Er is een tamelijk grote kantine met kasten vol boeken die min of meer op t onderwerp betrekking hebben: kaas maken, molens, Fietsen langs sluizen en bruggen in Overijssel, prijslijsten van gereedschappen rond de 70er jaren -erg leuk om te zien- maar ook boeken over de opleiding tot machinist van stoomlocomotieven, wat niet erg relevant is. Er is ook niet 1 2 3 een indeling in te ontdekken.

Geen computer of iets digitaals, voor kinderen wel zoek- en kleurplaten.

Ze adverteren met de opmerking dat iedereen overal aan mag komen: veel materiaal dat ze tentoonstellen is ook dermate robuust dat dat geen kwaad kan.

Het geheel ademt veel liefde, en een grote mate van een plezierig soort amateurisme. Zo is er bijv heel veel van hetzelfde soort aanwezig – houtschaven bijv- en anderzijds zijn er behoorlijk leemtes.

Door de grote hoeveelheid items in een werkplaats geeft het de indruk dat dit een werkplaats is om het beroep uit te kunnen oefenen, maar er is vaak een grotere variatie aan materiaal voor nodig dan er aanwezig is.

Het maakt de indruk dat ze van alles tentoonstellen wat er binnen komt, zolang ze er ruimte voor hebben.

Je mag wel hopen dat deze materialen ook echt voor de toekomstige generaties bewaard blijven.

Het museum Oold Ark met historisch gereedschap uit de periode 1850 -1950 aan de Lyclamaweg 15 is van half april tot eind oktober open op zaterdag, entree kost 3,50.

website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s