iPad 2 review door een Android fan

3 Reacties

Werken/spelen/leren met een tablet maakt een belangrijk onderdeel van mijn huidige leven uit, zoveel dat de SGT (Samsung Galaxy Tab) wat sleets begint te worden. Dus voor hij de geest geeft een opvolger zoeken, maar wat?

In het Android kamp heb je bijv

 • Bebook live: een e-reader met tablet mogelijkheden, net zoveel als een SGT en voor een klein prijsje. Een aanrader voor als je goedkoop uit wilt zijn, maar werkt nog met Froyo 2.2 en 3 is inmiddels uit. Ik verwacht er niet veel nieuws van te leren.
 • De Samsung Galaxy tab 10.1 komt in augustus, heeft honeycomb en lijkt me de mooiste oplossing, maar ja, weer een Samsung… is t niet tijd voor iets anders?
 • HTC Flyer heeft de stylus weer geïntroduceerd, en heeft bij sommigen een grappige recensie gekregen. En heeft een mooi 7 inch formaat wat plezierig vasthoudt. Bovendien houd ik wel van die Sense: zulke mooie animaties. Maar ook met Froyo 2.3 en ik heb al een telefoon van HTC dus…
 • Asus EEE pad transformer : dat is een grappig idee. Een tablet die je op een los toetsenbord kan zetten dat meteen als docking station dient en dan als notebook functioneert. Ik was al in de winkel maar vond de achterkant zo lelijk bruin en het scherm niet mooi helder. Bovendien heb ik al een notebookje van dat formaat, dus waarom zou ik dat doen. Maar de prijs is wel gunstig: voor 550 euro heb heb je hem inclusief docking station.

In het andere kamp de iPad 2 waar ‘iedereen’ die ik ken zo over jubelt, en die iedereen me aanraadt om te kiezen.
En waarom wil ik dat eigenlijk niet, misschien moet ik inderdaad niet zo eigenwijs zijn en een iPad nemen en onderzoeken wat daarvan nu de voordelen zijn.  Dus naar de winkel en een iPad 2 met 32gB en 3G gekocht met daarbij een smart cover -waar ik meteen voor viel- en een sleeve om hem mee te kunnen nemen: je bent mobiel of niet, nietwaar.
780 euro, kassa.

Installatie
Thuis eerst iTunes geïnstalleerd en de iPad aangekoppeld, na wat foutmeldingen de boel gesynchroniseerd gekregen. Zoeken op je eigen computer naar muziek .. ja doet u maar… oeps, nu wil-ie 16 GB meteen op de iPad zetten, och waarom ook niet, ruimte genoeg.
De 16 GB muziek had hij sneller gesynchroniseerd dan de paar apps die ik gedownload had een paar uurtjes later.

Mobiel internet
WiFi ook meteen werkend gekregen, maar de Sim kaart … oeps. Met de Androids was ik gewend de SIM kaartjes tussen dongel, telefoon en tab te kunnen uitwisselen, maar de iPad heeft een micro-sim. Had ik kunnen weten natuurlijk, maar heb ik overheen gekeken (en voor de ondernemenden onder jullie: een gewone simkaart verknippen lukt niet, mij althans niet). Dat is een tegenvaller: ben nu blut dus een nieuw abonnement moet echt wachten tot januari.

Layout
Een mooi helder scherm heeft-ie, en opeens verschijnt er ‘Ontgrendel’ op. Ontgrendel? Hoezo? Ik had helemaal nog geen schermbeveiliging ingesteld. Dubbelklikken, uit en aan zetten, op foto-icoontje klikken, niets doet t meer. Duurt even voor ik snap dat dat pijltje een schuifje voor moet stellen. Overigens volstrekt nutteloos als je er wel een beveiliging op hebt gezet.
Die regendruppels als achtergrond vervelen snel, dus op zoek naar een mooie Live wallpaper -dwarrelende zen blaadjes, fladderende vlindertjes  of mooie flurry lijntjes-, maar die zit er niet standaard in en ook niet via de App store gevonden. Kan niet geloven dat die voor de Android te kust en te keus zijn en voor de iPad niet.
Wel wat andere  wallpapers, maar die van de iphone zijn vaak nog onscherp ook. Hmm.
De app met HD Wallpapers heeft wel mooie foto’s dat wel, maar niet Live.
Het toetsenbord is zonder meer geweldig, daar kun je echt mee typen en daar kan Android echt een puntje aan zuigen. Maar Swypen lukt niet: hoewel daar wel software voor is meen ik, maar kan ook best zonder.

Productiviteit
Eerst de mail instellen: zonder probleem Gmail en Google calender ingesteld en die werken allemaal goed, alleen krijg ik geen bericht van nieuwe mails? Waar valt dat in te stellen? Ik mis de ‘Menu’ optie die bij bijna alle Android apps zitten en waar de opties in opgeslagen zitten. Bij ‘instellingen’ kun je maar verrassend weinig instellen.
Maar waarom kan ik de kleuren van calendar niet aanpassen?
En waarom neemt-ie de contacten niet mee? In de handleiding staat een heel verhaal over hoe dat via itunes (heu??) te doen, maar dat vergt nog enige studie.
Waar zitten de downloads?
Waar is een file manager? Niet 1-2-3 te vinden in app store.
Thinkfree online is gelukkig ook gratis beschikbaar, maar nadat ik hem gedownload heb, gebeurt er niets … (Misschien morgen opnieuw)

Sociale media
In de Android heb je overal een optie ‘Pagina delen’ en dan een waslijst met de apps waarmee je delen kan: Twitter, G+, Facebook,  Foursquare, Google Reader,  Delicious, Pinboard, weblog noem maar op. Die optie mis ik bij de iPad. Op sommige pagina’s zelf is er wel een icoontje met de bekende media, meestal Twitter of Facebook, maar je kunt niet voor een van de andere kiezen.: dat moet je dan via knippen of plakken doen. Misschien is er wel een overkoepelende app die dat allemaal toevoegt, maar die heb ik nog niet gevonden, ook niet naar gezocht trouwens. Overall valt het aanbod aan sociale media apps speciaal voor de iPad tegen:

 • Foursquare : daar heb ik blijkbaar de iPhone versie van gedownload: niet opgeschaald, niet landscape . Voor de iPad is er alleen de Venue map, daar heb je niets aan
 • Facebook: heet MyPad, dat is raar, maar de hele app is raar, moet misschien een andere daarvoor nemen. Je kunt je Twitter account er ook in opnemen, maar dat wil ik helemaal niet. Er is wel een aparte voor de iPhone…
 • Twitter: eerst Seesmic geprobeerd maar die werkt niet goed hier, dan Twitterific,  al snel vervangen door Hootsuite dat ziet er beter ui
 • Google plus: daar moet je voor betalen .. mooi niet voorlopig, dan neem ik de  webversie wel

Bloggen
Al dan niet live bloggen op de SGT is geen doen en door het handige iPad toetsenbordje dacht ik ‘mooi, kan ’t notebookje voortaan thuisblijven en kan je live bloggen op de iPad‘.
Maar de WordPress app valt tegen: de conceptpostjes  staan in de app in HTML niet in WYSIWYG en ook de webversie laat de inhoud van de post niet in WYSIWYG zien.
Uiteraard kan het wel, zo in html tikken, maar voor live bloggen is dat veel te onhandig, of ben ik te slordig natuurlijk.

E-readers
Kindle
en Kobo zijn beschikbaar en zelfde als Android, de gekochte  boeken komen netjes mee.
Ik probeerde Bol.com, maar daar kun je alleen in zoeken, de e-reader is blijkbaar alleen voor de Android.
ibooks : werkt wat wonderlijk, hij zegt dat -ie gratis is, maar je krijgt wel een mededeling dat je wat gekocht hebt in de mail, alleen niet voor hoeveel.
Het beeld is mooi rustig: 2 pagina’s krijg je in beeld als je landscape leest. Voor mij is-ie te zwaar om in 1 hand te houden, dus gebruik je de smart cover als standaard en dat werkt best, behalve onderste boven op de bank 😉 .
Je kunt alleen kiezen voor Sepia of gebroken wit: ikzelf lees graag zwart met witte letters, maar dat heeft ibooks niet in de aanbieding, Kindle wel.

Apps
Widgets
-hele, halve of kwart scherm vullende  apps- heb ik ook niet niet gevonden: wel een weather-applicatie als icoontje dat naar een widget voert, maar niet van die mooie als je van Android hebt.

 • Dropbox natuurlijk: werkt iets anders: sommige bestanden moet je exporteren naar een andere plaats, maar dan zijn ze er wel. voor ebooks moet je eerst een e-reader installeren want zonder meer downloaden werkt niet
 • Buienradar
 • Evernote
 • Volkskrant: daar heb ik abo op, werkt
 • Nu.nl HD ziet er wat stabieler uit dan de android app
 • BCC iplayer maar eens uitproberen
 • Flipboard: nu dat is echt een mooie app! Handiger dan paper.li, zelf aan te passen. ben meteen helemaal fan.

Conclusie
Het is wel grappig die twee zo naast elkaar te zien, in sommige opties is de SGT beter, in andere de iPad.
Ik heb nog lang niet alle mogelijkheden uitgeprobeerd, en sla voorlopig alle te betalen apps over, maar heb door deze exercitie wel meer waardering voor de SGT gekregen! Die keuze was zo gek nog niet

Aanvulling:
18.59:
de app van bol heet boekenbol. Aldaar je bol user/ww invoerne en dat van Adobe en je kunt erbij.

3 thoughts on “iPad 2 review door een Android fan

 1. Gefeliciteerd met je aanschaf. Ik ben benieuwd of je de dingen die je nu op de iPad mist over een maand nog steeds ECHT als gemis ziet.

  Een paar tips & kanttekeningen en zo:

  Als blogtool moet je eens naar Blogsy kijken. Ik denk dat dat iets is dat je zoekt. » http://fredscapes.nl/2011/04/26/blogsy-op-mn-ipad/
  Als je andere wallpapers zoekt (geen animated, want die vreten aan je batterij) kijk dan eens op iPad Walls » http://www.ipadwalls.com/category/abstract

  Je kan instellen dat je een audio notificatie krijgt als er mail binnenkomt. Verder is er de ‘ongelezen mails’-badge bij de Mail app-icoon

  Waarom zou je willen weten waar de bestanden voor je iPads opgeslagen zijn? De apps die iets met die bestanden kunnen doen weten namelijk zelf waar ze moeten/kunnen zoeken.

  De meeste apps waarin het zinvol is om content te delen hebben die share mogelijkheid voor Facebook en Twitter in zich. Dat zijn immers de twee belangrijkste sociale netwerken. Zeg nou zelf 😉

  Bij T-Mobile kan je voor je abonnement tegen een geringe vergoeding een kaartje met twee SIMs kopen. Van één van de twee kan je dan een microSIM maken en in je iPad steken.
  Biedt jouw provider die optie?

 2. Ha Fred,

  Dankjewel voor je reactie.
  Blogsy lijkt me een leuke tip: maar ik ga nog geen enkele betaalde app aanschaffen: eerst even financieel bijkomen 😉 .

  Zal ik de dingen die ik mis over een maand nog missen? Zeker weten, als Apple ze tenminste niet heeft toegevoegd dan ;-).
  Buitengewoon onhandig dat je niet op elke pagina die je wilt een ‘share’ optie hebt: ik wil vaak ‘delen’ via Pinboard, Google reader Google Plus ed: die staan bijna nooit op de pagina;s die je zo tegenkomt.
  De ‘een stapje terug-toets’ die Andtroid heeft mis ik ook erg.

  Vandaag ook weer ontdekt dat je geen SMsjes kan ontvangen: de gratis tools die ik tegenkwam waren enkel voor de VS. Dwz dat je sommige abonnementen niet kunt activeren. en en standaardvoorziening voor berichten ontvangen heeft hij bliikbaar niet.

  ik had inderdaad een DUO sim kaart en heb die verknipt, maar dat werkte in mijn geval niet.

  Eigenlijk dacht ik dat de iPad beter zou zijn/meer zou kunnen dan de Galaxy Tab, maar dat is niet zo, eigenlijk omgekeerd en dat verbaast me wel.
  De batterij gaat wel langer mee dat wel, maar dat kan ook aan de apps liggen: sommigen vreten idd stroom.

  Hou me ten goede: ik vind het leuk ermee te spelen en te ontdekken wat er allemaal kan, maar eigenlijk vind ik de iPad wat overrated…

 3. In veel gevallen zal je merken dat wat jij wil toch kan, maar dan op een andere manier.
  Als je werkt met de iPad moet je gewoon een knop omzetten: even er aan wennen om in een wereld van “Little tools that do one thing well” en van “Small Pieces Loosely Joined” te leven.

  Neem het delen van content als je aan het surfen bent:
  N.B. Ik vind dat overigens geen basisfunctie van een browser.
  Als je wil sharen, maak dan gebruik van een bookmarklet. (N.B. Extensies voor Safari ‘doen het niet’ op de iPad, maar bookmarklets natuurlijk wel). Extensies zijn ook niet nodig want er is altijd wel een bookmarklet, zo ook in dit geval.
  Wat dacht je bijvoorbeeld van Shareaholic » http://www.shareaholic.com/ ?

  Dit is één voorbeeld, maar zo zijn er tig te bedenken en zijn daar vaak oplossingen in de bookmarklet-sfeer voor te vinden. Ze zijn er te kust en te keur voor Safari op de Mac. Als ze het op de Mac doen, doen ze het ook op de iPad/iPhone.
  Samengevat: ALS je iets niet-browser-specifieks wil, zoek en installeer dan een van die Bookmarklets en je bent ‘het heertje’. (Ik heb een hele voorraad).

  Op de rest kan ik niet in gaan want ik begrijp een paar opmerkingen niet:
  – Wat bedoel je met “de ‘een stapje terug-toets’ die Android heeft’? Heeft Windows of Linux dan wel zo’n toets?
  – Ik begrijp je opmerking over dat je geen SMSjes kan ontvangen niet. En… waar doel je met ‘standaardvoorziening voor berichten ontvangen’ op? Bedoel je misschien zoiets als WhatsApp app??

  Jammer dat het verknippen van de DUO sim kaart niet is gelukt. Blijkbaar waren de instructies niet duidelijk. Ik ken een aantal voorbeelden waarbij het prima gelukt is.

  Ik ben toch wel benieuwd wat de Galaxy Tab allemaal meer kan dan de iPad. Het zal waarschijnlijk Flash en multi-tasken zijn. Als dat de twee punten zijn dan is dat voor mij een no-brainer. Als je weet dat je apparaat dat niet kan is ook DAAR weer omheen te werken.

  Ik ga voor kwaliteit en degelijkheid. Mijn paar weken met een Android toestel (Samsung Galaxy S telefoon) voelden “niet goed”: Veel toeters/bellen met als prijs een gammel-ding gevoel, vastlopers en een accu die veel te snel leeg was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s