Bibliotheken en het Digitale Leven in Mei 2011

1 Reactie

Mei was warm en ongelooflijk droog, en een agressieve EHEC bacterie sloeg toe. Ik heb een heerlijk weekje in de Ardennen doorgebracht, waardoor ik ruim een extra halve dag nodig had om bij te lezen, maar hier gaat-ie dan, wat mij is opgevallen in mei 2011, met nog een aantal andere items verzameld in mijn Pinboard account.

Bibliotheek
Dat catalogiseren van het web: gaat dat nou eigenlijk wel of niet goed? BUBL  LINK Catalogue of Internet Resources  is er in april mee gestopt en Intute sluit in juli van dit jaar, maar Hey Librarians, check out our “Organizing the Web” IPL’s  Pathfinders is ermee gestart en we krijgen zelfs 9 content curation tools that better organise the web.

Databases

Digitale leven
Veel te doen over de TED talk  Beware of the filter bubble van Eli Pariser there is no standard Google anymore. Maria Popova heeft een interview met hem gehouden: The Filter Bubble: Algorithm vs. Curator & the Valualgorithmic e of Serendipity How the web gives us what we want to see, and that’s not necessarily a good thing (Brain pickings)  personalization is sort of privacy turned inside out: it’s not the problem of controlling what the world knows about you, it’s the problem of what you get to see of the world. Louis Gray heeft een andere mening  Why The Filter Bubble Is No Bubble and It’s Not Bad Either. Maar je kunt uit de bubble stappen:   So you want to pop your filter bubble — to see the neutral, un-filtered, un-personalized web.  10 Ways to Pop Your Filter Bubble . Iedereen leeft in zijn eigen online realiteit zegt Arjan Zuidhof in  De valkuilen van filteren op het grote boze web. Eigenlijk leerden we dat onze klanten toch al in de zoektrainingen?  Mary Ellen Bates heeft een lijstje met ‘unpersonalize’ tips in Getting “Pure” Search Results.

Deep Packer Inspection (DPI) is plotseling onderwerp van een politieke discussie, nadat bekend werd dat KPN en Vodafone van DPI gebruik maken. In de discussie wordt onder andere verwezen naar het briefgeheim. De analogie met het briefgeheim gaat echter mank en legt de nadruk op privacy aspecten, terwijl de discussie moet gaan over vrije toegang tot het Internet (en niet over het al dan niet toestaan van DPI).
Google

Research

It seems bizarre that we are still having this discussion. Thomson-Reuters say that the JIF shouldn’t be used for judging individual researchers, Eugene Garfield, the man who invented the JIF has consistently said it should never be used to judge individual researchers. Even a cursory look at the basic statistics should tell any half-competent scientist with an ounce of quantitative analysis in their bones that the Impact Factor of journals in which a given researcher publishes tells you nothing whatsoever about the quality of their work.

Web 2.0
Wat is dat toch met die RSS feeds? Stay N Alive: Twitter and Facebook Both Quietly Kill RSS, Completely reporting that Twitter and Facebook have removed RSS: hmmm had facebook ooit rss? Ik heb t daar zelfs nooit gevonden. Mist nu niemand de RSS feeds van Twitter?  vraagt Trendmatcher: RSS R.I.P.? en geeft tips om ze terug te krijgen! Infotdocket weet  Twitter RSS Feeds Still Available! “How RSS Flows Through Twitter and Vice Versa” It’s likely that you might have read that Twitter is no longer supporting RSS. That piece of info is inaccurate.
En voor de echt wel lastige zaken: How To Translate RSS Feeds Automatically With Yahoo Pipes

Zoeken
Pluim

One thought on “Bibliotheken en het Digitale Leven in Mei 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s