Bibliotheken en het Digitale Leven in April 2011

Laat een reactie achter

Wat een kadootje dat heerlijke weer van de afgelopen weken enne … die  Royal wedding… ‘k wil er niets van weten 😉 hoewel er bij deze selectie wel een paar erg leuke foto’s zitten.
Flink wat berichtjes deze maand verzameld in Pinboard: alle onderstaande + nog een stel meer …

Bibliotheek
Belangrijk om ons af te vragen:  What are Libraries For?   (Hugh McGuire)  Interessante gedachten:  ‘How you do something does not define why you exist’. We moeten ons meer beraden op waarom we er zijn: niet om gratis te verstrekken, maar voor archivering, ruimte bieden aan de gemeenschap ‘Indeed the role of libraries as curators, editors, and selectors will just grow in importance as the sea of bits and bytes continues to rise around us.’ Rick Anderson uit Utah op UKSG (waar ik helaas niet was) zei  -aangehaald door Zeemanspraat in  Gutenberg Terror ‘Purpose of the library is not to be a wonderful collection, but to provide information what users want’.  En Brad Meyer zei daar  ‘Stay True to Your Function, Let Go of the Form’.    ‘Libraries make no sense in the future,’ says Mike Shatzkin of Idea Logical Company, a well-known publishing consultant maar:  There will be an ongoing need for librarians.  Een heel ander uitgangspunt is dat we misschien wel geen bibliothecarissen meer nodig hebben maar IT Geeks:   A Library without Librarians? The Opinion of a PhD-Librarian on the Jeffrey Trzeciak Controversy( Laika’s MedLibLog) ‘Have all those furious librarians bothered to listen to the entire speech or do they rely on one annoyed librarian as their source? —-I wonder whether the medical library of McMasters, famous for its critical appraisals and search filters (PubMed clinical queries) would now concentrate on gaming or museum function only. As a matter of fact, it is hard to imagine’. 
De vraag blijft Can libraries survive in a digital world? (BBC news video en artikel) of is er sprake van De overbodige bibliotheek  (2.0 Drops over het artikel van Mackenzie Owen in IP).  Maar  ‘De walvisjacht op bibliotheken is al een tijdje geopend en het ziet er  naar uit dat er over een aantal jaren, net als bij walvissen, een  beperkt aantal van zal overblijven’ zegt Jan Klerk: Is veel ook lekker? Betekenisvolle selecties versus gestapel in de retail. Ik vrees t ook…

Digitale leven
Oeps, Apple slaat je locatie gegevens op en de Overheid moet tijdelijk stoppen met gebruik iPhone (nu.nl), maar Ook Android logt locatie gebruikers (Webwereld) al doen ze dat voor een kortere periode. En dat is niet zo gek als Apple grootste klant van Samsung is … tot voor kort konden ze het redelijk goed samen vinden, maar nu zijn de processen over en weer niet van de lucht:  Samsung slaat terug met aanklacht Apple (nu.nl). Die locaties zelf  zitten er trouwens vaak heftig naast -vorige week vond mijn telefoon dat ik in Medemblik zat- dus dat kan me niet zoveel schelen, maar wat erger is: Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone (Tweakers) he bah…

Google

Internet

Research

Web 2.0
Delicicous is overgenomen: Why Every Single Person Should Take 30 Seconds to Opt-in to the Delicious Data Transfer Hoe je Pacrati.us aan de gang houdt lees je in Delicious Acquired – The Rat’s Midden,

Zoeken
Leuk:
Jammer:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s