Nexis : verslag van een demonstratie

Laat een reactie achter

Nexis is het vlaggenschip van LexisNexis

LexixNexis is een vooraanstaande leverancier van op kennis en informatie gebaseerde oplossingen voor professionals in verschillende sectoren, zoals de zakelijke markt, juridische markt, overheid, hogescholen en universiteiten en risicobeoordeling (compliance).

Nexis bevat Nieuws (dagbladen, kranten, weekbladen), Bedrijfsinformatie en Marktinformatie.
Als je op de link klikt van NexisNL krijg je de Duitse versie: dat komt omdat zowel Deutsch als Dutch met een D begint zeiden ze me, maar dat wordt aangepast en bij de volgende oplevering van de software is dat eruit.
In verband met copyright wordt wel de tekst van de krantenartikelen opgeladen, maar niet de foto’s: daar gelden weer andere regelingen voor.
Ook free-lancers die voor een krant werken hebben vaak afzonderlijke regelingen en vallen niet altijd onder de beschikbare informatie in Nexis.
Publisher: De gegevens uit Nexis mag je in verband met copyright niet op je intranet plaatsen, die uit publisher -apart abonnement- wel.  Dan krijg je ook de artikelen als PDF: inclusief foto’s.
Media coverage analyser
is een product van LexisNexis,  maar helaas is op de site niet meteen de brochure te vinden die ik hier wel heb  (da’s niet zo handig van ze) 😉 .  Je kunt dat gebruiken om mooie tabellen en grafische informatie over je bedrijfscommunicatie te krijgen. Evt in combinatie met publisher.  De kosten hiervoor zijn 750/mnd voor beperkte zoekactie, oplopend tot 1500.

Als je problemen hebt met zoeken of vinden van de juiste info:  er is een  Service desk en die kun je vragen om hulp bij zoeken.

Nieuws
Landelijke dagbladen worden ’s nachts opgeladen, om zo snel mogelijk beschikbaar te zijn.  Het buitenlandse nieuws (engels) wordt automatisch geïndexeerd, het Nederlandse nog niet helemaal. Geindexeerde informatie is -ook- via een thesaurus doorzoekbaar.

Er is een algemeen Zoekformulier op de beginpagina en een Nieuwszoekformulier na een klik. In deze laatste zitten  iets meer opties:  het is gesteund zoeken met uitklapmenuutjes voor de meest voorkomende velden en al ingevulde operatoren.  De term :  ‘Min 3x ‘  slaat op het aantal keer  dat een zoekterm wordt genoemd in een artikel.

Zoeken
Paar bijzonderheden:

  • Koppelteken  wel of niet gebruiken maakt niet uit
  • 2 termen achter elkaar moeten ook in die volgorde voorkomen
  • geen vaste volgorde: w/5 is binnen 5 woorden voorbeeld:  (term1 w/5 term2)
  • wel vaste volgorde, term 1 voor term 2: Pre/5 binnen 5 woorden.
  • ! is truncatie teken: staat voor onbeperkt aantal letters. Advies: altijd trunceren in Nederlandse zoekacties
  • Atleast2(term) ; de Term moet tenminste 2x voorkomen
  • je kunt  ook op lengte van de artikelen zoeken
  • operatoren hoeven niet met hoofdletters
  • je kunt trouwens wel (actief) zoeken op hoofdletters

“Voeg toe”: met deze optie kun je een dossier opbouwen, deze items blijven 24 uur staan, vgl ‘MyList’ in Scopus.

Vraag over de periode: periode is dat ‘tot’ of ‘tot en met’? (Er staat ‘tot’  in het pull-down menu, maar volgens mij zoekt-ie ‘tot en met’ ).  Ze kijken het na.

Kosten
Nexis is een dure database. Je kunt de kosten afkopen voor een vast bedrag: dan heb je een soort flat fee, waarvan het gebruik wel wordt bijgehouden: incidenteel eroverheen gaan is niet erg, maar als dat vaak gebeurd word je aan je jasje getrokken. Voor de gebruiker is het wel tamelijk weinig inzichtelijk hoe het er met je gebruik voorstaat:  daar schijnt een optie voor te zijn die al dan niet aangezet kan worden.
Je kunt  ook Pay-as-you-go werken; dan betaal je voor wat je doet.
Indicatie: 1 artikel = 2,75.

Berekend wordt de zoekactie zelf en de downloads (=printen of saven).  Tonen van een full-text op het scherm is gratis.
Als je een zoekactie gedaan hebt, kun je die zonder kosten inperken (verfijnen) . Advies is dan ook: neem een ruime zoekactie en een ruime datum periode en perk daarna in.
De hoogte van het verbruik hangt ook af van de gebruikte bronnen: je hebt een brongroep waar een apart tarief voor geldt: bijv alle Nederlandse kranten samen. Je kunt ook op afzonderlijke kranten zoeken, maar een combinatie van een paar kranten is al snel duurder dan zoeken  op alle kranten tegelijk.
Advies is hier ook: kies voor de brongroep -in een ruime periode-  neem geen losse bronnen, en perk daarna eventueel in op afzonderlijke kranten, of verfijn op onderwerpen of op periode.
Printen van een uitgebreide lijst is net zo duur als van een enkel artikel full-text 2,75.

Resultaten groep
In een cluster links op het scherm worden de soort bronnen + de aantallen hits daarin getoond en daarop kun je sorteren.
Een zoekactie kun je ontdubbelen over diverse editie van een bron: een persbericht telt dan bijvoorbeeld ook maar eenmaal.
In de resultaten groep blijft het aantal niet-ontdubbelde hits staan, terwijl bovenaan het scherm het aantal wel ontdubbelde staat: ikzelf vind dat wat verwarrend.
Van de zoekset kun je-via verfijnen-  een subset maken, deze wordt ook niet geteld als zoekactie.
Het opbouwen en verfijnen van zoekacties na de initiële  moet je wel doen door gebruik maken van booleaanse operatoren in de  commandotaal, dan heb je niet de keuze voor een vooringevuld zoekformulier.

Attendering
Als je een zoekvraag regelmatig gebruikt kun je je laten attenderen op nieuwe hits: die komen dan in je e-mail. Een attendering is goedkoper dan elke keer een zoekactie doen omdat  de kosten anders liggen:  zijn afhankelijk  van de gekozen frequentie, (dagelijks/wezenlijk) plus de printkosten  (saven en downloaden) van documenten.
Een attendering zoekt wat er nieuw is bijgekomen vanaf de oorspronkelijke zoekactie: als je dus een maandelijkse alert wil van wat er die maand is binnengekomen, worden ook de items die retrospectief zijn toegevoegd -horen immers bij de set die die maand is toegevoegd- getoond. Netjes.

Engelstalig nieuws.
De algemene brongroep van alle engelstalige bronnen ‘All english language news’ is erg groot: dan krijg je ook allerlei kleinere Amerikaanse krantjes, die kun je uitselecteren door te kiezen voor  Major world publ (english).
De Engelstalige items worden automatisch geïndexeerd: er zit een uitgebreide thesaurus achter.  Via de optie  Indextermen krijg je dan op het algemene zoekscherm de ‘Broader terms’ .  Daar zitten natuurlijk veel specifiekere onder: de thesaurus kent een automatische Explode functie, daar hoef je niet om te vragen, maar je kunt hem ook niet uitzetten zo te zien.
Elk artikel krijgt een aantal termen, bij die termen wordt ook de mate van relevantie van die term voor dit artikel aangegeven. Die techniek is ontwikkeld door LexisNexis zelf.
Bij het zoeken kun je vragen om artikelen met hoge relevantie: dan gaan ze meer dan 85% over het onderwerp.
Je kunt Verfijnen door te klikken op een van de Narrower terms om het zoekresultaat in te perken: dat hoort nog tot dezelfde zoekactie.
Hoger in hiërarchie kun je gaan via een zoekactie in de Indextermen, dan krijg je blik in systeem en kun je ook bovenliggende termen vinden.  Dat is uiteraard een nieuwe zoekactie.
Een belangrijk deel van die Indextermen zijn namen van Bedrijven en Markten: als je een zoekactie in de thesaurustermen hebt gedaan kun je voor een van die opties kiezen.
Best indrukwekkend zo op ’t eerste gezicht.

Nederlandse Bedrijfsinformatie
Denk bij het zoeken eraan om ook de naam met alternatieve spelling of  in meerdere woorden los van elkaar te gebruiken met OR relatie.
Je kunt ook zoeken op adres en telefoonnummer.
Het hangt van omvang van het bedrijf af wat er voor informatie beschikbaar is: wat er wordt geleverd zijn alle Kvk gegevens, aandeelhouders en de adresgegevens met een extra controle of toevoeging. De bestuurders staan er niet bij, maar die zijn wel te vinden via Dun & Bradstreet.
De database wordt  maandelijks geactualiseerd.

Internationale bedrijfsinformatie
Behalve de Nederlandse hebben ze ook bedrijfsinformatie voor verschillende andere landen afzonderlijk, en er is uiteraard een algemene bron die ze allemaal combineert. Een bron is bijv Dun & Bradstreet market identifiers. Deze bron verwijst naar ‘boven’, naar het moederbedrijf en  hier vind je ook de namen van bestuurders. Zo kun je ook vinden wie waar en in welke board zit.

Marktinformatie
Marktrapporten zijn erg duur en hebben allemaal dezelfde structuur:  LexisNexis heeft deze in losse onderdelen opgeknipt en in het bestand opgenomen. Bv data monitoring report.
Je zoekt dus in de informatie binnen een rapport.
Je betaalt per pagina, maar dat is wel veel voordeliger dan het hele rapport aan te schaffen. De grafieken zitten er als tabellen in, en die zijn dus via excel weer uit te voeren als diagram. (download table).

Personen
Via de optie ‘Personen’ zoek je naar Captains of industry en politieke leiders.
Het is handiger om via Bedrijfsinformatie op namen van personen zoeken: daar kun je vinden wie waar werkt of waaraan verbonden is.

Je zoekt steeds in dezelfde bronnen, maar op een andere manier.

—-

Presentatie over media-analyses: http://www.lexisnexis.nl/dutch/media-portal.aspx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s