Bijblijven ofwel GettingThingsRead

4 Reacties

Hoe blijf je bij met sociale media? Dat was de vraag die me gesteld is te beantwoorden tijdens een praatje voor de CCZ. Mijn oude clubje van 10 jaar geleden is me niet vergeten, leuk en vleiend..
Dat zet je ook aan ’t denken over je eigen praktijk. Je wordt overspoeld met informatie en iedereen heeft t druk, maar al met al is dat geen excuus om niet bij te blijven ‘Filter failure‘ zei Shirky al in 2008.
“Wees selectief in je wie je volgt en leer snel diagonaal te lezen” zo heb ik dat vertaald.

Door weer eens een maand overzichtje te maken, realiseer ik me hoezeer me dat -het maken van zo’n maandoverzicht- helpt in het bijblijven: het voorkomt in elk geval grote achterstanden.
Door de week heen lees ik regelmatig mijn timeline in Twitter en de interessante stukken lees ik (soms) meteen en tweet ze, of ik markeer ze als favoriet. Via Google Reader scan ik op ‘tussendoor tijden’ snel hele waslijsten en lees ze en tweet erover of deel ze via de ‘Share’ optie.
De Twitter favorieten en de gesharede items uit Google Reader komen in mijn Pinboard account als ‘niet gelezen’.: zo heb ik daar mijn eigen Read-it-later-systeem.
De getweete links komen automatisch in Pinboard als ‘wel gelezen’.
En zo krijg je vanzelf over de maand heen een verzameling met allerlei interessante zaken.

Vroeger had ik een officieel Read-it-Later account, maar kwam ik nooit aan t lezen daarvan toe, simpelweg geen tijd, of liever gezegd, er was altijd een andere prioriteit.

Maar sinds ruim een jaar maak ik maandoverzichten en dat lijkt verdraaid veel op dat GTD systeem.
Het dwingt je om elke maand tijd te maken en ervoor te gaan zitten, en voorkomt dat je steeds de druk van ‘druk druk druk’ ervaart.

De laatste week van de maand neem ik regelmatig ’s avonds tijd om alles wat ongelezen is te lezen en de andere nog eens door te nemen, en te beslissen of ik ze bewaar of wegdoe.
En de laatste dag van de maand besteed ik voor een deel aan het samenstellen van een blogpostje.
Door die zo te verwerken, kijk je er soms ineens heel anders tegenaan en zie je tendensen.

Ja het kost natuurlijk wel tijd. Maar dan heb je ook wat, je vakinformatie is terug te vinden via je eigen systeem en je heb in elk geval niet het gevoel dat je nog zoveel moet doen, want je bent immers bij 😉 .
Eigenlijk bevalt me dat heel goed!

4 thoughts on “Bijblijven ofwel GettingThingsRead

  1. Ik heb elke maand weer bewondering voor je overzicht. Het GTD of GTR systeem heb ik me nog steeds niet eigen gemaakt. Te weinig discipline. Heb ook zo mijn eigen systeempje maar op vaste momenten alles te structuren is wel een goeie tip. Ik ga weer eens een poging wagen.

  2. En wij zijn blij dat wij ook bijblijven dankzij jouw overzicht. Bedankt om dat maandelijks met de collega’s te delen, ’t is altijd interessante lectuur!

  3. Pingback: Update « 2 BE JAMMED

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s