Bibliotheken en het Digitale Leven in Februari 2011

Laat een reactie achter

Het jaarlijkse gedonder met de toegang tot de tijdschriften in de bibliotheekwereld  is weer losgebroken, gmail heeft de mails van zo’n 150.000 accounts zoekgemaakt (back-uppen mensen!) en het updaten van allerlei programma’s neemt ongekend irritante vormen aan. Onderstaande items (+ nog paar meer) zijn me afgelopen maand opgevallen en heb ik verzameld op Pinboard.

Boeken, tijdschriften, e-readers en e-books
Er is deze maand heel veel aan e-books en e-reading langsgekomen, maar voor de bibliotheek blijft t sukkelen. Vakblog vraag zich af Ebooks in bibliotheken: de echte fictie? en RWW poneert zelfs  This Library E-Book Will Self-Destruct After 26 Check Outs . En dan heb je daar nog de contentkiller iPad Sluipmoord op de bibliotheek (Jan Klerk). We hebben echt de boot gemist hier …
DRM blijft ook vervelend: Ebooks net als OV-chipkaart kinderlijk eenvoudig te kraken “DRM is echt failliet” (ook) over de plugin voor Calibre waarmee je DRM kunt verwijderen, Ebook Formats, DRM and You (A Guide for the Perplexed  Apprentice Alf’s Blog).
Wat beslist een hype was afgelopen maand: het -tijdelijk- gratis downloaden van ebooks met PayWhithATweet. Leuk wel.

Bibliotheek
1 maart is het International hug a librarian day (Facebook) initiatief van Finse collega’s, “because librarians are cool and they help and love everyone!”

Databases

Digitale leven
Veel gedoe over Apple Did Apple Just Neuter iPad Ebook Apps? dat voorschrijft aan hun klanten wat ze wel en niet mogen lezen: geen info van de concurrent bijv: Apple bans Android magazine app. En waar gaat t allemaal op:: Apple and Sony: It’s all about the money. Duh (Stephen’s Lighthouse) en de macht natuurlijk.

“En de wereld wordt er dus alleen maar beter van als informatie niets in de weg wordt gelegd: niet door bedrijven of mensen die zeggen dat ze er het auteursrecht op hebben, en niet door regeringen die er de gevolgen van vrezen.” ..
“hoe zorgen we ervoor dat macht gespreid is. En wat zal het zijn waarmee mensen invloed krijgen? Ik weet het nog niet. Geld in ieder geval niet. Want steeds meer wordt gratis, en zogenaamd open. Maar het is een platteland van openheid, dat kastelen van geheimhouding omringt.”

Google
Na alle kritiek van vorige maand is er wat aan t veranderen: Google renews itself – again (Pandia) /  Finding more high-quality sites in search Google verandert het algoritme, voorlopig alleen in Amerika zie ook de analyse van het effect in Google Forecloses On Content Farms With “Farmer” Algorithm Update

Internet

Research

Web 2.0
Androidfy is een nutteloze app om een android versie van jezelf te maken, maar wat we wel graag zouden willen is een ‘like’ button in Twitter, zoals ook in Yammer of Facebook.

Zoeken
Hoe zit het nu met Bing: kopieert die nu de resultaten van Google of niet? Pandia vat t samen: The real reason behind the Google Bing controversy “In other words: It seems Google is making a lot of fuzz about nothing, trying to make Bing look like a fool in the process”

Run the same queries on commercial systems and on free Web search system. No system have content congruence. No relevance method delivers exactly the same results unless a human intervenes. To get information, one must use multiple search systems, multiple sources, and talk to humans. The notion of “getting an answer” is popular. The problem is that the answer may be wrong, biased, or an ad. Most Web users are happy with whatever pops up. Intellectual laziness? Too much work? Convenience? Who knows. <..>
Web search has to generate revenue and only be “good enough.” Forget the superlatives and deal with the bias inherent in search, content processing, and indexing.

Pluim

Vreemd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s