Bakkerijmuseum Het Warme Land te Hattem

1 Reactie


Wat een leuk museum is dat, het Nederlandse bakkerijmuseum middenin het toeristische Hatten, een vestingstadje aan de IJssel.
Ze noemen zichzelf een belevingsmuseum, en een belevenis was het ook wel de dag dat wij er kwamen.

Je komt binnen in de museumwinkel: oud Hollands koek en snoep, boeken en andere kadootjes die met eten, drinken en bakken te maken hebben.
Ze zitten in twee panden tegenover elkaar verbonden door een hele spannende onderdoorgang:

in twee voormalige stadsboerderijen, een cafeetje en een stalhouderij – wordt op intrigerende wijze de geschiedenis van brood & banket getoond. Verrassend detail: de twee hoofdgebouwen zijn onderling verbonden met een tunnel onder de weg door en een spannend kelderlabyrint.

Dat kelderlabyrint was echt leuk, en overal was wat te zien.
Maar voor je daar bent kom je in een 19e eeuwse bakkerij: we hadden de mazzel dat daar net op dat moment twee bakkers bezig waren om de takkenbosovenbroden die net gerezen waren, met lange spanen in de oven te zetten. Die broden waren daarna te reserveren en te koop in het winkeltje.
Overal is wat te zien: links, rechts,  in de kelder en op de zolder. De manier waarop ze dat deden spreekt me erg aan: her en der stonden een aantal  machines (om speculaas te maken bv), en waren er panelen met de geschiedenis, maar de hoofdmoot werd gevormd door diorama’s: een winkeltje, een roggebakkerij met de bakker die aan het plafond hing (dat kneden was zo zwaar werk dat je dat met je voeten moest doen!) een atelier waarin sinterklaas snoepgoed werd versierd, etc.
Met daarnaast een verhaal wat er te zien zien was.
Heel mooi gedaan.

Voor kinderen is een speurtocht uitgezet.

Wat ook bijzonder is, is het museumtheater: tegen de achtergrond van de middeleeuwse muur wordt er onder leiding van een bakker/theatermaker een broodje of wat anders gebakken. Toen wij er waren was er net een televisieopname van een groep kleuters bezig met het maken van een krakeling… wat een grappige show. Hij hield die kleuters leuk bezig maar kwam ondertussen ook met kwinkslagen voor de ouders (de rozijnen moesten in vieren worden gesneden omdt er geen geld meer was voor de kunsten)

We hebben er een buitengewoon genoeglijke middag gehad, het was er levendig en druk en we hebben lang niet alles gezien, maar gingen geamuseerd naar huis met oa een flesje  ‘Bakkersborrel’.

De website zit goed in elkaar, is actueel en uitgebreid, maar ik zou er nog graag iets meer inhoudelijke informatie in zien. Iets meer over de geschiedenis van het broodbakken zoals ook in het museum werd gegeven mag er best op terug te vinden zijn: hoe heten bv die lange spanen waar die bakkers de broden mee in de oven legden?

One thought on “Bakkerijmuseum Het Warme Land te Hattem

  1. Pingback: Zuiderzeeroute: Elburg – Kampen terug over Hattem | Ommetje met de Trike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s