Mobiele App: MyBookDroid en Memento

Laat een reactie achter

Je lijstje ebooks groeit ongemerkt. Het leuke van de SGT is dat je daar allerlei e-readers op hebt, maar het is dan weer heel onoverzichtelijk wat waar staat en wat je aan ’t lezen bent: op PDF, als vrije epub of als epub in Kobo,  Bol, Kindle en wat er nog meer voor readers zijn  met een eigen boekenplankje.

Wat zijn de opties:

  1. Aanvankelijk had ik een lijstje, maar dat voldoet toch niet 😉
  2. LibraryThing app is alleen een bookmark naar de site
  3. Database opzetten: er is een mooie en uitgebreide gratis in de Market: Memento. Synct met google docs. Import en export  via .csv mogelijk. Naast boeken kun je ook allerlei andere databases opzetten. Sowieso een handige app.
  4. MyBookDroid: lokale database met invoer oa vanuit barcodescanner of zoekcties en uitvoer naar CSV. Dat lijkt me wat!

Maar wat te kiezen?
Ik probeer zowel Memento als MyBookDroid uit: beiden zijn gratis.

MyBookDroid
Invoer gegevens kan handmatig (intikken) via de barcodescanner of via een zoekactie.
Intikken gaat zoals verwacht, bascodescanner -ook van een Nederlands recent boek- gaat prima.
De meeste ingevoerd via een zoekactie: bijna alles is te vinden.
Met die zoekactie komen de basis bibliografische gegevens mee, plus de cover, mits voorhanden.
Je kunt zelf toevoegen of je het al dan niet gelezen hebt,  of je het in je bezit hebt of niet, de reviews van anderen downloaden, er een sterretjes rating aan geven, en notities en quotes aan toevoegen. Als ‘Shelves’ heb ik de naam van de e-reader aangegeven. Al mijn ebooks ingevoerd -zijn er nog maar 16- plus de lijst met titels die ik nog wil lezen of uit de bibliotheek wil halen.
Uitvoer naar .CSV gaat vlekkeloos. Alles werkt heel intuïtief.
Enige minpuntje: bij de details van een titel staat niet welke Shelve er bij hoort, en dat staat ook niet op het overzicht. De maker een mailtje gestuurd of ze dat niet kunnen toevoegen.
Zoeken in je eigen bestand doe je in de ‘Booklist’. Gaat snel, maar zoveel zitten er nog niet in. Daar haal je ook op wat je al gelezen hebt, wat je aan t lezen bent, wat je favorieten zijn en wat nog ‘to read’. en Filteren kun je op wat je wilt kopen en wat je al hebt of wat je hebt uitgeleend.
sorterne op auteur, titel, publicatie datum of toegevoegd datum en rating.

Memento
In Memento kun je allerlei databasesjes opzetten, een ervan is ‘boeken’.
Bij zelf invoeren kun je niet op titel zoeken, en die ergens van internet plukken, alleen via de barcodescanner, maar hoe kun je nu barcodes scannen van een ebook? Die zie ik er bij Amazon bv ook  niet bijstaan.
Met de barcodescanner kan ik het recente Nederlandse boek wel inlezen, en cover staat erbij -die had MBD niet gevonden- maar nu de auteur niet : waarom niet? Dat is een belangrijke misser.
Kan ik de uitvoer van MyBookDroid nu inlezen in Memento?
Even zoeken waar de import staat … onder settings. Maar die wil hij in de memento folder hebben, en de uitvoer stond in de MBD folder, even verzetten…. 30 entries ingevoerd, maar alleen de titel en ISBN, de auteur is niet meegekomen. Ligt natuurlijk aan de definitie van velden Authors in MBD vs Author in Memeneto. Evt zou dat aan te passen zijn, want in de uitvoer staan ze wel.
Zoeken gaat snel, maar je kunt niet aangeven waarin, sorteren kun je overal op.
Je kunt groepen maken op een bepaald veld.
Verder kun je hem synchroniseren met je google account.

Conclusie na deze eenvoudige steekproef
Memento lijkt me een handige database, maar voor boeken kies ik toch voor MyBookDroid omdat de invoer van de gegevens daar gemakkelijker is. Ik heb vaker geen dan wel een boek voorhanden om te scannen, en bovendien vind ik toevoegen van een auteur belangrijker dan de cover … en de layout spreekt me meer aan.

Zie verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s