10e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab

2 Reacties

Echt een digitale Filofax, zo’n SGT. Wat hij al niet kan worden: agenda, lees- maar ook notitieboek, spelcomputer, camera en videorecorder, fotoalbum  en -lijstje, radio, krantje, walkman, tv, venster op de wereld, woordenboek, bibliotheek,  to-do-lijst, postkantoor, adres- en telefoonboek, verjaardagskalender, kompas, zaklantaarn, atlas en navigatiesysteem, klok en wekker, alarmbel, memorecorder  en.. telefoon!

SIM kaarten patience
Je wilt zo weinig mogelijk meesjouwen, maar hoe dat nu handig te combineren met een (Hero) privé-  en een (antieke Nokia) werktelefoon, een SGT en een dongel die allemaal een andere -min of meer onderling uitwisselbare- simkaart hebben. De SGT gebruik ik namelijk voor van alles en nog wat, en wil ik steeds in de buurt hebben 😉 .  De laatste weken de SGT  ipv de Hero ingezet als smartphone en met een KPN sim: in tegenstelling tot de KPN (met de Hero) zeurde Vodaphone (met de SGT) niet over het datagebruik, maar ik ben wel benieuwd hoe lang het duurt voor de KPN vindt dat ik over met de SGT de flat fee heen ga: bij de Hero was dat na een week of drie. Misschien/hopelijk is het dataverbruik met de SGT anders dan met de Hero, en/of gaat KPN eindelijk eens begrijpen hoe een smartphonesysteem werkt. Maar ik verwacht elk moment een bestraffend SMSje.
Je kunt met de SGT bellen, al is dat een raar gezicht, maar ik bel toch weinig,  en al is het toetsenbord van de Hero handiger dan dat van de SGT, toch miste ik het Swype gemak op de Hero bij het sturen van  SMSjes.
In de Hero zit nu de spraak-only werk-simkaart: jeee wat belemmert dat -geen internet buiten wifi om- het functioneren van zo’n apparaat!
Het is niet ideaal, maar we proberen dat maar even zo: het scheelt een telefoon meenemen.

Uitgeprobeerde apps:

 • Astro: toch maar als filemanager erbij genomen. Geeft de plaatjes als thumbnails.
 • Pure calendar: een methode om de agenda als een widget schermvullend te krijgen. Meer dan dat is t niet, maar zo heb je wel een snel overzicht
 • 9292ov: doet het goed op de SGT, maar als je in de trein zit, gaat-ie steeds uitrekenen waar je bent en dat is niet echt handig
 • Overdrive : een methode om bibliotheek e-books te downloaden. Als je een netlibrary abonnement hebt kun je ze  wel online lezen, dus deze app nog niet echt nodig gehad
 • Pocket informant: een combinatie van gmail en de takenlijst van ToodledDo.  De eigen app van Toodledo heb ik er ook op, maar vind hem nogal lelijk. Deze Pocket informant wint ook geen schoonheidsprijs zeg, denk niet dat t een blijvertje is. Is nu nog in beta, maar gaat straks betaald worden
 • Diigo droid: geeft alleen de lijst met laatste bookmarks weer. Erg matig, naast je kunt wel een pagina bookmarken, en dat is wel handig
 • Pindroid: de app voor Pinboard (ik heb Diigo gelaten voor wat t is en ben voor de social bookmarking over gestapt naar Pinboard). Er zijn heel veel updates van de app op dit moment,  en nu is hij vrij goed, geef alleen nog geen/te weinig suggesties/aanvullingen voor gebruikte tags
 • Antivirus free: een virus scanner. De grap is dat veel mensen hem waarderen als ‘Heel goed’, maar je kunt je afvragen waar ze dat op baseren. Er zijn helemaal -buiten Chinese taalgebied- nog niet zoveel Android virussen, . Maar even goed kan het geen kwaad, denk ik dan
 • Fine art gallery : (een van de Samsung apps)  een aantal plaatjes van beroemde schilderijen. Bv een setje van 10 Van Gogh’s  die je dan als slideshow kun afdraaien. Mooi, maar meer kun je er niet mee, en wanneer ga je dat doen?  Deze zit niet in de Market trouwens

Wetenschappelijke PDFs lezen
Vanaf het begin op zoek geweest naar een app waarmee je niet alleen PDFs goed kon lezen, maar ze ook van notities kon voorzien. Duurde een poosje voor ik er een vond, maar er is er een: Repligo!
PDFs kun je met een aantal voorzieningen lezen en achtereenvolgens uitgeprobeerd:

 • Thinfreeoffice ; zit er standaard in.  En eigenlijk doet hij dat lezen best heel goed, voor recente PDFs althans:  de slechte scans van Google, daar heeft hij meer moeite mee, en annoteren kun je er ook niet mee.
 • Adobe reader:  de standaard.
 • ezPDf ($0.99) is beter dan de standaard Adobe: ezPDF onthoudt wel waar je gebleven bent (Adobe niet) en geeft onderaan een overzicht in thumbnails van alle pagina’s in plaats van alleen een lijn zoals Adobe, maar annoteren kan hij niet.
 • Repligo Reader: ($2.49) eindelijk een app gevonden die ook PDFs kan annoteren!  En hij onthoudt waar je gebleven bent, en geeft thumbnails. (Zie afzonderlijke blogpost).  Een must have voor mensen die wetenschappelijke PDFs lezen

Vaste Samsung  Hubs en Apps
Aan de Hub heb je echt niet veel: Zinio moest je opeens opnieuw downloaden, maar het start evengoed niet als een apart icoontje in de lijst met apps. Jammer, moet je dus steeds via de Reader hub openen. Net als PressReader en Kobo. Kobo is nu versie 2.2.253, terwijl ik al 2.2.326 uit de Market heb gehaald…. Maar ze updaten nu, dat is al wat.

Met de Samsung Apps had ik al niet al te beste ervaringen: die MMM widget weggedaan omdat de boel ermee bevroor en de rest van de apps liep achter op de versie van dezelfde apps die je ook in de Market kon krijgen.
Er staan er nu wat meer in, maar geen ervan interesseert me eigenlijk, of heb ik al. Dat hele idee van Samsung om aparte apps aan te bieden slaat nergens op: ze hebben niets bijzonders of specifieks en bovendien, je haalt ze toch gewoon uit de market?

Je kreeg een aantal weken gratis NRCnext: dat is nu afgelopen en de reeds gedwonloade krantjes kun je ook niet meer inzien. Fijn dat ik t kon proberen, maar zo’n digitaal krantje is niets voor mij. Geef mij de zaterdag editie maar van de VK, in tabbloid, en de rest van de week haal ik mijn nieuws wel van internet.

E-readers
Handig zo’n stel e-readers bij elkaar, maar ’t wordt volstrekt onoverzichtelijk wat nu waar staat en wat je waar aan t lezen bent. Dus maar een apart lijstje gemaakt met welke titel in welke app te vinden is.. Helaas kun je niet doorlinken daarheen 😉 . Als je er werkelijk veel krijgt wordt het een heel onhandig gedoe.
Al die e-readers doen het best goed trouwens, maar je mist toch wel het ‘boekgevoel’ in je handen. Ik merk ook dat ik met gedrukte boeken ook kijk naar de achterflap, of stukjes naar voren of naar achteren blader, of kijk hoever ik erin ben en dat kan wel in een ebook, maar niet zo gemakkelijk.

Paar tips voor SGT newbies:

 • Zet de automatische brightness uit en zet hem vast op ongeveer 15-20%
 • MijnBestanden / MyFiles is ook een filemanager
 • Standaard downloadt hij in Downloads, maar sommige apps zetten je bestand in ‘External SD kaart’ al zit er geen kaartje in: dat is gewoon een interne map, de echte externe SD krijgt een apart icoontje helemaal bovenaan de ‘root’

Zie mijn vorige Galaxy Tab posts

2 thoughts on “10e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab

 1. Heb inmiddels al je ervaringen met de sgt goed doorgelezen en heb er heel wat handige tips gebruikt.dank hiervoor.was zelf ook een htc hero gebruiker die ik nu naast de tab alleen nog als telefoon gebruik,Een irritatie die ik niet wegkrijg is dat als ik op het internet zit te surfen dat de tab plots trilt alsof je een berichtje binnenkrijgt en dan vastloopt op de pagina waar je op zit en vervolgens teruggat naar de google zoekinstelling.Suggesties om dit te verhelpen of weet je waar dit probleem vandaan komt?

 2. Hi Raymond,

  Doet me plezier te horen dat je er wat aan had.

  Wat dat vastlopen betreft, lastig te zeggen, ligt denk ik aan een van de apps.
  MMM deed dat bij mjj ook, die hem ik eraf gegooid, en nu komt het nog maar heel erg incidenteel voor, maar ik kan niet zegen dat het altijd bij iets speciaals is. Eens in de maand denk ik, en ik gebruik de tab dagelijks.

  Nu.nl zou kunnen?
  Ligt misschien aan de browser? Dolphin is verreweg mijn favoriet en kan niet herinneren dat die weleen is vastgelopen.
  Mae vervelend is het wel als dat gebeurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s