Over naar Pinboard? Waarschijnlijk!

3 Reacties

Pinboard -social bookmarking for introverts- is dat andere ‘social bookmarking’ systeem dat hoge ogen scoort, maar omdat je ervoor moet betalen, al is het niet veel, koos ik in eerste instantie voor Diigo. Diigo is op zich een mooi systeem –zie mijn ervaring–  maar ik kan niet wennen aan dat langzame updaten van de tags: afgelopen vrijdag heb ik er een paar verwijderd en die zitten er nu, maandag nog in.
Dus toen daar een erg leuk & sympathiek bericht langs kwam: Pinboard gratis tot 1 januari 2011 voor ‘librarians’ heb ik mezelf natuurlijk meteen aangemeld om eens te kijken en dezelfde dag nog kreeg ik toegang.
Een export gemaakt van Diigo in formaat Delicious en op import geklikt… en wie schetst mijn verbazing: in 5 minuten ingelezen, tagcloud klaar en alles.
Ongelooflijk.

Ze vragen een initiële prijs om vrij te blijven van de advertenties. En naarmate er meer gebruikers bij komen wordt de toegangsprijs verhoogd in centen: (number of users * $0.001) dat ligt nu ergens op $9.00. Dat is wel een grappig business model.

Verder zijn ze erg minimalistisch qua scherm –Pinboard is a low-noise bookmarking site– en dat bevalt me wel. Geen flauwekul. Op hun site las ik dat ze van het ‘antisocial’ taggen zijn: het gaat hen niet zozeer om het netwerk, als wel om het individuele bookmarksbeheer. Je kunt je items openbaar of privé houden, gelezen of ongelezen, en ook hier weer kun je weer notities toevoegen.
Bookmarklets staan klaar om items getagged en wel in te voeren en ze hebben er een aantal. Nadeel is wel dat ze geen ‘install’ voor de bookmarklet hebben, of suggereren hoe dat via de favorieten te doen want op mijn werk kan ik het niet gebruiken zo .

Het zoeken werkt prima, tags zijn meteen bijgewerkt, en ‘Global edit’ van de tags gaat goed en werkt meteen. Je kunt items een sterretje geven  -en daar op zoeken- en je kunt op ‘untagged items’ zoeken. De tweets staan ook apart. De items die bij Delicious nog binnen komen kun je ‘mirroren’, maar ik heb nog niet uitgevonden of je ook een automatische export naar Delicious hebt. Dan kun je voor jezelf lekker antisocial taggen en terugvallen op delicious voor het netwerk …

Zie hier wanneer je voor hen moet kiezen en wanneer je beter bij Delicious kunt blijven. Je kunt Pinboard zeker vergelijken met Diigo, verschil is dat ze niet aan lijsten doen. Of aan bundels zoals Delicious. Qua widgets en badges en zo heb ik t nog niet uitgeprobeerd.

Het is snel,  ‘neat’ en clever. (Ik wilde maar dat zij mijn bibliotheeksysteem onder handen hadden.)

De Android app van de Market heet Pindroid: standaard zie je je lijst met bookmarks en met  ‘long press’ op een item kun je hem aanpassen. Zoeken gaat snel en toevoegen op de normale manier. De toegevoegde items zitten meteen in het systeem, maar er is geen aparte sync optie. Dat zouden ze nog toe kunnen voegen. Als je op een tag klikt dan zie je dat de nieuwste er wel bij zit.

Je kunt in zoverre een netwerk opbouwen dat je een optie ‘subscribe’ hebt. Dan kom je meteen bij de bookmarks van degenen die je volgt, maar je moet de naam/namen weten van dat/die account/s. Je kunt wel zien dat je gevolgd wordt, maar niet door wie.
(Maar wat kan t je schelen, je bent immers antisociaal of niet he ;-))  Er is wel een lijst met algemene populaire en nieuwe items.

Je kunt je Saved items automatisch uit Google Reader laten inlezen, dat is plezierig, want dat kunnen zowel Delicious als Diigo niet en moest ik apart nog eens doen.
Je kunt een Twitter archief aanleggen van al je tweets, of alleen van die waar een link in zit.

In een middag tijd ben ik al verkocht: exit Diigo, ik ga over naar Pinboard. Kijk maar in mijn keuken

Zie verder:

3 thoughts on “Over naar Pinboard? Waarschijnlijk!

  1. Pingback: Pinboard testing 1 2 3 | Danielle's blog

  2. Pingback: Online opslag in de Cloud | Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s