Een weekje werken met Diigo

Laat een reactie achter

(English translation at the end of this article)

Na alle commotie over al dan niet stoppen van Delicious heb ik niet alleen mijn werk account overgezet naar Diigo, maar ook maar eens mijn eigen privé account, dat ik sinds 2007 had. Zelf deed ik niet veel met Delicious maar liet het de laatste tijd wel vollopen via Packratius met bibliotheeklinks. Al wachtende (van vrijdag de 17 tot maandagavond de 20e) op de import (800 items) keek ik rond in Diigo -daar had ik al een account met 1400 items, voornamelijk uit testdoeleinden ingevoerd- en zag steeds meer dingen waarvan het me voorkwam dat ik ze goed zou kunnen gebruiken, voor mezelf. (Mijn werkaccount van 1800 items staat nog steeds in de import queueueu)

3 in 1
De Notes optie bijvoorbeeld:  ik heb een Evernote account, maar dat loopt aldoor maar niet lekker, en ze reageren ook niet op wensen/opmerkingen van hun klanten.
ReadItLater is ook zoiets: daar kun je wel artikelen inzetten, maar wanneer is het eigenlijk ‘later’? Je hebt er nooit tijd voor. Dat vond ik bij Bloglines wel een handige optie, dat dat meteen in die reader zat: Google Reader biedt een sterretjes oplossing en dat heb ik geprobeerd, maar dat werkt ook niet.

Eigenlijk is Diigo deze drie ineen: een bookmarking tool waar je ook notes in kunt zetten en dat een ‘readitlater’ applicatie heeft. Te besturen vanuit het web en vanuit de Android.

En dat bevalt me wel.

Netwerk
Diigo is –zoals ik eerder zei– meer gericht op privé gebruik dan op gebruik door een intermediair, dat is duidelijk. Je kunt zaken openbaar en privé zetten en al dan niet delen, maar dat delen moet je actief doen.
Je kunt wel een netwerk opbouwen en dan in elkaars tags zoeken, maar ik zou in ‘alles’ willen zoeken, die tags zijn vaak zo persoonlijk. En als je naar ‘Alles’ zoekt, doe je dat in de hele ‘community’ en dat is weer zo groot.
Dus je zoekactie kunnen beperken tot je Netwerk is een grote wens, en dat heeft NLbiblioblogs ook als zodanig opgevoerd.

Tools
Als tools zijn er dan de toolbar: voor firefox werkt dat best. Als je die geïnstalleerd heb heb je ook onder de rechtermuisknop de basisopties.  Wil je dat niet dan is er de bookmarklet diigolet.
Er zijn linkrolls en tagrolls maar die heb ik nog niet geprobeerd.

Tags, Bundles en Lists
Na een zoekactie kun je wel een Tag toevoegen aan een set, of alles door iets vervangen, maar niet een tag verwijderen uit die zoekactie of er een zoek/vervangen.
Er is een ‘tags edit’ functie, en daar kun je een tag hernoemen, bewerken of verwijderen, maar dat werkt met grote vertraging, en lijkt erg instabiel.  Op een of andere manier werkt het Tagsysteem los van de Bookmarks, want na de import krijg je ook een waarschuwing dat het opbouwen van de tag cloud nog even duurt. Hoe lang dat ‘a while’ is,  is onduidelijk, maar het lijkt dat je eerder in dagen dan uren moet denken.
Ik zou een ‘refresh’ functie van de tags willen: dat je een actie kunt uitvoeren om ter plekke de nieuwe situatie te zien. En als de bookmarks weg zijn, horen de bijhorende tags ook weg te zijn.
De tags die ik in het begin verwijderde zaten er meteen weer in en na een week nog  steeds, terwijl je de boodschap krijgt dat ze verwijderd zijn: de bijbehorende bookmarks worden ook niet meer gevonden, en via een omweg zag ik dat die ook echt weg zijn.  De ‘Recent tags’ kloppen wel, maar de ‘My tags’ en de  ‘Top tags’ zijn van de pre-import versie en niet bijgewerkt, en de aantallen die erbij staan kloppen in het geheel niet.
Je hele Tag cloud zie je alleen via je profiel (zoals ik zei: hij klopt van geen kanten), maar die zou je ook ergens bij je My library -de omgeving waarin je kunt bewerken- bij de hand willen hebben.
Ik had aan een set een nieuwe tag 201012 toegevoegd, maar die werd niet meteen getoond, ook niet bij de bookmarks zelf terwijl je er wel op kon zoeken, dus ze zaten er wel.
Dat soort dingen irriteert me, en toen ik daarover twitterde  ik kreeg van een Diigo medewerker meteen een tweet terug:

Joel Liu joel_liu

@Dymphie We are working on speeding the tag generation process.

Dat hoop ik dan maar ,want dit is heel vervelend. *
Bij Delicious kun je Tags in een Bundle stoppen, en je kunt zien welke tags nog niet in een bundel zitten.
Diigo heeft geen Bundle maar wel een List optie. Voordeel is dat je een tag in meer Lists kunt zetten, dat kan bij de bundels niet. Maar zoals Diigo het heeft opgezet is het niet overzichtelijk: je kunt niet gemakkelijk zien welke Tags in welke Lists zitten en welke je nog gemist hebt.
Daar is nog wat werk aan te verrichten.

Bookmarken
Een pagina bookmarken is eenvoudig, je krijgt een uitklapmenu met mogelijkheden, suggesties voor tags, ook uit niet-eigen systeem. De suggesties zijn woorden uit de titel zelf, maar als je de eerste letter van je eigen tag weet, komen ze wel uit een keuzemenu. Een uitklap stukje met een overzicht van alle tags zou handig zijn.
Eventueel zet je het op ‘later lezen’, of plak je er stukjes tekst in. Wat je gemarkeerd hebt zet hij meteen tussen “” bij de opmerkingen en dat is  later altijd aan te passen. Zo je wilt kies je ook voor een lijst of een groep en je kunt hem mailen of via Twitter verspreiden.
Dat werkt allemaal prima.
Het duurt wel even voor het opkomt in de ‘My Library’, de webversie. Aanpassingen kun je ook op de site doen door hem weer te bookmarken: dan krijg je alles wat je al eerder hebt gedaan in beeld. Moet je alleen niet al te snel daarna doen.  Ook vanuit Diigo kun je op de opgenomen items klikken en als je weer een stukje gemarkeerd hebt en je klikt dan op de bookmark-edit knop dan wordt dat meteen opgenomen in het bestand, mits het opmerkingen  vakje leeg was. Anders kun je het toevoegen. Netjes.

Highlighten
Je kunt regels in webpagina’s highlighten en die komen dan onder je bookmark als ‘annotation’ te staan. Dat is echt handig en kan ‘useful’ zijn. PDFs kun je niet zo bewerken.

Mobiel
Power Note is de Android app die tamelijk compleet is, enige nadeel is dat je geen keuze hebt uit je reeds gegeven tags zoals bij de webversie.
Mobiel kun je bookmarks invoeren, maar ook notities -gesproken of geschreven- images, snapshots en zelfs SMSjes.
De lijsten kun je aanpassen, maar je kunt niet ‘highligten’  -de iPad heeft dat wel-  dat is jammer, komt hopelijk nog want ik lees juist veel via de Galaxy Tab
Hij synchroniseert goed.

Zoeken
Zoeken lijkt in eerste instantie wel heel erg beperkt want ze hebben de Advanced search goed verstopt: geen button daarheen op de bewerk-pagina. Met die commando’s kun je ook in de gewone zoekbox via een commandline zoeken.
Maar toch te beperkt naar mijn zin: ik wil graag zoeken wat in een bepaalde maand is ingevoerd, maar zoeken op datum kan niet. Na een zoekactie kun je wel op datum van invoer sorteren, want die staat er wel bij.
Misschien is het invoeren van een jaarmaand tag (201012 bv) wel een goed idee eigenlijk: maar ik zie geen mogelijkheid om dat automatisch te doen –ook maar om een default tag verzocht-,  handmatig dan maar voorlopig.
Je kunt ook niet op List zoeken: ik zou een combinatie van List met Tag willen kunnen maken … bijv iets als:

list:(library) tag:(201012)

Het systeem trunceert niet: je moet dus wel een wildcard invoeren bij het zoeken als je zomaar naar iets zoekt dat mogelijk geen tag is.
Het zoeksysteem werkt niet goed: ik heb 93 tags met 201012 en die vind je ook via de eenvoudige ‘Search’. Maar via ‘Advanced Search’ komt er maar 1 uit,  een notitie met 20101 als Tag, en helemaal 0 als je zoekt op Alles (Search titles, tags, annotations, and URLs). Dat is raar.
Zoeken naar ‘Lukas koster’ vindt wel de bookmark naar zijn blogpost, maar zoeken op h:(useful) (dwz  ‘higlight’ =useful)  vindt niet de zin die ik gemarkeerd heb in die blogpost en waar dat woord in voorkomt. (Zou een ander die markering trouwens ook zien als deze zelf is ingelogd? geef me een seintje als dat zo is) Dus zoeken op de gehighlighte items werkt ook niet.
Matig, matig. Ik kan me voorstellen dat dat ook te maken heeft met de enorme toename van de laatste paar dagen, maar dat moet niet zo blijven!

View
De view is Simple/Middel/Advanced, maar je krijg eigenlijk altijd hetzelfde te zien van je bookmarks. Die aanduiding slaat meer op hoeveel van je ‘bewerk instrumenten’ je op je scherm hebt. Wil je de ‘edit’ hebben dan heb je de ‘Middle’ nodig en wil je een set bewerken de  ‘Advanced’.
Ik zou net als bij Delicious een view van’ Detail level’ willen van de bookmarks waarbij je alleen de titel,  titel + opmerkingen , of titel + opmerkingen + tags krijgt. Met name als je een lijstje wil uitvoeren is dat handig.

Connectie met andere systemen
RSS feed kun je nemen op alles van iemand of op een bepaalde list/groep.
Je kunt via Packratius automatisch tweets invoeren, uit Twitter komen de favorieten meteen mee en je kunt alles automatisch naar Delicious uit laten voeren, dat werkt allemaal goed. De wijzigingen die je aan een item doet komen uiteraard niet mee, dus wat je eraan wijzigt heb je alleen in Diigo, en wat je uit Diigo verwijdert blijft wel in Delicious staan. Dus echt ‘syncen’ doet-ie niet, maar dat hoeft van mij ook niet.

Tot slot
Ik ben het met Thornley eens: het is een leuk systeem maar er moet nog wat aan gebeuren. Vooral dat Tag/List probleem  daar verliezen ze klanten mee als ze dat niet snel aanpassen. Ze lijken echter wel naar de gebruikers te luisteren: er is een forum waar je je ideetjes kwijt kunt, en waar iedereen op kan stemmen en je ziet wat er in de pipeline zit.
Ze hebben de afgelopen paar dagen 30 miljoen bookmarks te verwerken gehad, nieuwe servers aangeschaft en codes aangepast, dat is een gigantische hoeveelheid werk en het lijkt echt dat ze van goede wil zijn. Er is ook een forum voor how to use Diigo / Bugs : in tegenstelling tot Delicious staan ze wel open.
Voor mezelf: ik blijf het gebruiken als de zoek en tagfunctie verbetert.
Heb nu het idee dat ik een plankje met vakliteratuur heb, al dan niet gelezen, al dan niet geannoteerd, grappig.  En meteen een index op  mijn weblog. Al mijn favorieten in Twitter sluis ik er heen: meestal met de bedoeling ze later te bekijken. En doe ze dan eventueel weg, of bookmark ze alsnog. In de loop van de tijd ga ik alle tags herzien. Het geeft me wel het gevoel grip te krijgen op wat ik op mijn vakgebied aan het doen ben. Qua informatie verzamelen op internet dan.
Maar ja, als je ze niet kunt doorzoeken en je tags kloppen niet …. anderzijds daarnet kwam het bericht op Twitter binnen:

Diigo diigo

Cannot edit tag? Don’t worry-it’s a temporary delay due to intensive computation caused by huge import processing. It will soon be ready.

En daar kan ik me wat bij voorstellen.  Ik hoop dat t allemaal in orde komt, dan is Diigo een plezierige tool.
Kijk maar in mijn keuken: ik ben volop bezig met op- en aanmerkingen te maken en zie verder over Diigo mijn als zodanig  getagded items.

———————————————————

* Aanvulling paar uur later: de tag cloud is in orde nu. De aanpassingen die ik er een paar dagen geleden aan gedaan had zijn verwerkt. als ik nu een item wijzig, -bv bookmark verwijder met 1 tag- wijzigt de tag cloud ook meteen!
De Advanced Search is nog niet ok.

———————————————————-

English tanslation / summary:

Working with Diigo for almost a week now.

I have transferred my work as well as my private Delicious account to Diigo, where I had an account -for testing purposes- since 2009. While waiting for the import of my private bookmarks (17-20 dec) I tried the several Diigo options and I liked what I saw. So i really started using the system.

3 in 1
Notes options for instance. my Evernote account is not working properly and they do not respond (enough) to their clients
ReadItLater well.. when is it‘later’? One never seem to have time.. I liked the Bloglines option, but have left Bloglines for Google Reader years ago and the Stars in GR are not working or me.
You might say that Diigo is those 3 in one; a bookmarking tool to be used as notebook whit a  ‘readitlater’ application used via desktop or Android. And i like that.

Netwerk
Diigo is –like i said before– more suitable for private then for intermediary goals. You can make items private or public, and share or do not, but you have to do that actively.  You can build  a network and search in each others tags, but tagging is personal. I would like to search my network for ‘Everything’. Search the whole ‘community is too big.
So we asked for that option: searching your network.

Tools
Toolbar for Firefox is ok. And their is a bookmarklet diigolet.
I have’nt tried the  linkrolls en tagrolls yet.

Tags, Bundles and Lists
After having done a search you can add a Tag to a set or replace ‘everything’ by ‘something’ but you cannot delete or find/replace a single Tag
In the ‘tags edit’ you can edit or delete but that seems to be very unstable. The tag system and the Bookmark system seems to work independently from each other. After import you get the message that building the cloud  will take while, but how long is a while?
I would like to have a ‘Refresh’ function, so you can see the new situation instantly. And if the bookmarks are gone, the tags should not be lingering in the system.
The deleted tags keep appearing back even after a week, while the system did give you the message that they have been deleted. (The bookmarks are gone indeed.)
Counting of the Tags is not right at all: ‘Recent tags’ is ok, but ‘My tags’ and ‘Top tags’ are from the pre-import version en not updated.
Your complete cloud is only approachable from your profile, but you should be able to see the tags somewhere in My library.
I have added a new tag (201012) to a set, but you can’t see the new tag in the bookmark window, although you can search for them and find them, so there are there somewhere.
That’s very irritating and I have tweeted about is and recvieved an answer from Joel that they are speeding up the tagging process.
I really hope so because this is very annoying.

Delicious has an option to put Tags in a Bundle and you can see which Tag has not yet been assigned to a Bundle.  Diigo has a List option. Advantage is that you can put one Tag in several Lists, you cannot do that with Bundles.
But the way Diigo has implemented the system is not very clear: you cannot easily see which Tag is in which List, and  which tag you have forgotten.
There is some more work to be done there

Bookmark
It is easy to bookmark a webpage : there is a menu with choices for tags, your own as well as others, mostly from the title. If you know the first letter, you get a choice. It would be nice to have a complete clickable overview of all your tags.
If needed you can choose for Read later, put the item in a list or group, send it vua email or twitter.
Everything works ok.
It might take a while for the item to appear in My library. Editing is possible on the website page itself by re-bookmarking the item, but you should not do that very soon after the first attempt. You can also click in Diigo on the bookmark en re-bookmark. If you have marked a passage the system will import that as description, if there was none  before. Else you can add it as description.
Neat.

Highlight
You can highlight parts in webpages and they will appear beneath your bookmark as ‘annotation’. That can be very useful. You can not highlight parts from a PDF.

Mobile
Power Note is a rather complete Android app, only disadvantage is that it gives you no tag suggestions, and  you cannot highlight (iPad app can). You can add bookmarks and add –written as well as spoken- notes, images and SMS. And edit the Lists. Sync is ok.

Searching
When you start, searching seems to be very limited, because the Advanced search is very well hidden: there is no button on the start page. After finding them, you can also use the commands from Advanced Search in the normal Search box.
But I think it is still to limited: for instance there is no date search: you can only sort on date after doing a search.
It also might be useful to have a default Tag for each new item, and that can be a date tag: yearmonth for instance YYYYMM so you can search and sort. (I have suggested that)
Neither can you combine a Liste and tag Search f.i. like:  list:(library) tag:(201012)
The systems doesn’t truncate automatically, so you have to use a wildcard * i

Searching does not work very well… I have tagged 93 tags with 201012 and you can find them with the ‘Search’. But via ‘Advanced Search’ there is only 1 result,  a note with Tag  20101, and searching for everything (Search titles, tags, annotations, and URLs) the result is even zero! That is weird.
Searching for ‘Lukas koster’ does find the bookmark of his  blogpost, (his name is in the title)  but searching with  h:(useful) (ie  ‘higlight’ =useful) for a sentence i have highlighted doesn’t show any result.
That’s not good.
I can imagine that is has something to do with the huge amount of bookmarks lately, but it have to improve or it will not do.

View
View is Simple/Middel/Advanced, but you always get the same view of your bookmarks, so this view means you own editing tools. Edit = Middle, and editing a set =  Advanced.
Actually it would be swell if we could change the display of the bookmarks as in delicious ‘Detail level’ : title only, title+description, title+decription+tags. Or something like that.

Connection with other systems
RSS feed of a person – list – group.
It is possible to automatically import tweets with links via Packratius,  import Twitter favourites, and save everything to Delicious. Works ok
This is no synchronisation, so editing or deleting items in diigo does noting with you bookmarks in Delicious, but that’s ok.

Conclusion
I agree with Thornley : diigo is a nice enough system but I needs something more. Especially that Tag-problem: they will loose people it that will not very soon be mended.
the seem to listen to people : there is an  idea forum where people can vote and where you can see what’s on the menu.
The have processed 30 million bookmarks, bought new servers and adapted codes, so they are really trying, there is also a how to use Diigo / Bugs forum and contrary to Delicious it seems that they are really open for people.

I myself will keep using the system, if the search and tag facility improves.
All my Twitter favorites will be imported and I decide to read them, tag them or delete them, whatever. I’m thinking about re-editing the tags: there are a lot obsolete items now.
It gives me the feeling that I am in control over what I am reading and doing in my field and on the internet. As far as information gathering is concerned anyway.
But well, if the searching is not adequate and tagging erratic … I’ll find something else.
Diigo send the message that all will be well with the tag-editing and I really hope so.
If everything is in order, Diigo is a pleasant enough system.
Take a look in my kitchen: i am busy changing things. See also  my Diigo-tagged items.

———————————–

* Correction few hours later:  tag cloud is now ok. The changes in de tags I made a few days ago have been corrected and for new changes the system reacts right away, very good.
Advanced search is still not ok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s