Mobiele App: SciVerse eReader Formats

4 Reacties

Heel erg handig dit: SciVerse is het nieuwe Elsevier platform, en daar bieden ze ook third parties de gelegenheid om applicates te bouwen.  Dit is de  overzichtspagina, maar je kunt er alleen bij als je ingelogd bent. Een ervan is het eReader Formats.
Ik dacht eerst dat je daarvoor een Apple of iWhatever moest hebben, maar dat is helemaal niet zo: je kunt deze app gewoon op je desktop downloaden, althans, hij komt als optie bij het artikel op je scherm te staan.

The eReader Formats application allows users to convert ScienceDirect articles as seen in the browser into ePUB or Mobipocket format, whichever is appropriate for the user’s electronic reader device.

Als je een ScienceDirect artikel op je scherm hebt, kun je dat opslaan in een ander dan een PDF formaat, om te lezen met je mobiele apparaat. Dat opslaan doe je bijvoorbeeld via Dropbox:  wanneer je dan op welke computer ook een ScienceDirect artikel tegenkomt dat je mobiel wilt lezen, kun je dat meteen daar apart zetten.
Natuurlijk moet je dan op je mobiele apparaat -in mijn geval de SGT natuurlijk- de Dropbox app  geïnstalleerd hebben, maar wie heeft dat niet, en vervolgens kun je in de Dropbox app dubbelklikken op het bestandje en je leest het artikel in epub formaat.
Je verliest daarmee wel de interne links. Zo ziet een pagina met een plaatje eruit: op dat plaatje kun je klikken om het te vergroten, maar dan legt mijn SGT wel contact met Elsevier, dus ik denk dat je ze offline niet kunt bekijken.
Tabellen zien er wel een beetje raar uit.
Heb je een Kindle dan kun je hem daarin lezen, hoewel ik niet zou weten hoe je die dan daarin kunt krijgen, maar dan kun je ook aantekeningen maken.

Uiteraard kun je een artikel ook als PDF opslaan, maar het epub formaat leest soms wat gemakkelijker en biedt het voordeel dat je het kunt laten voorlezen …. heb ik me laten vertellen.

4 thoughts on “Mobiele App: SciVerse eReader Formats

  1. Ik moest even wachten tot ik weer op het werk was om het te proberen (vanaf thuis geen toegang tot de apps, ondanks EZProxy???), maar het werkt inderdaad ook prima voor de Kindle.

    Bestanden overzetten kan via USB-kabeltje (of via mail versturen, maar dat kost geld), en je kunt de artikelen inderdaad ook laten voorlezen (zij het door een nog steeds wat blikkerige computerstem).

    Dus: erg bedankt voor de tip!

    groeten, Bianca (UB Utrecht)

  2. Hoi Bianca,

    Goed te horen.
    Dat van de problemen met EZproxy beschrijft Elsevier ook op hun FAQ: http://info.sciverse.com/why-sciverse/faqs laatste item:
    “only customers with URL-rewriting proxy servers, like ezproxy, will need to update their proxy server in order for their users to access SciVerse Hub off-site”

    dus ‘even’ met de IT afdeling overleggen. …

  3. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in December 2010 « Dee'tjes

  4. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in December 2010 « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s