Delicious en Diigo vanuit een bibliotheekstandpunt

3 Reacties

Sinds Yahoo! Delicious heeft overgenomen hebben ze er eigenlijk weinig aan gedaan: het uiterlijk bleef even oubollig en het nemen van een account hebben ze bijna onmogelijk gemaakt. Ik heb 4 Delicious accounts: 2 oude en 2 nieuwe. Met de oude kun je gewoon inloggen via het loginscherm van delicious zelf + een password, en met de nieuwe moet je dat via Yahoo doen, en ik haal ze steeds door elkaar. Want de login/password combinatie van Delicious wordt niet onthouden door de browser.

Eigenlijk vond ik Furl een beter systeem, maar door de aanvankelijke eenvoud van Delicious was het voor bibliotheken toch handig om dat te gebruiken en daarin te instrueren. In april 2009 werd Furl overgenomen door Diigo en daar heb ik toen een account genomen. Door de enorme drukte duurde het toen ook lang voor de import werd opgenomen: wel een dag, maar toen ik erover twitterde kreeg ik een email van hen:

This is Joel from diigo. I noticed your twitter message “1e poging Delicious account importeren in Diigo om 11.30: nog niets te zien. 2e uurtje geleden. Nada. Nu 3e via API. Straks alles 3x ?? ” and looked into the system.  I am sorry for the delay which was due to huge transfer requests from  many furl users.  I looked into the system and found all your bookmarks would be imported in a day

Thanks for your patience.

Netjes toch?  En dat gebeurde ook. Met die snelle import van OPML ben je gewend dat dat in een half uurtje gedaan is, maar voor Diigo import moet je echt meer in dagen dan in uren rekenen. Ik hoop dat -nu er een massa Delicious gebruikers aan hun poorten kloppen- hun servers dat trekken.
Ik heb me in april 2009 even afgevraagd of ik helemaal over zou gaan –heb toen ook 2collab geprobeerd, maar dat is echt niks- en heb de rest van mijn account ook overgezet, maar ben uiteindelijk met Delicious verder gegaan. Uit een soort luiheid/gewoonte denk ik.
Het is duidelijk dat Yahoo! van Delicious af wil, al komen ze dan schijnheilig met de mededeling dat ze verbaasd zijn over de commotie: Here’s What Happened to Delicious. Als de stofwolken zijn opgeklaard stoppen ze er alsnog mee. Tijd om toch maar echt over te gaan naar Diigo, zeker ook omdat twee mensen wiens mening ik hoogacht ook positief over Diigo zijn:

En Diigo zelf zegt dat ze bijna alles kunnen wat Delicious ook kan en meer. Is dat zo?

Netwerk 1
Een van de redenen om bij Delicious te blijven was het netwerk: veel meer collega’s zijn daar vertegenwoordigd en je kunt je zoekactie beperken tot dat netwerk: dat betekent in elk geval dat een van de collega’s het meldenswaardig genoeg vond om op te nemen, een kwaliteitscriterium. Daarom heb ik maar namens nlbiblioblogs een verzoek gedaan om net als Delicious de keuze te geven om in je netwerk te zoeken -heb je een Diigo account, stem op dat verzoek svp.

Netwerk 2
Diigo nodigt uit tot een ‘close’ netwerk: reageren op elkaar, commentaar geven op bookmarks of notities -die kun je er ook in maken. Voor persoonlijk gebruik is het daarom erg geschikt, als intermediair ligt dat een beetje anders.
Je kunt wel een Group maken: en daarmee bookmarks delen, maar dan moet je dat ook actief doen. Dus van elke bookmark op het moment dat je hem markeert, ook zeggen dat hij bij die en die groep hoort. Ook dat is voor individuele doeleinden heel handig, maar als bibliotheek doe je dat niet zo gauw.

Bundles
In Delicious kun je tags bundelen en op die bundel een RSS nemen.  Van die tags en bundels kun je dan weer link rolls en tag rolls  maken en die opnemen in je bibliotheek website.  Zeker voor een bibliotheek is dat reuze handig want dan heb je een categorie met onderverdelingen: het is mij zelfs een tijd gelukt om het hele uitklapmenuutje van de bundel in mijn website op te nemen. Daarmee had ik dus een hele pagina met links die bij elkaar horen op mijn eigen bibliotheekwebsite zonder dat ik er veel aan hoefde te doen, totdat ze de website software gingen veranderen …   (Dus ik was toch al verder aan het kijken.)
Die optie: bundels en link en tags rolls biedt Diigo niet. *

Sticky notes
‘Annotate the web’ isa een van Diigo’s slogans en ze bieden de mogelijkheid tot het ‘plakken’ van gele memobriefjes op allerlei plaatsen van websites. Als je die ineens ziet verschijnen is dat omdat je ingelogd bent op je Diigo account.
Dat nodigt natuurlijk uit tot grapjasserij: over het algemeen is het eerder hinderlijk dan dat het je helpt.
Ik zou het uit willen (kunnen) zetten. (De openbare kun je wel verbergen trouwens)

Tags editten
Het lukt me niet om tags te deleten of te editten. Dat is heel irritant: ik hoop maar dat dat ligt aan het feit dat mijn import nog niet klaar is en ze dus met wat anders bezig zijn, maar ik zie her en der berichten dat meer mensen er last van hebben.
Als dat zo blijft dan ben ik weg, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel, en zou me best kunnen voorstellen dat ze dat ‘on hold’ zetten zolang er nog een import van je loopt.

Packratius
Je tweets met een link erin -en eventueel je favorieten- automatisch opnemen in je bookmarksysteem kan met Packratius: voor Diigo werkt het ook, bij mij komen ze al binnen.

—————-

Tot slot
Ik heb nog niet alles van Diigo uitgetest, maar kan nu al zeggen dat het mooier, geavanceerder en complexer is dan Delicious.
Maar ze zijn  wel meer gericht op individuele toepassing.
Ze hebben ook een ‘Premium’ optie: misschien is dat een business model dat wat beter standhoudt dan helemaal voor iedereen alles gratis. En het is ook wel sympathiek: deels -maar dan moet het wel goed en volledig functioneren- gratis en deels betaald voor degenen die meer willen.
Diigo is duidelijk een systeem met veel minder accounts dan Delicious, ik hoop dat ze de grote stroom die nu op gang komt aankunnen.

Zie verder

* correctie: Tagrolls kent Diigo wel

3 thoughts on “Delicious en Diigo vanuit een bibliotheekstandpunt

 1. Hoi Dymphie, via jouw tweet heb ik nu ook de overstap gemaakt naar Diigo. Ik weet niet wat ik er allemaal ga gebruiken want het biedt veel meer aan en is inderdaad complexer… (Overigens dat vond ik dan ook de sterkte van delicious: eenvoud).
  Blijkbaar heeft Diigo hetzelfde probleem voor als met Furl indertijd… Dit krijg ik te lezen:

  “Your task is being processed. You will receive notification by email when it is done.

  We are getting a huge number of import requests recently, so it may take a while to process. (Premium users may get some priority.)

  Thank you for your patience!

  In case you are wondering why it is taking so long, basically, in the last day or so, tens of thousands of users have entrusted us with millions of precious bookmarks collected over the years, which means that we have to process 1000 times the amount of database write that we normally do! But rest assured it will be done.

  We are re-writing codes and adding new servers to make sure it goes faster and smoother.”

  Ik wacht nu al bijna 48 uur en de boodschap van het excuus verandert steeds. Afwachten maar. Grappig overigens dat ze ‘precious’ gebruiken en ‘delicious’ bedoelen. 🙂

  • Ha Jens,

   30 miljoen bookmarks in een dag hebben ze voor hun kiezen gekregen!
   Met normaal 100.000 per dag is dat dus een factor 300 meer.

   Ik denk niet dat ze zich vergist hebben met precious en delicious: ik denk echt dat ze precious bedoelen 😉 .

   Overigens ben ik aan t spelen met de ‘note’ opties: dat is ook leuk, wie weet vervangt het evernote wel. die valt me tegen de laatste tijd.
   Vanaf de Android kun je de notes als tekst, geluid, image, SMS etc toevoegen, zowel private als openbaar..

   Benieuwd wat jij ervan vindt als je erdoor bent.
   Ga anders gewoon aan de gang met nieuwe toe te voegen.

   Het is echt wel wennen na Delicious, maar ik geloof dat ik dit voor mezelf leuk ga vinden!

 2. Pingback: Een weekje werken met Diigo « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s