Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Laat een reactie achter

Het museum is gevestigd in de vier Phoenix caissons die gebruikt zijn om het laatste gat in de dijk te dichten dat ontstaan was bij de watersnood ramp van 1 februari 1953: 1835 mensen zijn bij die ramp omgekomen en de verwoesting was groot.

Als je nu aan komt rijden door Ouwerkerk valt je in een van de straten het rijtje houten noodhuizen al op: in het museum leer je dat dat om Deense woningen gaat. Zo’n huis kostte toen f 15.000, ze waren grotendeels afkomstig van de Scandinavische landen en er zijn er honderden neergezet overal in Zeeland.

Ten zuiden van Ouwerkerk is een mooi stukje natuur: de kreken die toen overgebleven zijn.

In eerste instantie ziet het museum zelf er van buiten afschuwelijk lelijk uit: een bunker. Later leer je dat je nu door de caissons loopt die daadwerkelijk negen maanden na de ramp het ontstane gat afsloten. Dan kijk je er ineens anders tegenaan: dat is inderdaad heel erg passerend.

Negen maanden! Ik heb me niet eerder gerealiseerd dat het allemaal nog zolang duurde voor er weer een redelijk normaal leven mogelijk was, afgezien van alle persoonlijke ellende natuurlijk. Er wordt ook ene film gedraaid -oude Polygoon journaals  waarin je ziet dat een jaar na de ramp er nog veel zand en slib op de vroegere vruchtbare akkers van Schouwen-Duiveland.

Wat een verwoesting, het is dus echt niet over als het water weg is….

Elk caisson is ingericht rond een thema, chronologisch van de nacht zelf in de eerste caisson naar de emoties, de redding,  het herstel en de problemen van nu en de plannen voor de toekomst in de laatste.

Het is eigenlijk heel mooi en passend naar het thema ingericht . Van sober en somber (de storm nacht met een paar artefacten -dat horloge van die mevrouw bijvoorbeeld) naar helder, licht en vol opstellingen en simulaties waar de kinderen wat mee kunnen doen.

Er is een multimedia hal met daarin een lopend pad met in licht geschreven namen van de omgekomenen. Daarbij wordt over elke persoon iets verteld. Helaas functioneerde het technisch niet zo goed, maar het was toch erg imposant.

Een aanrader dit museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s