2e ervaringen met Samsung Galaxy Tab

7 Reacties

Vandaag was het prima weer om weer eens verder te rommelen met de  SGT.

E-books
De e-book reader (van Bol.com?) is er op voor-geïnstalleerd. Heb een gratis boek gedownload en dat ging prima, betaalde boeken moeten nog even wachten.

Opslag
Je kunt er een microSD kaart in stoppen, maar hij heeft standaard al 12 gb interne opslag -naast de software ed-: voorlopig ruim voldoende, nog bijna niets van verbruikt. Ik heb wel een microSD in mijn Hero maar die zet ik maar even niet over, stel je voor dat hij hem gaat formatteren. Even sparen voor een nieuwe, ben nu even blut 🙂 .

Editten
Die rare Nederlandse vertalingen van opdrachten stoort: Gereed en soms Ga of Ger (voor Go) en Wissen in plaats van Verwijderen (voor Delete) is verwarrend. De taal omzetten naar Engels is geen probleem – meteen gedaan.
Maar nu zijn ook de titels van mijn apps en programmaatjes vertaald, en ik had ze net -ahum- alfabetisch gezet. Je zou ze beter op soort kunnen sorteren, da’s handiger want het worden er nogal wat, hoewel, waarom zou je eigenlijk…. Met Gesture search heb je ze immers zo gevonden. (Pile not file, zoals Bas Haring al zei)
En bovendien werkt nu ook de woordherkenning voor Swype niet meer.
Jan de Waal had een leuke Tip: 2 seconden backtoets en start indrukken voor een printscreen. Bij MyFiles -zoals MijnBestanden nu heet- wordt automatische al een mapje ‘screendumps’ aangemaakt en daar staan ze in. Ik kan ze alleen niet aan deze post toevoegen want WordPress heeft kuren en wil geen enkel plaatje tonen.

Multitasking
Wat hij doet is het niet-actieve scherm op ‘on hold’ zetten. Meestal is dat geen probleem, maar dat wil wel zeggen dat als je in de browser bijv Blip.fm hebt gekozen en een muziekje draait, de muziek stopt als je naar een ander scherm gaat. Waarschijnlijk gaat het met downloaden net zo, hoewel dat bliksemsnel gaat, en de apps uit de Market op de achtergrond wel doorgaan met laden.  Mogelijk is daar een instelling voor maar die ben ik nog niet tegengekomen. Zie ook Muziek.
Het schakelen tussen de openstaande programma’s gaat vlot door Home ingedrukt te houden, net zoals ALT in  de Windows omgeving.

Sim
En wat gebeurt er nu als je een sim kaart plaatst?  De telefoon gaat meteen rebooten, en de user/passwords moet je opnieuw invullen maar dan kun je het  ‘Samsumg Apps’  icoontje wel aanklikken… maar daar zit niets in! #fail. Er is ook een Samsung apps pagina op internet, maar ik vraag me af of de SGT daar ook bijhoort, denk t niet eigenlijk.
De Hubs kun je nu ook aanklikken: bijv Muziek Hub. Daar kun je muziek kopen: maar ik heb mijn lesje geleerd met die gekochte muziek bij Planet in t verleden.  Al die licenties die ik toen betaald heb kent hij niet meer, want dat onderdeel van Planet bestaat niet meer. Ik koop wel CDs die ik omzet in MP3s.
De Reader Hub leidt naar news (Pressreader: 7 nrs vrij en de rest voor $0.99/stuk, dat ga  ik straks wel doen), books (Kobo) of magazines (Zinio). Voor Zinio heb ik ergens een code -even zoeken waar-, daar kun je bijv Science mee lezen, dat is wel leuk.
De Social Hub -waar ook even sprake van was- zie ik niet als een item terug: waarschijnlijk alleen voor de Samsung Galaxy S telefoon.
Met een Vodaphone data only sim kaart werkt de connectie met het Vodaphone netwerk niet meteen. Al heb ik dan een icoontje op de telefoon, de applicatie is niet geïnstalleerd zegt hij. Volgens de winkel moet je dan iets veranderen in de VPN of zoiets, maar ik zie eigenlijk niet wat dan. Met WiFi erbij doet hij het wel.
De KPN simkaart met spraak en data gaf hetzelfde. Maar dat bleek op te lossen: aan de zijkant zit een aan/uitknop, en als je die een poosje indruk krijg je de optie: Netdata network mode is activated / deactivated. Wanneer je simkaarten wisselt, zet hij die op deactivated:  dat moet je ook maar weten. Dat kun je wijzigen en dan nog even een minuutje wachten, et voila.
Voor de Vodaphone werkt dat niet helaas.

Meer over wetenschappelijke PDFs
Gisteren was Elsevier aan het onderhoud bezig, dus kon ik geen ScienceDirect artikel downloaden, vandaag wel en de test  met Why do students use facebook?’ gaat niet meteen goed. Elsevier laadt de PDF in een nieuw scherm dat de SGT browser niet wil tonen …hmmm, dat is niet handig.  Helpt ook niet als je de pop-up blocker uitzet. Ik kan wel op de laptop de PDF in Dropbox zetten en hem dan in de Galaxy openen, en het lezen zelf is dan heel goed te doen -voortreffelijk zelfs.  Maar dat is niet de manier waarop je dat zou willen: dat zou meteen vanuit de browser moeten kunnen.
Er zitten links in die PDFs: maar doorklikken daarop werkt niet. Misschien kan dat wel in een speciaal programma: voor de iPad heb je daar bijv readdledocs voor nodig, voor de Android ben ik t nog niet tegen gekomen. Als iemand het weet, geef t even aan me door svp.
Dat niet kunnen doorklikken is een fors minpunt, daar moet ook nog aan gewerkt, net als aan  die pop-up van Elsevier.
Je kunt doorklikken naar de bookmarks die er al inzitten, maar ik weet niet hoe je die zelf kunt aanmaken.

Lay-out
Een handige tip deed ik op bij living digitally: zet het screen niet op automatische helderheid, maar zet hem op een vast niveau, want je kunt immers per pagina de helderheid aanpassen. En dat is ook zo. Hij was ook niet zo gecharmeerd van de Swypen, en misschien heeft hij wel gelijk, nog even verder proberen.

Muziek
Ik heb ooit in GSPACE een aantal CDs in MP3 formaat ge-upload-ed. Die kun je afspelen via Gmail in de gewone browser, maar dat werkt niet in de SGT, althans de Gmail optie  komt niet verder dan de melding ‘fetching attachment‘. Gewoon downloaden van dat attachment kan niet via die Gmail variant, maar wel via de eigen E-mail optie van Samsung, en dan speelt hij ze ook netjes af.
Maar ook dan alleen als je dat venster open laat staan, niet multitaskend dus.

Applicaties toegevoegd

 • DroidIn (Linkedin) : schaalt  nu wel voor 7 inch mee, itt de ervaring van Lifehacker een paar maanden geleden.
 • Gesture search: van Google labs.  Inmiddels heb ik zoveel apps dat t onoverzichtelijk wordt. Hiermee zoek je snel een app, document of contact door het schrijven van een paar letters op het scherm. Briljant!
 • Keepassdroid: wordt ook steeds beter.
 • Paperdroid (Readitlater) :  dit is wel de eerste app die ik tegenkom die nog niet opgeschaald is.  Vervelende is dat ook de bewaarde teksten in dat kleine formaat zitten. Voor zover ik kan zien kun je ze niet in een nieuwe window laten openen. Dat ga k dus niet vaak gebruiken zo … Ik was toch al beetje over naar Evernote daarvoor. Exit readitlater
 • Thinking space :  een mindmap, te converteren naar Freemind.
 • Tweetdeck : ben natuurlijk gewend aan Seesmic, maar toch deze eens geïnstalleerd. Werkt prima, alleen snap ik niet zo goed waarom iedereen daar zo tevreden over is… Seesmic heeft toch verreweg mijn voorkeur.

Mobiel internet
Het is een mobiel apparaat, dus sommige zaken kun je niet installeren. Omdat het toch wat op een noteboekje lijkt, dacht ik er een .exe op te installeren. Dat gaat dus niet.  .zip bestanden uitpakken ook niet.

Video (streamen)
Ik ben niet zo’n video kijker, maar zit nu uit mijn ooghoek naar iets onnozels te kijken op http://www.ustream.tv/ . Volgens mij is dat wel een streaming video …  Een praatshow landscape breed kijken ging  wel goed, een andere gaf toen de boodschap dat-ie niet optimesed was voor mobile, maar portrait deed hij het evengoed wel, al is het beeld dan klein.

Meer Info over zoeken
De ondersteuning / info op de Samsung website is minimaal: je zou iets meer handleiding verwachten. Via ‘Over the telephone‘ heb ik toch een instructie gevonden: ‘learn how to use yout telephone’ , maar dat gaat alleen over leren Swypen. Matig.

Andere Links

———————————

Aanvulling 18 november:
Dat ik kritisch ben, wil niet zeggen dat ik negatief over de SGT ben:

ik vind het een fantastisch apparaat!

 

7 thoughts on “2e ervaringen met Samsung Galaxy Tab

 1. Goed blogje, thx. Niet zo zwart/wit als de blogs over de ipad. Die hoofdzakelijk superpositief of negatief zijn.

  Zoals verwacht is dit dus een device in ontwikkeling. Android 2.2 is super op de smartphones maar voor deze apparaten wacht ik nog even op ‘Gingerbread’
  Ik begrijp niet waarom multitasking niet werkt.

  • Hi Ron,
   Dank.

   Multitasking werkt wel, behalve voor de muziek.
   Blijkbaar moet je dat uit ‘de sluimer’ houden op een of andere manier. Maar ik weet ‘even’ niet hoe.

   Ben overigens nog steeds heel erg blij met het apparaat!

 2. Hey, wat een leuke revieuw,
  Doet mij toch echt twijfelen om en zeer binnenkort ook één aan te schaffen. Wat ik wel echt nog zou willen weten van een “ervaringsdeskundige” is de echte tijd die een batterij meegaat. Hoe lang kan je echt werken? Hoe lang blijft hij in standby als je er maar af en toe op werkt (mail,…)?
  Alvast bedankt

  • Tussen de 4 en de 6 uur als je er echt continue op werkt. Een uur of 6, schreef een reviewer die doorlopend een film liet draaien. Maar dat doe je normaliter niet: dan ben je echt aan het ‘power usen’ en kun je beter een laptop of een desktop gebruiken lijkt mij.
   Met regelmatig gebruik -mail, twitter, rssjes en af en toe nieuws lezen en een spelletje- doe je er ruim een dag mee.
   Spelletjes kunnen ook behoorlijk wat batterij tijd nodig hebben trouwens.

 3. Pingback: 3e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

 4. Pingback: 4e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

 5. Pingback: 5e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s