Eerste ervaringen met Samsung Galaxy Tab PT-1000 : een smarttop!

9 Reacties

Na even getwijfeld te hebben ivm de prijs -750 euro is echt wel erg veel- ben ik toch voor de Galaxy Tab verleiding bezweken. Onderstaand mijn bevindingen tot zover (na anderhalve dag).

Bottomline
Galaxy Tab P1000 is een combinatie van een smartphone met een laptop : een smarttop.
Vervangt het een telefoon/smartphone? Nee, want zo gemakkelijk steek je hem niet in je zak als je gaat wandelen.
Vervangt het een laptop/computer? Nee want voor het serieuze power user werk achter een computer is hij niet bedoeld noch geschikt
Het is echt een apparaat voor ertussen in, voor naast je op de bank als je wat wilt nakijken, voor aantekeningen tijdens een vergadering, voor het gemakkelijk doorklikken naar de fulltext bij tweets, dat soort werk.

Waarom?
Soms heb je iets meer nodig dan een telefoon kan, en soms zou je op de computer de apps van een smartphone willen hebben. De Galaxy levert dat.

Meer: Regelmatig wil ik van de Hero doorklikken naar het internet -vanuit een RSS feed bv- om iets in de uitgebreide versie te lezen, en is de HTC daarvoor net te weinig geschikt. Of je wilt inchecken bij Foursquare en meteen de locatie aanpassen, of bij de mail is een bijlage die je niet kunt openen, of …

Touchscreen: Bovendien zie ik toch veel in de touchscreen optie: steeds vaker betrap ik mezelf erop het laptop scherm aan te willen raken om een opdracht uit te laten voeren. En met Swypen schrijf je zelfs zo: vegend over het scherm. Dat leert snel.

Formaat: Waarom geen iPad? Ik vind de iPad te groot. Deze Galaxy heeft een aangenaam formaat, kan zelfs ik in een hand houden.

E-reader: Need i say more…

Installatie
Je moet eerst de batterij opladen, maar er staat in de -veel te summiere- handleiding niet hoe lang dat duurt. In mijn geval ca 2 uur.
Als je hem dan aanzet is het eerste bericht ‘Plaats een sim-kaart’….. hoezo, hij kon toch ook alleen met WiFi? Dus maar een sim kaartje geplaatst, wat nog aardig lastig gaat met zo’n kleine toegang. Dat bleek niet nodig want achter de icon met het slotje zit de echte startpagina verstopt. Ook dat staat nergens, maar in tegenstelling tot de negatieve berichten is hij dus echt wel WiFi only .
De sim kun je er zo uit halen: het systeem werkt inderdaad prima zonder. Alleen de ‘Hubs’ hebben blijkbaar wel een sim kaart nodig, maar zover ben ik nog niet. ..

Snelheid
Daar ik thuis een ADSL verbinding heb is hij bliksemsnel. Opstarten is nauwelijks nodig, eenmaal geïnstalleerd is alles meteen beschikbaar: veel sneller dan de laptop of de vaste computer op dezelfde ADSL, dan zie je ook weer dat Windows de boel flink vertraagd.

Layout
Mooi helder, goed leesbaar scherm. In de reviews hoor je dat het scherm niet gevoelig genoeg zou zijn, hoe komen ze daarbij, daar merk ik helemaal niets van.
5 schermen voor de apps, en als je gaat downloaden komen er bij: 6 heb ik er nu, gaat tot 7 schat ik.
Er zijn een paar gewone en een paar  ‘interactieve’ achtergronden: ik kijk nu naar een ‘Zen’ achtergrond van drijvende gevallen blaadjes in het water. Je kiest ze op een windows manier: door een klik op een leeg plekje. Op de standaard Android manier kun je zelf de samenstelling van je schermen bewerken: apps toevoegen en verwijderen. Er zijn diverse andere widgets beschikbaar dan in de HTC. Kwestie van uitproberen wat naar je zin is.
Er zit een ‘verkenner’ in onder de optie  ‘Mijn bestanden’: daarmee wandel je door de beschikbare mappen, en kun je bestanden openen of verzenden.

Wetenschappelijke PDFs
Een speciaal probleem met de wetenschappelijke PDFs is de vervelende manier om ze te moeten lezen: vaak twee kolommen met daarboven een samenvatting over de hele breedte. Dan ben je steeds heen en weer aan het scrollen.  De Galaxy heeft een aardige oplossing daarvoor gevonden:  je heb twee soorten weergaven: een paginaweergave en een leesweergave.  In de paginaweergave zie je de hele layout, maar dat is -vaak- te klein om op dit scherm te lezen. De leesweergave breekt de pagina op in stukjes die je achtereenvolgens in een goed leesbaar formaat stuk voor stuk schermvullend krijgt. Ik heb zowel een willekeurige brochure van het net gehaald en bekeken als twee verschillende PDFs van artikelen. In alle drie de gevallen ging het prima.
Of hij er ook aantekeningen in kan maken, ga ik nog onderzoeken.

Multitasking is echt goed mogelijk: je kunt een file in de browser open hebben,  even een tweet lezen, mailtje versturen, een concept post bewerken etc, en tussen al die toepassingen heen en weer switchen zonder er een af te hoeven sluiten.
Op de homepagina staat een teller welke apps je open hebt met een metertje hoeveel van je batterij ze verbruiken -in kleur aangegeven-, en daar kun je ze ook sluiten.

Applicaties
Gewoon van market downloaden, alles wat ik gedownload heb werkt prima, en op de bekende Android manier. Ik heb ook geen probleem met de scaling geconstateerd, helemaal nergens. Er is natuurlijk wat meer ruimte (3x zoveel als op de telefoon)  dus soms zijn de pagina’s langer en breder. Geen zwarte banden langs de randen of wat dan ook. In sommige gevallen geven ze iets meer info dan op de Hero.

 • barcodescanner
 • foursquare
 • dropbox
 • wordpress
 • seesmic
 • meebo
 • facebook
 • evernote
 • newsrob (RSS lezer) : geeft snippets, dat is heel plezierig. Handiger dan de smartphone versie
 • nu.nl
 • nederlandse kranten
 • google sky map (mooi op zo’n groot scherm)
 • yammer

Vaste applicaties
Diverse applicaties zitten er al op

 • gmail adres ingevoerd en meteen is mijn Google Calendar beschikbaar, in een betere layout voor de maand optie dan op de Hero kan
 • alle contacten zijn ook meteen beschikbaar, bewerkbaar en overzichtelijk
 • alle gmail adressen ingevoerd en kun je apart bekijken of als gezamenlijke inbox, notificatie van nieuwe mails in ‘aantal’ toegevoegd aan het icoontje
 • maps, wereldklok, digitale fotolijst, naviagatie, YouTube  ed
 • camera en video (nog uitproberen, maar geen speciale interesse in) Enige waarvoor ik de camera gebruik is de Barcodescanner 😉
 • telefoon (moet ik nog uitproberen maar geen speciale interesse in)
 • Thinkfree office: een office bewerker die de documenten wegschrijft als .docx (=office 2010 volgens mij). Ook als het .txt  of .doc bestanden zijn. Maar je kunt ze wel bewerken. Ik heb een eenvoudige test gedaan en kan de in Thinkfree bewerkte .doc documenten  ook in word 2003 weer openen. Een .cvs bestand kan hij niet aan, .xls wel.

Connectie met PC
Ze hebben daar een soort eigen iTunes op gevonden dat ‘Kies’ heet. Maf, maar ik het t wel werkend gekregen: niet voor de iTunes achtige optie, want je kunt op een gemakkelijkere manier apps en dergelijke downloaden via Market, gewoon de browser of een  QR code. Maar wel voor de optie om de Galaxy als externe schijf op de PC te krijgen en bestanden te kunnen kopiëren.
De volgorde steekt nogal nauw.  Acties:

 1. download ‘Kies’ op PC
 2. kies ‘USB als massaopslag’
 3. USB kabel erin steken
 4. klik op koppelen
 5. dan is-ie een tijdje bezig met de verbinden en krijg je een foutboodschap, niets van aantrekken
 6. opnieuw op koppelen klikken
 7. dan krijg je ineens de mogelijkheid om windows Verkenner aan te klikken voor de externe schijf.
 8. kopieer de file die je wilt van de PC op de Tablet of omgekeerd.
 9. wacht tot hij echt klaar is, als je te snel ontkoppeld heeft hij niet alles gedaan
 10. klik op ontkoppelen
 11. klik bij PC op ‘Safely remove hardware’

Ik werk voornamelijk in de cloud, dus heb het niet echt nodig om te synchroniseren. Dat test ik later wel.

Louter hosanna?
Neu. Je merkt goed dat het nog een vroege versie is: niet altijd zijn de opties precies hetzelfde, soms krijg je bijv vlak onder de back toets de smiley button, bij andere applicaties weer niet.
Sommige delen van de navigatie zitten bovenaan, sommige beneden. Helemaal mal is als de GO toets (om een opdracht uit te voeren) vertaald is als Gereed of erger: als een klein knopje met: Ger.

———–

De echte bottomline
Geweldig! I’m hooked
speciaal voor het lezen van RSS: dat gaat echt als een trein zo.
(en wat is zo’n Hero scherm dan klein daarna …)

— wordt vervolgd …

Reviews:

  9 thoughts on “Eerste ervaringen met Samsung Galaxy Tab PT-1000 : een smarttop!

  1. Klinkt niet slecht. Bovendien nu al multitasking… De prijs valt me nogal tegen. Dat is net hetgene wat bij mij de doorslag zou kunnen geven om ooit de iPad op te geven… Ik ben benieuwd hoe de verhoudingen in het gebruik van smartphone/tablet/laptop bij jou zullen komen te liggen…

  2. Dank voor de review. Houd me aanbevolen voor vervolgen erop na nog meer ervaring ermee. Ook wel benieuwd of je met zo’n ding video op je harde schrijf kan streamen op de tablet

  3. @Jens het is heel erg duur. Wel te begrijpen als de telefoon al 500 euro is… maar evengoed zal de prijs ze de nek omdraaien denk ik.
   En misschien dat ze dan ook niet verder ontwikkelen, en dat zou jammer zijn.

   @Aline aan het einde van vandaag post ik deel 2.

  4. Ik heb hem ook sinds een paar dagen. Het “sync” ,dat overigens niet lukte op mijn Mac, maar wel op de PC, pas nadat ik op http://www.samsungmobile.com een driver (124 MB) voor de TAB had gedownload. Overigens daar staat alleen een driver voor Windows.
   Was even handig om een aantal e-books te testen in Aldiko ereader en fbreader of films over te zetten (nog testen)
   Layar komt helemaal tot zijn recht op het grote scherm. Ook pingen met PingChat gaat prima.
   Geweldig is navigatie van Google, gewoon tomtom en dan met streetview.
   Twitter, foto maken en door twitteren is ook een genoot. Zelfs screendump is mogelijk terugtst 2 sec en aanknop indrukken

   Als telefoon is het niet handig of je moet met headset gaan werken maar dat is ook niets. Alleen een data-sim en je hebt overal internet, waar geen wifi is.

   Ik zie het ook meer als een android computer die gewoon in mijn binnenzak past. Goedkoop is het niet maar wel handig.

  5. Pingback: 2e ervaringen met Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

  6. Pingback: 3e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

  7. Pingback: 4e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

  8. Pingback: 5e ervaringen met de Samsung Galaxy Tab « Dee'tjes

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s