Maarten van Rossem (Zeist, 24 oktober 1943) is een Nederlands historicus. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen, onder meer tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 en houdt regelmatig lezingen voor een algemeen publiek. Zijn boeken komen uit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot Historicus van het jaar 2003 omdat hij “Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst”.
Hij treedt regelmatig op als debatleider en levert frequent commentaar op (inter)nationale politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Ook publiceerde hij een tiental boeken.
Kan niet zegge dat ik de laatste tijd een van zijn boeken heb gelezen, wel interviews. Benieuwd naar de keynote …
——————————
- Vroeger gebruikte in de bibliotheek, nu niet meer zoveel, nu gebruiken bibliotheken mij
- Mag je Dickens wel lezen, is antisemitisch .. och, laatste Dickens is al jarne geleden afgevoerd, zodat nu een schrale cllectie overblijft.
- Serendipity als functie van de bieb
- Sociale functie van bibliotheek is van enorme betekenis. Wat is sociaal aan deze sociale media?
- Getweet is van een tergend onbenul: ik leef ook (even onbenullig)
- (flesje water heeft een kindveilige opening – iemadn uit de zaal)
- Dat Maxime Verhagen het doet is reden om niet te twitteren
- Rutte is vrienden met iedereen, dus daar heb je niets aan
- Bibliotheek biedt een min of meer chaotische doorsnede uit wat er beschikbaar is
- wij hoefden niet te tweeten dat we naar de bibliotheek gingen, wij kwamen er vanzelf
- UB Utrecht ging hij heen Leidse boekjes stonden daar met dames van onbestemde leeftijd achter de balie (van jaar of 18). Je had het gevoel dat ze je een sukkel vonden dat je niet wist hoe die werkten. er was daar niet een sfeer van kom binnen, laten we het je uitleggen.
- “Ik voelde me uitgelachen en heb het de UB nooit vergeven. ze zijn nu gevestigd in een crematorium, waar geen boeken staan, maar alleen stervende planten (hier staat er ook een, en die heeft niet eens een spotje – o hij is van plastic, nou waarom maken ze dan zo’n armetierig exemplaar)”
- Ik had een frans boekje over Ho Chi Min kwijt gemaakt en moest daar veel voor betalen -> haat voor bibliotheek en dat overtuigde mij dat ik alles zelf moest betalen en bezitten. Geeft een gevoel van intense rust.
- in de OB stond tenminste alles gewoon in een rek.
- Uitgangspunt van UB is dat dienstverlening alleen onder grote pressie tot stand kon komen
- In Amerika heel andere ervaring opgedaan: daar heb ik inspiratie opgedaan voor mijn proefschrift, inderdaad door een suggestie van iemand achter de balie !
- Als gevolg van de ontoegankelijkheid van de toenmalige bibliotheek ben ik een waardeloze bibliotheekbezoeker geworden
- Ik ben dol op Amazon: elke boekhandel zou dat systeem moeten bestuderen. Andere lezers die … Een kado wat je jezelf geeft als ze met zo’n doosje aan de deur komen.
- Ik koop meer dan ik lees: eerst schaam je je daarover, maar later realiseer je je dat iedereen dat doet. Vrouwen met schoenen. En dat zal ook wel zo blijven. (Anton Dreesman die opschepte dat hij zoveel las van cover-to-cover, eigenlijk meer dan mogelijk is). Wie leest er meer dan 150 per jaar? Degene die zijn vinger opsteek moet hier komen en wordt overhoord over laatste 10
- Ik was op de OBA al o pde 5e verdieping en had nog geen boek gezien. Gebouw was mudvol met allerlei mensen, dat wel. Is dat nou waar we heen moeten?
- Paradox: bibliotheken worden bedreigd als iedereen achter zijn computer overal bij kan.
- Net zoals de wereldvrede niets wordt – mensen zijn onherstelbare ruziemakers- wordt het ook met de digitale toegang tot alles niets. Het zal wel gebeuren, maar ik geloof er niets van dat dat het einde van de bibliotheek zal zijn,
- Ik denk dat dat wel meevalt
- Kindle gekocht en daarop paar boeken ingeladen, bleken paar andere te zijn dan ik dacht.
- (Zelden in mijn leven zo’n achterlijk boek gelezen als Dan Brown Davinci code. Je moet wel een randdebiel zijn om dat een goed boek vinden)
- een daarvan Stieg Larsson .. tweede en derde ook maar niet ingeladen
- Straks in de pauze ben ik bereid tips te geven over boeken die ju zou kunnen lezen
- Lezen op Kindle viel tegen: paperback is vaak goedkoper, en het leest niet echt prettig, ik ben ervan afgestapt
- Boek is een heel effectieve informatiedrager, ik geloof helemaal niet dat we door internet en ebooks af zullen stappen van het gedrukte boek
- Weet u nog van die grote floppies uit het begin? Daar is een speciaal bedrijf voor nodig om die nog te lezen
- Alles wat je nu digitaal opslaat is over 30 jaar verdwenen
- De zoekfunctie is ook zwaar overdreven: de opzoekideologie
- Je hoeft nu niets meer te weten omdat je alles op kunt zoeken, dat is nu ook op de middelbare school zo.
- Van de zwakke plekken in die opzoekideologie kun je profiteren, omdat je alleen effectief kunt opzoeken als je wat weet, je moet relatief veel weten om wat te kunne opzoeken!
- Zoeken op internet: bv Google News. Intens gevoel van relativering als je dat beperkt op Nieuw Zeeland. Je begrijpt helemaal niet van de zoekcriteria van Google news: als je zelf geen selectiecriteria in je hoofd hebt zitten, heb je er niets aan. Nee dan New York Times: een goede website met redacteuren. Studenten pikken er ook altijd precies het verkeerde uit: over 9/11 komen ze ook altijd met rare theorieën aan. Hoe kom je er nu achter dat het lulkoek is wat daar vaak staat? Veel mensen zien dat niet, daar zou je nog een rol kunnen vervullen
- Sociale functie moet je niet onderschatten: daar zou de bibliotheek het misschien moeten zoeken. Ik geloof totaal niet in de Informatiesamenleving. ik geloof eigenlijk ook niet aan systematiek, want dat leidt tot niets. Wat mensen van informatie willen is dat hun vooroordelen bevestigd worden
- In al die opzichten kun je als bieb een nuttige rol vervullen
- Je moet aardig zijn: dat is een van de belangrijkste zaken. Je kunt wel denken dat je knapper bent, maar dat moet je vooral niet uitstralen
- Simpele dingen waarmee je klantbinding kunt vergroten: Leg ze neer zodat je wat kunt ronddwalen, niet allemaal in rekken zetten, maak een thema van de week of van de maand, maak het aantrekkelijk. Zorg dat je hele jaargangen van tijdschriften op een stapeltje bewaard.
- Mensen die niet veel geld hebben kunnen dan in de bibliotheek veel boeken lenen die ze ook niet lezen in plaats van veel kopen wat je ook niet leest
- Mensen komen naar de bieb als er schrijvers spreken: relatieve goedkope infrastructuur. omdat er in amerika geen goede boekhandel en bibliotheek infrastructur is, is amazon zo groot geworden. Latn we dat intact houden: bezuinigingen daarop leveren weinig op. 1 JSF minder levert al op. door 4 van die overbodige dingen niet te kopen, kunne we de hele culturele infrastrucuur in nederland op de been houden