Oxford Journals schept verwarring met gewijzigde titels

Laat een reactie achter

Een van mijn laatste Scopus zoek alerts leverde een stel oude titels op uit de 80er jaren en op zich is daar niet mis mee.  Maar dezelfde titels stonden al in mijn bestand onder een andere tijdschrifttitel. Hoe kan dat nu?
Zoeken in ScienceDirect leverde me niet veel redenen op over hoe dit kwam: daar zat gewone de oude titel in.

Voorbeeld: Toxicol0gical sciences is een tijdschrift dat tot 1997 door Elsevier werd uitgegeven als Fundamental and applied toxicology. Nu wordt het uitgegeven door Oxford university press. Daarna veranderde de titel naar Toxicological Scioences en in 1999 nam  Oxford die van Elsevier over. De Oxford website geeft de recente, maar ook de oude artikelen onder de nieuwe naam, dus je kunt Elsevier er niet scheef om aankijken.

Wat blijkt:  als een titel gewijzigd is, geeft Scopus  de oude artikelen weer met de nieuwe tijdschriftnaam. De rest (volume, pagina’s titel etc) is hetzelfde, want het artikel is immers hetzelfde.

Het is erg verwarrend als die oude artikelen ineens onder  de nieuwe naam verschijnen, al kun je dan wel via de DOI -die wel anders is- de info en de  link naar de full-text wel vinden ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s