Onderwijsmuseum – Educatorium te Ootmarsum

1 Reactie

In een vakwerkhuis aan de Keerweer te Ootmarsum is het Educatorium gevestigd.  Over de geschiedenis van het museum zelf kom je op hun website weinig te weten: die website zou wat uitgebreider mogen zijn. Er is nu een expositie: 120 jaar tekenonderwijs.

Ze hebben een mooie collectie schoolplaten: van Jetses (Het volle leven), Isings (geschiedenis), Koekoek (dieren) en van Van Lummel.   In een bovenzaaltje draait een film waarin Isings wordt geïnterviewd: hij is gestorven in 1977, dus een al wat oudere film. Frappant aan de platen van Isings was dat de figuren allemaal een beetje op hem leken. Volgens hemzelf kwam dat omdat hij, als hij aan het aquarelleren was, steeds in de spiegel keek om uit te zoeken hoe het met de lichtval zat.
Jetses en Isings kenden elkaar, maar toch is de sfeer op hun platen heel anders.

Diverse leesplankjes zijn er te zien: het leesplankje van Hoogeveen ligt eraan ten grondslag. Leesplankje van HoogeveenDe bekendste daarvan is de Aap-Noot-Mies versie van Ligthart (en getekend door Jetses) geworden. Er was ook een katholieke variant ontwikkeld door de Tilburgse frater Euthymius Becker (aap, roos, zeef, muur, voet, neus, lam, gijs, riem, muis, ei, juk, jet, wip, does, hok, bok, kous) Maf. De Weide en de Schapen mochten blijkbaar niet.

Er zijn een paar ingerichte klaslokaaltjes: op aanvraag kun je die huren om er les te krijgen, in een 17e eeuwse ambiance compleet met plak en al.

Er was een schoolbibliotheek maar die zat tot mijn verdriet op slot. Je kon wel om de sleutel vragen, maar daar er een hele klas op bezoek was heb ik dat maar niet gedaan. Maar toch wringt dat … De kinderen waren trouwens heel enthousiast op speurtocht.

Veel inktpotten en handwerken. Een ladekastje met stempels.

Het was leuk en veel herkenning: schoolboeken, rapportboekjes, de methode ‘Een goede hand in Nederland’ -echt mooi leren schrijven heb ik er nooit mee- , blinde wandkaart en stempel met de provincie.

Toch misten we een aantal dingen, misschien waren ze er wel, maar hebben we ze over t hoofd gezien. Al pratende kwamen we op een paar zaken die we nog meer hadden willen zien, en die ik maar even opsom, misschien heeft iemand nog wat liggen 😉  ;

 • aanwijsstokken
 • bordenwissers
 • diverse dozen van caran d’ache (niet alleen de kleurpotloden, ook de dozen zelf hebben een ontwikkeling doorgemaakt)
 • schoolklokken
 • sponzen doosjes
 • inktlappen
 • stempelkussens
 • krijtjes – wasco

Een paar tips:

 • er waren wel veel schoolbanken, maar vaak in slechte staat: laat er dan minder zien, knap ze op -inktpotjes in de banken- en zorg dat ze er goed uit zien
 • filmprojectoren zaaltje: nergens zat een celluloid film in, er waren ook geen blikken met films. Daar moet toch niet zo moeilijk aan te komen zijn, zeker als ze niet echt hoeven te functioneren
 • de kasten waarin de schoolplaten werden opgeborgen worden nu als tafeltje gebruikt: zo kun je niet zien dat ze aan de bovenkant en aan de voorkant open gingen. Zou aardig zijn er eentje zo op te stellen

Zie verder:

One thought on “Onderwijsmuseum – Educatorium te Ootmarsum

 1. Hi Hans,

  Ik zie dat ze nu weer goed zijn.
  Vorige keer dat ik op de tweede van het onderste rijtje klikte, kwam ik op een heel andere pagina uit.
  Zal de tekst eraf halen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s