Bibliotheken en het online leven in Juni 2010

Laat een reactie achter

Ik mag niet zeuren: er komen 4 bomen op de nieuwe parkeerplaats voor mijn deur, en wel 100 auto’s;  de laatste week van juni was overdreven warm; en  ook over voetballen, doelpunten of vuvuzela’s: mij zul je er niet over horen want was genoeg leuks.
Ik ben naar den Bosch geweest, wezen varen door de Binnendieze  -dat is echt een aanrader-  en ben naar de zuidelijke Achterhoek gegaan om te wandelen en fietsen. Dat is een mooie streek, maar met een slechte telefoon -en dus ook internet – verbinding.  Verstoken van Twitter nieuws,  loop ik ruim een week achter: wel rustig misschien, maar o-o-o wat voel je je onthand als je telefoon t niet doet en je geen internet hebt … cold turkey.

Bibliotheken

Picarta heeft een nieuwe lay-out en gaat meer op WorldCat lijken. ’t Is even zoeken naar de IBL opties (staan nu onderaan), maar het is wel positieve ontwikkeling. Je kunt commentaar geven bij een item onder een nickname,  wel oppassen: in eerste instantie werden die nicknames gekoppeld aan de autologin en dat is niet handig. Ik stuurde ze een berichtje en binnen een paar uur kreeg ik antwoord dat ze mijn naam hadden verwijderd en ermee bezig waren om te voorkomen dat dat automatisch gebeurt: tjonge inderdaad positieve ontwikkelingen daar!
Guus heeft  -heel verdiend- de publieksprijs ‘IPer van het jaar 2010’ gewonnen.
Jaap van de Geer heeft een video gemaakt waarin de vraag gesteld wordt Do we still need physical libraries? en Paul Keller (Kennisland) zegt van niet. Lorcan Demsey over Indirect discovery: If discovery happens elsewhere, wat is dan nog de rol van de bieb?  Stephen Abrams noemde bij KIP als belangrijkste rol voor de informatiebemiddelaar: “to improve the quality of the question” dus op naar de De informatiespecialist van de toekomst? (Edwin op Mijns inziens) Gerrit Visser heeft dat opgepakt en gaat zich alvast zo -digitale curator- noemen in  Dagelijks twitternieuws van bekende curatoren. Er verandert veel in ons vak en  Niemand wordt ‘toevallig’ bibliothecaris of autocoureur (Annemarie op Essen2punt0)

Google

Internet / het digitale leven

Er is al een tijdlang een heleboel gedoe over de oplevering van Android OS 2.1, deze maand weer, en uiteindelijk heb ik hem nog steeds niet.
Wij willen wel graag dat informatie vrij is, maar  Closing the Digital Frontier is wel de tendens nu.

Research

Vroeger leek mij al dat gekopieer al een soort plaatsvervangend  lezen: datzelfde zie je terug met ’t internet-zappen Hoe lezen we op internet? We lezen niet (Henk Blanken).  “Door internet, doordat we anders met informatie omgaan, zegt Carr, wordt onze kennis oppervlakkig“.  Maar niet iedereen is het daarmee eens,  Steven Johnson : Yes, People Still Read, but Now It’s Social. Laten we in elk geval wat aan de teloorgang van de kwaliteit doen:  We Must Stop the Avalanche of Low-Quality Research (Chronicle) of gaan we het echt helemaal anders doen: Will Nano-Publications & Triplets Replace The Classic Journal Articles? (Laikas)

Web 2.0

Er komen steeds meer zoekmachines voor sociale netwerken:  6 Most Powerful Search Engines for Social Networks: ‘Social Mention’ leek mij een leuke, die gebruik ik t meest. Research Buzz bespreekt  Bing Social: Now Searching Facebook and Twitter waarop Eric Sieverts reageert met: zie mijn negatieve ervaring. En dat is ook mijn ervaring: eigenlijk zijn al die sociale en ‘real-time‘zoekmachines heel onvolledig en is het resultaat heel wisselvallig. Twitter is weer regelmatig down geweest -maar maar kort- en was vaak oude tweets kwijt. Dat laatste is wel heel hinderlijk, met name voor zoekacties: dan heb je aan zo’n social networks zoekmachine ook niet veel, want die kan ze dan ook niet vinden.

Zoeken

While these services(=discovery services)  tout themselves as improvements to federated search, the reality is that there is no alternative to federated search for a number of important applications.

Pluim

Jammer

  • Twitter naar Yammer gaat wel, maar omgekeerd Yammer naar Twitter gaat niet. Jammer
  • Probeer Delicious bestand in Excel te krijgen, maar de trucs die ik vind werken niet,  ook versie 2 niet. Het maakt niet uit of ze al dan niet protected zijn. Voor sommige mensen werkt het wel trouwens, onduidelijk waar het aan ligt
  • Heb ik een full-text proceedings uit 2000 op CD rom, wil die niet openen omdat ik Adobe 5 niet heb geïnstalleerd .. ai .. en zoals ze bij Datacite zeiden:

“Digital information lasts forever, or five years, whichever comes first.

(rothenberg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s